Deprem senaryolarıyla korkutuyorlar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde "Depremden Korkma" konulu bir konferans veren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, deprem senaryoları üretenlerin insanları korkutarak dünyalıklarını yaptıklarını söyledi.

Çorlu Belediye Tiyatrosu Tamer Levent Sahnesi'ndeki konferansta konuşan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "İstanbul için büyük deprem olacak", "Kıyıdan tsunami patlayacak" denildiğini anımsatarak, "Böyle deniyor ama köprünün kuzeyine bakıyoruz villalar, siteler kuruluyor. Büyük holdingler oralara şehirler kuruyor ve herkes oradan bunu almaya yöneliyor. Sonradan buraya bu modeli kanıtlamak için gelenlere 'böyle bir şey yok' deniyor. Şöyle deprem olacak, böyle deprem olacak diyerek zemin etütleriydi, bina onarmalarıydı; belli dünyalıklarını yapıyorlar. Bu korkuları kullanarak insanları bu noktalara getiriyorlar" dedi.

50 kilometrelik fayın kırılabilme ihtimali bulunduğunu da sözlerine ekleyen Üşümezsoy, "'180 kilometrelik fay kırılıyor, İstanbul'da 7.7 şiddetinde deprem oluyor, 200 bin kişi ölüyor, 500 bin bina yıkılıyor' diye senaryolar üretiyorlar. Gerçekten o olursa bundan daha fazla insan ölür. Marangoz tezgahı farklıdır, demircininki farklıdır, öğretmenin masası farklıdır. Binecek yükü taşıması açısından farklıdır. Zemin güvenlik katsayı bu bakımdan önemlidir. 7'lik depremin değil binanın taşıyacağı yüktür" diye konuştu.

Marmara'nın devamı olan yolun İmralı'nın güneyinden geçip Bandırma'ya doğru gidecek ve orada olacak bir deprem söz konusu olduğunu ifade eden Üşümezsoy, şöyle konuştu:

"Burada 1999'da Körfez'de olan depremin bir evvelki oluşumu 1719'da olmuş. 280 yıl sonra tekrar etti. O halde bundan sonraki depremin izleyeceği yol 1766 Mayıs depremi olacak. 1766 Mayıs depremini arkadaşlarımızın bir kısmı Kumburgaz fayına koyuyor, ama biz öyle düşünmüyoruz. Bu depremin etkilerini somut olarak Mudanya'da görüyoruz. 1766 yılının Mayıs ayında büyük bir yıkım görüyoruz. 9 şiddetine yakın bir etki görülmüş. Bursa 7.5-8 şiddetinde, İstanbul ise 7-7.5 şiddetinde hissetmiş. Bu durumda eğer kalan 50 kilometrelik Kumburgaz-Küçükçekmece hattındaki fay kırılsaydı, o zaman kuzey bölge bu depremi daha çok duyacak, Mudanya duymayacaktı. Marmara Denizi 1999 depremi öncesinde stresini boşaltmış, kırmızı değil mavi bölgeye dönüşmüş. Stresi düşmüş bölgeler arasında. Marmara Denizi'nde 17 Ağustos'tan sonra bütün bilimsel çalışmalarda 30 yıl içinde 7'nin üzerinde büyük bir deprem bekliyoruz teoremi ileri sürülmüştü."

Özel Trakya Koleji'nin davetlisi olarak Çorlu'ya gelen Üşümezsoy'a öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Üşümezsoy'a Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Bağlar tarafından plaket, Özel Trakya Koleji Kurucu Vekili Şule Çalışkan tarafından da çiçek takdim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber