Açığa alınan kişi uzaktan eğitimle ders görevini yapabilir mi?

Pandemi döneminde açığa alınan akademisyen uzaktan eğitimle ders görevine devam edemez.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Haziran 2021 14:05, Son Güncelleme : 28 Mayıs 2021 09:30
Açığa alınan kişi uzaktan eğitimle ders görevini yapabilir mi?

Soru: Bir devlet üniversitesinde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktayım. Hakkımda bazı idari işlerden dolayı başlatılan soruşturma sonucunda üç ay görevden uzaklaştırıldım. Halihazırda görevli olduğum üniversitede uzaktan eğitim süreci devam etmektedir.

Görevden uzaklaştırıldığım dönemde uzaktan eğitim yoluyla ders görevlerime devam edebilir miyim?

Cevap: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun "Görevden Uzaklaştırma" başlıklı 53/B maddesinde; "Görevden uzaklaştırma, Devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında yürütülen kamu hizmetinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen üst kuruluşlar ile yükseköğretim kurumu yöneticileri, öğretim elemanları, memurlar ve diğer personel hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görevden uzaklaştırma tedbiri disiplin veya ceza soruşturmasının herhangi bir safhasında üç ay süreyle alınabilir. Soruşturmayı yürütenler görevden uzaklaştırmayı teklif edebilirler. Bu sürenin bitiminde tedbir kararının alınmasına ilişkin sebeplerin devam etmesi halinde tedbir her defasında üç ay uzatılabilir." ifadesi yer almaktadır.

Aynı maddenin altıncı, yedinci ve sekizinci fıkralarında; "Görevden uzaklaştırılanlar, kanunların öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. Ancak görevden uzaklaştırma süresi içinde kendilerine aylıklarının veya ücretlerinin üçte ikisi ödenir. Göreve tekrar başlatılmanın zorunlu olduğu durumlarda, bunların aylıklarının veya ücretlerinin kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve Devlet yükseköğretim kurumlarında çalışanlar bakımından görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin dereceye yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak ve akademik yükselme için gerekli bekleme süresinden sayılmak suretiyle değerlendirilir. Soruşturma sonunda kamu görevinden çıkarma cezası önerilmesi hali dışında görevden uzaklaştırma tedbiri, bu tedbiri alan yetkililerce derhal kaldırılır." hükümleri bulunmaktadır.

Bilindiği üzere, kanunda ilgili mercilere verilen görevden uzaklaştırma yetkisi "önlem" niteliğinde geçici bir işlem olup, hakkında soruşturma hazırlığı yapılan memurların görevleri başlarında kalmaları halinde, çalıştıkları kamu kurumu veya bu kurumun hizmetlerinden faydalanan kişilere bir zarar vermelerine engel olmak, açılan soruşturmaların sağlıklı yürütülmesi ve delillerin karartılmasının önüne geçilmesi için memurların görevi ile fiilen ilişkisinin geçici süre kesilmesini sağlamaktır.

Diğer taraftan, hayatımıza geçen yıl giren ve birçok işlemi elektronik ortama taşıyan pandemi süreci, eğitim süreçlerinin de uzaktan yürütülmesine neden olmuştur.

Sonuç olarak; görevden uzaklaştırılmış olanların üstlenmiş oldukları kamu görevleri ile hukuki ve fiili ilişkilerinin esasen kesilmiş bulunduğu hususu da dikkate alındığında, görevden uzaklaştırılmanıza neden olan iddiaların konusu ve içeriği eğitim öğretim sürecinden ayrı bir husus olsa dahi, görevden uzaklaştırma kararının uygulamada olduğu süre boyunca uzaktan eğitim sürecinde ders görevlerinizi yerinize getiremeyeceğiniz değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber