Hastaya, ''Yerimiz yok'' diyen suç işlemiş olur

Haber Giriş : 22 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suç işlemiş olur ama çoğu zaman bunu ne hasta ne de hasta yakını biliyor. İstanbul Barosu Hasta Haklarının Korunması Komisyonu, hasta haklarının ele alındığı uluslararası sempozyum düzenliyor.

Acil durumlarda hastanelere getirilen hastalara "yerimiz yok, kabul edemeyiz" demenin suç olduğunu biliyor muydunuz? Suç olmasına suç ama, bunu, çoğunlukla ne hasta ne de hasta yakınları biliyor. Hasta bilse de çoğu zaman hayata geçirilemiyor. Özellikle yoksul vatandaşlar bu sebeple hastane kapılarından geri çevriliyor ve çoğu zaman hastane hastane koşuştururken, hayatını kaybedenler bile oluyor. Bir yıl önce kurulan İstanbul Barosu Hasta Haklarının Korunması Komisyonu, 1-2 Ekim tarihleri arasında, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde düzenleyeceği sempozyumda başta hasta hakları olmak üzere sağlık hukuk ve mevzuatındaki son gelişmeleri masaya yatıracak.

Hastalar bilgilendirilmeli

Sağlık, tıp alanlarında ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılacağı 1. Ulusal Sağlık Hukuku Sempozyumu hakkında açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı Hilal Gültepe, gelişmiş ülkelerde önemli bir hukuk dalı olarak kabul edilmesine rağmen Sağlık Hukuku'nun Türkiye'deki hiçbir üniversitede okutulmadığına dikkat çekti. Türkiye'de bu alanda çalışan ilk ve tek komisyon olduklarını kaydeden HGültepe, "Bir doktorun günde ortalama 100 hastayı muayene etmesi nedeniyle hastaların bilgilendirilmesi konusunda büyük güçlükler yaşanıyor. Hedefimiz en azından hastaların anlayabileceği bir şekilde hastalıkları hakkında kısa da olsa bilgi verilmesini sağlamak. Bu hastaların en doğal hakkıdır. Hasta haklarının uygulanması için kronikleşmiş sorunlarının çözülmesi beklememeli" dedi.

'İstatistiki veriler yok'

Yasalarda hastalara "Yerimiz yok, kabul edemeyiz" denilmesinin suç teşkil ettiğini ifade eden Gültepe, hastaların tedavileri süresince tutulan dosyaların bir nüshasını alma hakkına da sahip olduklarını hatırlattı. Gültepe, bunun ileride tıbbi hatalar nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlarda hukuki sürecin iştetilebilmesi için çok gerekli olduğunu belirtti. Bu alanda yaşanan sorunlar mağdurlar tarafından mahkemelere taşınmadığı sağlıklı istatistiki bilgilere ulaşılamadığını belirten Gültepe, yapılan bir araştırmanın, ABD'de tıbbi hatalar sebebiyle her yıl 44 bin ile 98 bin arasında insanın hayatını kaybettiğini ortaya koyduğunu söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber