Ya özel muayenehane ya kamu hastaneleri

Haber Giriş : 12 Şubat 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN/ANKARA

Sağlık Bakanlığı, kamuda çalışan doktorların muayenehanelerini kapatmaları ve tercih yapmaları sonucunu doğuran "tam gün" düzenlemesiyle ilgili çalışmalarını tamamladı.

Taslağa göre, hem özel muayenehane, hem de kamu hastanelerinde çalışılamayacak. Bu düzenlemeye askeri doktorlarla üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar da dahil olacak.

KAMUOYUNDA tartışma yaratan yasa taslağına göre, doktorlara tercih yapmaları için 6 ay süre verilecek. Kısmi çalışmaya son verileceğinden sağlık personelinin haftalık çalışma süresi, memurlarda olduğu gibi 40 saatle sınırlandırılacak.

MAAŞA DÜZENLEME Özel muayenehanesini bırakıp da kamuda çalışmaya karar veren hekimlerin mali hakları, yeniden düzenlenecek. 1. derecedeki uzman tabip, tabip, diş hekimi, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlar veya bu dallarda doktora yapmış olanların ek göstergesi 3000'den 4800'e, 8. derecede görev yapanların ise 800'den 1750'ye yükselecek.

ASKERİ HEKİMLER Askeri hastanelerde döner sermayeden personele ek ödeme yapılamadığından, askeri hekimlere "tam gün sağlık tazminatı" adıyla ödeme yapılması da hükme bağlanıyor. Tazminatın miktarı, rütbeye göre brüt maaşın yüzde 30 ile yüzde 15'i arasında değişen oranlarda olacak.

İŞYERİ HEKİMLİĞİ Hekimlerin hem kamuda, hem özel sektörde çalışmasına son verilmesi nedeniyle 50'den fazla işçi çalıştıran işyerlerinde istihdamı zorunlu olan "işyeri hekimi" bulmakta zorluklar yaşanmaması için de düzenlemeler yapıldı. Buna göre işverenin, işyeri hekimliği hizmetlerini, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmet alınmasına da imkan tanınacak.

SAHTE DOKTORLAR Diploması olmadığı halde hangi suretle olursa olsun hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan kişi, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Serbest meslek icra etme ve özel sağlık kuruluşlarında çalışma yasağı bulunduğu halde, bu yasağa aykırı hareket eden tabipler hakkında 25 bin, bir yıl içerisinde tekerrüründe 50 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu kişileri istihdam eden özel sağlık kuruluşuna da 50 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek, aynı fiilin bir yıl içerisinde tekerrüründe 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve kuruluşun ruhsatı geri alınacak.

Özel muayenehaneye hasta yönlendİrme söylentileri

Yasa taslağının gerekçesinde, doktorların tüm mesailerini kendi kurumuna ayırmaması sonucu, kamu hizmetlerinin layıkiyle sunulmasını engellediğine ve hastaların memnuniyetsizliğine yol açtığına dikkat çekildi. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

"Toplumda serbest çalışılan muayenehanelere hasta yönlendirildiği söylentileri yaygınlaşmış ve bu da kamu hastanelerimize olan güvene ve hekimlerimizin saygınlığına gölge düşürür hale gelmiştir. Son dönemde, performansa dayalı ek ödeme sistemi ile birlikte serbest çalışmaya son verilmesi, bu tür istenmeyen olayları son derece azaltmış ise de, bu tasarının kanunlaşması ile tamamen ortadan kalkacağı kesindir."

Gerekçede, halen hem kamu ve hem özel sektörde çalışmakta olan hekim kadrosunun yüzde 38'inin kendi tercihleri ile ya kamuda ya da özel sektörde çalışmaları konusunda karar vermeleri gerektiği belirtildi.

Hürriyet

Hekimlere 6 ay süre

ANKARA- Sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli olması için doktorların hem kamuda hem de özel sektörde aynı anda çalışmasına yasak getiriliyor. ?Tam Gün Çalışma Taslağı? ile kamuyu tercih eden doktorların özlük haklarında iyileştirilmeler yapılıyor. Sağlık Bakanlığı ?Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasını Teminen İlgili Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı? üzerindeki çalışmasını tamamladı.

Haftada 40 saat çalışma

Taslak ile üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ait sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeli de dahil olmak üzere, kamuda çalışan tüm hekimlerin ve özel kanunlarına göre serbest çalışma hakkı bulunan diğer sağlık personelinin kamu sektöründen veya özel sektörden yalnızca birinde çalışmasına izin veriliyor. Taslağın kanunlaşmasından sonra hekimler özel sektör veya kamu hastanelerinden birini 6 ay içinde tercih edecekler. Kamuyu tercih edenler özel muayenehanelerini kapatacak. Taslak ile kısmi çalışmaya son verileceğinden sağlık personelinin haftalık çalışma süresi memurlarda olduğu gibi 40 saatle sınırlandırılacak.

50 bin YTL para cezası

Askeri hastanelerde döner sermayeden personele ek ödeme yapılamadığından, askeri hekimlere ?tamgün sağlık tazminatı? adı altında ödeme yapılması da hükme bağlanıyor. Bu tazminatın miktarı, rütbeye göre brüt maaşın yüzde 30 ile yüzde 15'i arasında değişen oranlarda olacak. Diploması olmadığı halde hangi suretle olursa olsun hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Serbest meslek icra etme ve özel sağlık kuruluşlarında çalışma yasağı bulunduğu halde bu yasağa aykırı hareket eden tabipler hakkında 25 bin, bir yıl içerisinde tekerrüründe 50 bin Türk lirası idari para cezası verilecek. Bu kişileri istihdam eden özel sağlık kuruluşuna da 50 bin Türk lirası idari para cezası verilecek, aynı fiilin bir yıl içerisinde tekerrüründe 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve kuruluşun ruhsatı geri alınacak.

Yüzde 38'i iki iş yapıyor

Taslağın genel gerekçesinde, döner sermayeden performansa dayalı ek ödeme yapılması uzman hekimlerin ortalama 4 bin YTL ek ödeme aldığı, bu miktarın branşa göre daha da artabildiği belirtildi. Buna maaş geliri de eklendiğinde doktorlara 5 bin YTL'nin üzerinde ödeme yapıldığı belirtilen gerekçede, halen hem kamu ve hem özel sektörde çalışmakta olan yüzde 38 oranındaki hekim kadrosunun kendi tercihlerini yapması isteniyor.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber