Tütün Kurulu personeline ilişkin tasarı TBMM'ye gönderildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TÜTÜN, TÜTÜN MAMULLERİ, TUZ VE ALKOL İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE TÜTÜN VE TÜTÜN MAMULLERİNİN ÜRETİMİNE, İÇ VE DIŞ ALIM VE SATIMINA, 4046 SAYILI KANUNDA VE 233 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI

MADDE 1- 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Yeniden Yapılandırılması ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış Alım ve Satımına, 4046 Sayılı Kanunda ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

?Kurul Başkan ve üyeliklerine atananlar ile ekli (I) sayılı cetvelde gösterilen kadrolarda bulunan Kurum personeli, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabidir. Emeklilik yönünden, Kurul Başkanına bakanlık müsteşarı, Kurul üyelerine bakanlık müsteşar yardımcısı, Kurum başkan yardımcılarına bakanlık genel müdürü, I. hukuk müşavirine bakanlık I. hukuk müşaviri, daire başkanlarına bakanlık genel müdür yardımcısı ve Kurum meslek personeline kazanılmış hak dereceleri itibarıyla karşılık gelen Başbakanlık Uzmanı ve Başbakanlık Uzman Yardımcıları için tespit edilen ek gösterge ve makam tazminatı uygulanır. Bu görevlerde 1 inci derece için belirlenmiş olan ek göstergelerin uygulanması suretiyle geçirilen süreler makam tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde geçmiş sayılır. Diğer personel hakkında ise genel hükümler esas alınır.?

?Meslek personeli, uzman ve uzman yardımcılarından oluşur. Uzman yardımcılığına atanabilmek için adaylarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak;

a) En az dört yıllık eğitim veren; tıp, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idarî bilimler fakülteleri ile makine, endüstri, kimya, gıda, ziraat, tütün teknolojisi mühendisliği veya fen edebiyat fakültelerinin biyoloji ve kimya bölümlerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki fakülte veya yüksek okullardan mezun olmak,

b) Yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak,

c) Sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk gününde otuz yaşını doldurmamış olmak,

d) Daha önce uzman yardımcılığı yarışma sınavına iki defadan fazla katılmamış olmak,

şartları aranır. Uzman yardımcılığına atananlar, üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak kaydıyla Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde veya buna denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan yabancı dil puanı alması, hazırlayacakları uzmanlık tezinin oluşturulacak jüri tarafından kabul edilmesi ve yeterlik sınavında başarılı olması halinde uzman olarak atanır ve bunlara bir defaya mahsus olmak üzere bir derece yükseltilmesi uygulanır. Mazereti olmaksızın tez hazırlamayan veya sınava girmeyen ya da sınavda iki defa başarısız olanlar, Kurumda durumlarına uygun kadrolara atanırlar. Kurumun meslek personelinin yarışma ve yeterlik sınavları, çalışma usul ve esasları ile ilgili diğer hususlar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Kurumda istihdam edilecek personele ilişkin kadro unvan ve dereceleri ekli (I) sayılı cetvelde gösterilmiştir. Bu Kanun ekindeki (I) sayılı cetvelde yer alan toplam kadro sayısı geçilmemek ve mevcut kadro unvanları ile 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak üzere, kadro unvan ve derecelerinin değiştirilmesi ile boş kadroların iptali Bakanlar Kurulunca yapılır.

Kurum personeli başka kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilemez.

Kurumun hizmet birimleri ile görev ve yetkileri şunlardır:

a) Tütün Piyasası Daire Başkanlığı; Tütün tohumunun taşınması, ithali ve ihracı, tütün üretimi, üretici tütünlerinin alım satımı, tütünlerin işlenmesi, depolanması, iç ve dış ticareti ile tütün fireleri, tütün işleme tesislerinin kurulması, üretim izni, proje tadilatı, yer değişikliği, kapatılması, her türlü devir işlemleri ile tüm bu işlemlerin denetimine ilişkin çalışmaları yürütmek.

b) Tütün Mamulleri Piyasası Daire Başkanlığı; Tütün mamullerinin üretimi, iç ve dış ticareti ile tütün mamulleri üretim tesislerinin kurulması, üretim izni, proje tadilatı, kapatılması, her türlü devir işlemleri ile tüm bu işlemlerin denetimine ilişkin çalışmaları yürütmek.

c) Alkol Piyasası Daire Başkanlığı; Etil alkol ve metanolün üretimi, iç ve dış ticareti, denatürasyonu, ambalajlanması, dağıtımı, üretimde kullanılması amacıyla elde bulundurulması, depolanması, geri kazanımı, işlemesi, üretim tesislerinin kurulması, üretim izni, proje tadilatı, kapatılması ve her türlü devir işlemleri ile 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun uygulanmasına yönelik işlemlere ve tüm bu işlemlerin denetimine ilişkin çalışmaları yürütmek.

d) Alkollü İçkiler Piyasası Daire Başkanlığı; 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun hükümleri hariç olmak üzere, alkollü içkilerin iç ve dış ticareti, dağıtımı, depolanması, geri kazanımı; üretim tesislerinin kurulması, işletilmesi, proje tadilatı, kapatılması ve her türlü devir işlemleri ile 4250 sayılı Kanunun uygulanmasına yönelik işlemlere ve tüm bu işlemlerin denetimine ilişkin çalışmaları yürütmek.

e) Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Daire Başkanlığı; 5179 sayılı Kanun hükümleri hariç olmak üzere, Kurumun yetki alanına giren ürünlerin satış faaliyetine ilişkin izinlerin verilmesi, piyasa takip ve kontrolünün sağlanması, tüketicilerin seçeneklerini azaltabilecek veya tütün ve alkollü içki tüketimini teşvik edecek faaliyetlerin önlenmesi, rekabet ve reklam koşullarının belirlenmesi çalışmaları ile yasadışı ticareti önleyecek çalışmalar konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyonun sağlanması, bu Kanun kapsamındaki ürünlerde bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin kullanımına ilişkin çalışmaları ve tütün ve alkol kontrol programlarının uygulanmasına yönelik çalışmaları, gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yürütmek.

f) Araştırma Daire Başkanlığı; 5179 sayılı Kanun hükümleri hariç olmak üzere, tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler ile ilgili analizlerin yapılabilmesi için uygun laboratuvarların kurulması, işletilmesi ve akreditasyonu ile görev alanına giren konular ve insan sağlığına zarar verebilecek maddeler konusunda araştırma ve analizlerin yapılması, yaptırılması ve değerlendirilmesini sağlamak.

g) Denetim Daire Başkanlığı; Kurumun düzenlediği piyasalarda faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin işlem ve hesaplarını incelemek ve denetlemek, gerektiğinde bu hususlarda yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmak, piyasalarda görülen aksaklıklara ilişkin çözüm önerilerinde bulunmak.

h) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı; 1173 sayılı Milletlerarası Münasebetlerin Yürütülmesi ve Koordinasyonu Hakkında Kanun çerçevesinde, görev alanına giren konularda, Avrupa Birliği müktesebatına uyum sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları yapmak, uluslararası ve yabancı kuruluşlar ile ilgili işlemleri yürütmek, bu kuruluşlarla yapılacak müzakereleri koordine etmek ve istişarelerde bulunmak, gerektiğinde bu kuruluşlara Kurumun üye olması ile ilgili çalışmaları yürütmek.

ı) Başkanlık Müşavirliği; Kurul Başkan ve üyelerine, Kurumun görev alanıyla ilgili konularda danışmanlık ile Kurul Başkan ve üyeleri tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.

j) Hukuk Müşavirliği; Kurumun taraf olduğu işlemlerin veya Kurumu ilgilendiren uyuşmazlıkların takibi ve çözümlenmesi amacıyla adlî ve idarî davalarda gerekli bilgileri hazırlamak, taraf olduğu davalarda Kurumu temsil etmek veya Kurumca hizmet satın alma yoluyla temsil ettirilen davaları takip ve koordine etmek, Kurul Başkanına, Kurula, ve hizmet birimlerine danışmanlık hizmeti yapmak, Kurumun görev alanına giren hususlarda mevzuat çalışmalarında bulunmak, hizmet birimleri veya diğer kurum ve kuruluşlarca hazırlanarak Kuruma gönderilen kanun, tüzük ve yönetmelik tasarıları ile diğer hukukî konular hakkında görüş bildirmek, Kurumun menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları önleyici hukukî tedbirleri zamanında almak, anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak.

k) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği; Kurumun faaliyet alanı ile ilgili konularda yazılı ve görsel basını takip ederek gerekli dokümantasyonu sağlamak, Kurumun basın ve yayın kuruluşları ile ilişkilerini planlamak ve kamuoyunda tanıtılmasına ilişkin yayın ve faaliyetleri yürütmek, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre yapılacak bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere gerekli tedbirleri almak.

l) İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı; Kurumun işgücü planlaması, personelin ücret ve diğer malî ve sosyal hakları ile yurt içi ve yurt dışı eğitimine ilişkin olarak eğitim planını hazırlayarak uygulanmasını sağlamak, değerlendirmek, performans kriterleri ve meslek ilkelerinin tespiti ile ilgili çalışmaları yürütmek, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki görevlerin ifası ile Kurumun ihtiyacı olan her türlü yapım, satın alma, kiralama, bakım ve onarım, arşiv, sağlık ve benzeri idarî ve malî hizmetleri yürütmek, taşınır ve taşınmaz mal kayıtlarını tutmak, sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini plânlamak ve yürütmek.

m) Bilişim Daire Başkanlığı; Kurum bilişim stratejisini hazırlamak ve uygulanmasını takip etmek, yazılım ve donanım alt yapısı ile ilgili tüm işleri koordine etmek ve yürütmek.

n) Kurul Özel Büro Müdürlüğü; Kurul ve Kurul üyelerinin sekreterya hizmetlerini yürütmek ve protokol işlerini düzenlemek.

o) Başkanlık Özel Kalem Müdürlüğü; Kurul Başkanının sekreterya hizmetlerini yürütmek ve her türlü protokol işlerini düzenlemek.

Hizmet birimlerinin faaliyet alanı, yukarıda belirtilen görev ve fonksiyonlara uygun olarak Kurumun teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.?

MADDE 2- 4733 sayılı Kanunun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 8- Kurumdan tesis kurma ve faaliyet izni almadan; tütün işleyenler veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına aykırı hareket edenler ile tesislerinde izin verilen kategori dışında faaliyette bulunanlara da aynı ceza verilir.

Tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri; ilgili mevzuatta belirlenen şekilde temin etmesine rağmen belirlenen ürünlerde kullanmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak yayanlar, bunları alma veya kullanma hakkı olmadığı halde sahte evrak veya dokümanlarla veya herhangi bir biçimde ilgili kurum ve kuruluşları yanıltarak temin edenler, bunları taklit veya tahrif ederek ya da konulduğu üründen kaldırarak, değiştirerek ya da her ne suretle olursa olsun tedarik ederek amacı dışında kullananlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

İkinci fıkrada belirtilen bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin taklitlerini imal eden veya taklitlerini ülkeye sokanlar ile bunları bilerek bulunduran, nakleden, satan ya da kullananlar üç yıldan beş yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan ürünleri ya da taklit veya niteliğine uygun olmayan işaretleri taşıyan ürünleri ticari amaçla bulunduran, nakleden, satışa arz eden veya satanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu fıkrada belirtilen ürünlere el konulması, muhafazası ve tasfiyesi ile bunları ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ikramiye ödenmesi hususlarında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda kaçak eşya için öngörülen usuller uygulanır.

Tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler piyasasında mal veya hizmet üreten, işleyen, ihraç veya ithal eden, pazarlayan, alan veya satan gerçek ve tüzel kişilere, Kurum tarafından aşağıda yazılı idarî yaptırımlar uygulanır:

a) Bu Kanun veya ilgili mevzuat gereğince Kurum tarafından istenilen ticari faaliyetlerini gösterir satış veya faaliyet raporlarını veya bilgi, belge ve numuneleri yazılı uyarıya rağmen belirlenen süre içinde vermeyenlere, yanlış veya yanıltıcı bilgi veya belge verenlere, gerekli tesis ve yerleri incelemeye açmayanlara ellibin Yeni Türk Lirasından ikiyüzelli bin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

b) Üreticiden satın aldıkları tütünleri satış merkezlerine veya Kuruma tescil ettirmeyenlere, yazılı sözleşme yapma tarihine uymayanlara, işleme açılış ve kapanışları ile tütün stoklarını ve tütün depolarını süresi içinde bildirmeyenlere, izinsiz standart dışı işleme yapanlara, bu Kanunda tütün eksperi unvanına sahip olanlar tarafından yapılması öngörülen işleri yetkisiz kişilere yaptıranlara, yazılı sözleşme esası veya açık artırma yöntemi ile yapılan alım satım kapsamındaki yükümlülüklerini süresi içinde yerine getirmeyenlere onbin Yeni Türk Lirasından elli bin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Bu hüküm, Kurumdan izin almadan bir yere mahsus tütün çeşidinin tohum veya fidelerini başka çeşitlere ayrılmış olan yerlere ekenler, dikenler veya bu amaçlarla taşıyanlar hakkında da uygulanır.

c) İzin almadan veya güncelleme yapmadan, girdilerde veya ürün ambalajında değişiklik yaparak ürünleri piyasaya arz edenlere ellibin Yeni Türk Lirasından beşyüzbin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

d) Kurumdan izin almaksızın işleme veya üretim tesislerinde proje tadilat kapsamındaki işlemleri yapan, kurulu makinelerini ülke içerisinde kısmen veya tamamen aynı firma tarafından kurulan yeni veya eski bir fabrikaya nakleden, başka bir firmaya devreden ya da ülke dışına çıkaranlara veya bildirimde bulunmaksızın faaliyetini sona erdirenlere ellibin Yeni Türk Lirasından beşyüzbin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

e) Kurumdan izin almadan veya bildirimde bulunmadan dökme alkollü içkileri piyasaya arz eden, sevkıyatını yapan veya izin verilen yerlerden farklı yerlerde depolayanlara ikiyüzbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir.

f) Kurumdan belge almamış kişilerden ürün alan veya bu kişilere ürün satan ya da belgesinde belirtilen işyeri dışında satış yapan toptan veya perakende tütün mamulü, etil alkol, metanol veya alkollü içki satıcıları ya da açık içki satıcılarına bin Yeni Türk Lirasından onbin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

g) Kurumdan satış belgesi almadan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin toptan satışını yapanlara ellibin Yeni Türk Lirası; perakende satışını yapanlara ise beşbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir.

h) Kurumdan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara ellibin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir.

ı) Kurumdan uygunluk belgesi almadan enfiye, çiğneme, nargile tütünü veya sarmalık kıyılmış tütün, sigara kağıdı ya da makaron üretenler ile bunları satan veya satmak amacıyla elinde bulunduranlara beşbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir.

j) Yetkili olmadıkları halde, açık olarak içki satışı veya sunumu yapanlar ile satışa sunulan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri arz ambalajlarını bozmak veya bunları bölmek suretiyle satanlara bin Yeni Türk Lirasından onbin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

k) Tütün mamulleri veya alkollü içkilerin satışını internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları ya da posta ile sipariş yöntemi kullanarak yapanlar ile satılan ürünleri kapıda teslim edenlere ellibin Yeni Türk Lirasından ikiyüzellibin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

l) Tütün mamulleri veya alkollü içkileri satış yerlerindeki raf veya standlara, her türlü teşhir ünitesine, reklam ve tanıtımına ilişkin mevzuata ve Kurum düzenlemelerine aykırılık oluşturacak veya herhangi bir firmaya üstünlük sağlayacak şekilde yerleştirenlere otuzbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir.

m) Tütün mamulleri veya alkollü içkilerin kullanımını ve satışını özendirici veya teşvik edici kampanya, promosyon, reklam ve tanıtım yapılmasını önlemek amacıyla Kurum tarafından bu Kanun uyarınca yapılan düzenlemelere aykırı hareket edenlere otuzbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir.

n) Tütün mamulleri veya alkollü içkileri; otomatik satış makinesi ile satanlara veya bahis oynatmak veya ödül vermek gibi yollarla verenlere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde ellibin Yeni Türk Lirasından ikiyüzellibin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

Yukarıda sayılan fiiller dışında, bu Kanun ile 4250 sayılı Kanuna veya bu kanunlara göre yürürlüğe konulmuş yönetmeliklere ya da Kurumca verilen belgelerde yer alan şartlara uyulmadığının tespiti halinde, ilgili gerçek ve tüzel kişiler uyarılır ve aykırılığın giderilmesi için uygun bir süre verilir. Her işlem için verilecek süre Kurumca belirlenir. Verilen süre sonunda aykırılığın devam etmesi halinde veya aykırılığın giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde süre verilmeksizin Kurumca verilen belgeler iptal edilir.

İdarî para cezaları, fiillerin tekrarı halinde, bir önceki cezanın iki katı olarak verilir. Beşinci fıkranın (c) bendinde sayılan fiillerin tekrarı halinde ayrıca ihlale konu ürünün piyasaya arzının bir yıla kadar durdurulmasına; (a), (b), (d), (e), (f), (j), (k), (l), (m) ve (n) bentlerinde sayılan fiillerin, ilk fiilin işlenmesinden sonraki beş yıl içinde üçüncü defa işlenmesi halinde ise belgelerin iptaline karar verilir. Satış belgesi iptal edilen satıcılar, satış belgesi iptaline konu işyerinde aynı işletme adı altında faaliyette bulunan üçüncü kişiler ile satış belgesi iptal edilen satıcılarca belge iptaline konu işyerinin farklı işletme adı altında fiilen işletilmesi halinde, bu işletme üzerine kayıtlı görünen üçüncü kişiler adına iki yıl süreyle yeni belge başvurusunda bulunulamaz.

Bu Kanuna, 4250 sayılı Kanuna veya 5607 sayılı Kanuna aykırılıktan dolayı yargılanması devam edenler ile mahkum olanlara veya aynı kanunlara aykırılıktan dolayı iki defadan fazla ön ödemede bulunması nedeniyle haklarında kamu davası açılmamış ya da düşmüş olanlara satış, dağıtım veya uygunluk belgesi verilmez; verilmiş olanlar da iptal edilir.

Bu Kanun hükümlerine göre verilen idarî yaptırım kararlarına karşı, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre kanun yoluna başvurulur. Ancak, idare mahkemesinde dava, işlemin tebliği tarihinden itibaren onbeş gün içinde açılır. İdare mahkemesinde iptal davası açılmış olması, kararın yerine getirilmesini durdurmaz.

İdarî yaptırımlara ilişkin olarak bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanır.?

MADDE 3- a) 4733 sayılı Kanunun;

1) Adı ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun?,

2) 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun? ibaresi ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun?, ikinci fıkrasında tanımlar kısmında yer alan ?Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulunu? ibaresi ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulunu? ve ?Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunu? ibaresi ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunu?,

3) 2 nci maddesinin başlığı ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ve Kurulu?, aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan ?Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu? ibaresi ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu? ve ?Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu? ibaresi ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu?,

olarak değiştirilmiştir.

b) 4733 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

?EK MADDE 2- İlgili mevzuatta Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumuna yapılmış olan atıflar Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumuna; Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kuruluna yapılmış olan atıflar Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kuruluna yapılmış sayılır.?

c) 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin sekizinci, dokuzuncu ve onüçüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış ve üçüncü fıkrasında yer alan ?ve onbirinci? ibaresi metinden çıkarılmıştır.

MADDE 4- 4733 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 5- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, Kurumda grup başkanı, sektör uzmanı, denetim uzmanı ve kurum uzmanı kadrosunda bulunanlar uzman kadrosuna, kadro ve görev unvanları değişmeyenler aynı unvanlı yeni kadrolara, başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılırlar. Diğer personelden kadro ve görev unvanları değişenler veya kaldırılanlar, bu Kanunla ihdas edilen kadrolardan, derecelerine uygun kadrolara üç ay içinde atanırlar. Bunlar yeni bir kadroya atanıncaya kadar en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminat ile diğer malî haklarını almaya devam ederler. Bunların yeni kadrolarında alacakları aylık ile diğer malî hakları toplamı net tutarının eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık ile diğer malî hakları toplamı net tutarından az olması halinde aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir. Atandıkları kadro unvanlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlar ile başka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir.

Kurumda yeterlik sınavında başarılı olup uzman unvanını almaya hak kazandığı halde, uzman kadrosuna ataması yapılamayan uzman yardımcıları, başka bir işleme gerek kalmaksızın uzman unvanını almaya hak kazandıkları tarih itibarıyla durumlarına uygun uzman kadrosuna atanmış sayılırlar.

11/8/2004 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, Kurum personelinin kazanılmış hak aylığı ve emekli müktesebinin belirlenmesinde değerlendirilmemiş olan hizmet süreleri, öğrenim durumu itibarıyla yükselebilecekleri dereceyi aşmamak koşuluyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 ve 68 inci maddeleri ile 5289 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun hükümleri dikkate alınarak kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Ayrıca Kurumda makam, temsil veya görev tazminatı ödenmesini gerektiren kadrolara atanmış bulunan personelin, 11/8/2004 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar söz konusu kadrolarda geçirdikleri süreler makam, temsil veya görev tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde geçmiş sayılır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, bu Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan uzman kadro sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere, uzman yardımcılığı sınavına giriş için aranan öğrenim şartını taşımak ve başvuru tarihinde kırk yaşını doldurmamış olmak şartıyla;

(a) Mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve meslek içi eğitim sonrasında yapılan yeterlik sınavında başarılı olup, kamu kurum ve kuruluşlarında vergi, hukuk, uluslararası ilişkiler, gümrük, dış ticaret alanlarında çalışmakta olanlar,

(b) Yükseköğrenim kurumlarında araştırma görevlisi veya öğretim elemanı olarak çalışmış olanlardan, gıda ve kimya mühendisliği alanında doktora çalışmalarını tamamlayanlar,

(c) Sigara üretimi alanında beş kişiden, yaprak tütün alımı ve işlemesi alanında beş kişiden ve pazarlama alanında da beş kişiden fazla olmamak üzere, Genel Müdürlük ve bağlı kuruluşlarında en az on yıldır çalışmakta olanlar,

Kurul tarafından yapılacak mülakatta başarılı olmaları halinde uzman kadrosuna atanabilir.?

MADDE 5- Bu Kanunun 2 nci maddesi yayımı tarihinden bir ay sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

(I) SAYILI CETVEL

KURUMU : TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI DÜZENLEME KURUMU

KADRO CETVELİ

(I) SAYILI CETVEL
KURUMU : TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
  KADRO CETVELİ
    KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ
GİH Başkan Yardımcısı 1 2
GİH Başkanlık Müşaviri 1 10
GİH I. Hukuk Müşaviri 1 1
GİH Daire Başkanı 1 10
GİH Uzman (Şube Müdürü) 1 5
GİH Müdür 1 5
GİH Hukuk Müşaviri 1 5
GİH Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri 1 1
GİH Uzman 1 60
GİH Uzman 2 20
GİH Uzman 3 10
GİH Uzman 4 15
GİH Uzman 5 25
GİH Uzman 6 10
GİH Uzman 7 10
GİH Uzman Yardımcısı 8 20
GİH Uzman Yardımcısı 9 40
AH Avukat 1 1
AH Avukat 3 4
AH Avukat 4 4
AH Avukat 5 4
GİH Programcı 1 1
GİH Programcı 5 2
GİH Çözümleyici 2 1
GİH Çözümleyici 4 1
TH Mühendis 1 5
TH Mühendis 4 5
SH Doktor 1 1
SH Hemşire 7 1
SH Laborant 3 4
SH Laborant 5 3
TH Teknisyen 2 1
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 3 10
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 4 4
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 5 2
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 6 3
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 7 3
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 8 3
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 9 3
GİH Şoför 3 2
GİH Şoför 4 3
GİH Şoför 5 4
       
  GENEL TOPLAM   324

GENEL GEREKÇE

4733 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin (A) fıkrasının (2) sayılı bendinde ?Kurumun hizmet birimleri ile bunların görev ve sorumlulukları, kadro unvanları, sayıları ve Kurum personelinin emeklilik statülerinin belirtilmesi açısından durumu, Kurulun önerisi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir.? hükmü yer aldığından, Kurum personelinin malî ve sosyal hakları ile diğer hususlar 17/10/2002 tarihli ve 2002/4910 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilatı, Çalışma Usul ve Esasları ile Personelinin Mali ve Sosyal Hakları Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Ancak, Anayasa Mahkemesi 20/11/2003 tarihli ve E. 2002/32 K. 2003/100 sayılı kararıyla anılan hükmü iptal etmiş olup, gerekçeli karar 11/8/2004 tarihli ve 25550 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararında; memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hak ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işleri, görev ve sorumlulukları, kadro ihdası ve Kurumun hizmet birimlerinin, idarenin kanuniliği ilkesi gereğince yasayla kurulması gerektiğini ifade ederek, bu hususların yönetmelikle düzenlenmesini öngören kanun hükmünün, Anayasanın 7 nci, 123 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 128 inci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı olduğuna hükmetmiştir.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonucunda; Kurum personelinin statüsü, kadro unvan ve sayıları, malî ve sosyal hakları, bu kapsamda emeklilikleri, aylık ve ödenekleri ile Kurumun hizmet birimlerini düzenleyen Teşkilat Yönetmeliğinin ilgili maddelerinin yasal dayanağı kalmadığından, Kurumun teşkilatlanmasına ilişkin hususların Kanunla yeniden düzenlenmesi zarureti ortaya çıkmıştır.

Tütün tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın büyük bir problem haline dönüşmesi, artan üretim ve tüketim miktarının ulusal sağlık sistemleri üzerinde ciddi ekonomik yükler oluşturması, tütün tüketimine başlama yaşının giderek düşmesi ve tüketim miktarlarının artması üzerine, tütün kontrolünü sağlamak amacıyla imzalanan Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesine ülkemiz de taraf olmuş ve bu uluslararası sözleşme iç hukukumuzun bir parçası haline getirilmiştir. Bu sözleşmenin gerektirdiği yeni düzenlemelerin uygulamaya konulması ve sözleşmede bahsedilen ?tütün kontrolü? programının hayata geçirilmesi kapsamında 7/10/2006 tarihli ve 26312 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ulusal Tütün Kontrol Programı konulu 2006/29 sayılı Başbakanlık Genelgesi ve ?Ulusal Tütün Kontrolü Programı 2008-2012 Eylem Planı?nda Kuruma önemli görevler yüklenmiştir. Bu açıdan, tütün kontrolü çalışmalarında Kurumun etkin olarak rol oynaması gerekmektedir.

Öte yandan, alkol ve alkollü içkiler piyasasının Devlet tekeli altında bulunması durumu 2001 yılında 4619 sayılı Kanunun kabul edilmesi ile son bulmuş olup, serbest rekabete açılan piyasada Devlet tekelinin sağladığı güven ortamının devam ettirilebilmesi ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesinde son derece önemli olan piyasa kontrolünün etkin bir şekilde yapılabilmesi için; piyasa faaliyetlerinin kayıt altına alınması, düzenlenmesi, izlenmesi ve denetlenmesi mekanizmalarının devam ettirilmesi ve ülke ekonomisine azami düzeyde katkı sağlayacak, şeffaf, güvenli ve rekabetçi bir piyasa oluşturulması gerekmektedir.

Bu bağlamda, söz konusu amaçlar doğrultusunda Kurumun hizmet birimlerinin görev tanımlamalarının yapılması gereğinin yanı sıra, adli yaptırımların adil, etkin ve caydırıcı olacak şekilde yeniden tanımlanması ve Kanunda idarî yaptırımlara ilişkin bir düzenleme yer almadığından, idarî yaptırımlara ilişkin fiillerin ve yaptırımların Kanunla açık olarak düzenlenmesi zarureti bulunmaktadır.

Bu itibarla; tütün, tütün mamulleri, alkol ve alkollü içkiler piyasasının günün şartlarında yeniden düzenlenmesine ilişkin olarak yukarıda açıklanan hususlar ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarında belirtilen gerekçeler de göz önüne alınarak, Kurumun daha etkin ve verimli çalışmasını sağlamak amacıyla bu Tasarı hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Anayasa Mahkemesi, 4733 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin (A) fıkrasının (2) sayılı bendinin iptali ile ilgili gerekçeli kararında, memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri, görev ve sorumlulukları, kadro ihdası ile Kurumun hizmet birimlerinin, idarenin kanuniliği ilkesi gereğince yasayla kurulması gerekirken yönetmelikle düzenlenmesi hususunun, Anayasa'nın 7 nci, 123 üncü maddesinin birinci fıkrası ve 128 inci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı olduğuna hükmettiğinden; Kurum personelinin statüsü, kadro cetveli, kadro iptal ve ihdası, meslek personelinin yarışma ve yeterlik sınavları, çalışma ve atanmalarına ilişkin usul ve esaslar ile Kurumun hizmet birimlerinin görev ve yetkileri bu maddede düzenlenmiştir.

MADDE 2- Devlet gelirleri, halk sağlığı ve kamu güvenliği ile doğrudan ilgili olan tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içki piyasalarının izlenebilirliğinin sağlanması ve bu piyasaların güvenli bir şekilde işlemesi için adil, etkin ve caydırıcı yaptırımların uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Bu maddenin düzenlenmesinde; tütün ve alkol piyasalarına özgü adlî suç ve cezaların sistematik olarak yeniden tanımlanması ve Kanunda daha önce yer almayan idarî yaptırımların yasallık ilkesine uygun şekilde açıkça düzenlenmesi amaçlanmıştır.

Bu bağlamda, Kurumdan kuruluş ve faaliyet izni alınmadan tütün işlenmesi veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis ya da imalathane kurularak işletilmesi eylemleri, uygulamada duraksama yaşanan sorunlar göz önüne alınarak yeniden düzenlenmiş ve bu suçların niteliğine göre cezai yaptırımlar düzenlenmiştir.

Diğer yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin (6) numaralı bendi kapsamında başlatılan ve Maliye Bakanlığı ile Kurum tarafından koordineli şekilde yürütülen bandrollü ürün izleme sisteminin etkin ve güvenli bir şekilde uygulanabilmesine engel teşkil eden eylemler, vergi ve piyasa güvenliğinin sağlanması açısından suç olarak tanımlanmıştır. Bu çerçevede, piyasaya bandrolsüz veya taklit bandrollü ya da söz konusu uygulama kapsamında belirlenen nitelikleri haiz olmayan bandrol veya kod taşıyan ürünlerin piyasaya sürülmesi eylemleri de suç kapsamına alınmıştır.

Öte yandan, gerek Kurumun piyasa düzenleme ve denetleme fonksiyonlarının gereği gibi icrasının sağlanması, gerekse önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi planlanan tütün ve alkol kontrolü programlarının etkin bir şekilde uygulanabilmesi açısından, idarî yaptırımlara tabi kılınan eylemler açık ve ayrıntılı olarak tanımlanmış ve bu eylemlerin niteliklerine uygun şekilde idarî para cezaları öngörülmüştür.

MADDE 3- a) Çok uzun ve yazışmalarda gereksiz yer kaplayan Kanun adının netleştirilmesi ve kanunun adı ile içeriğinin birbiri ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanmıştır. Bu suretle, kamuoyunda ve yargı uygulamalarında, kısaca "4733 sayılı Kanun? olarak yerleşen Kanunun adı bu şekilde açık hale getirilmiş olacaktır.

Diğer yandan, 4733 sayılı Kanunla kurulan Kurumun adı ?Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu? olarak belirlenmesine karşılık, 4733 ve 4250 sayılı Kanunlar çerçevesinde Kurum; tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olmak üzere, beş farklı sektörde düzenleme ve denetleme fonksiyonunu icra etmektedir. Buna karşılık Kurumun adı, düzenlemek ve denetlemekle sorumlu olduğu piyasaları tam olarak ifade edemediğinden, Kurumun adı icra ettiği fonksiyonu karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Ayrıca, Kurum adının uzun olması sebebiyle kamuoyunda farklı isimler kullanılmaktadır. Bu sakıncaların önüne geçilebilmesini teminen Kurumun adının ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu? ve Kurumun karar organı olan Kurulun adının da ?Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu? olarak değiştirilmesi amaçlanmıştır.

b) Kanuna eklenen madde ile, Kurum ve Kurul adlarının değiştirilmesi kapsamında; diğer kanunlarda veya ilgili mevzuatta Kurum adının Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu olarak yer aldığı hallerde, bunun Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunu, Kurul adının Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu olarak yer aldığı hallerde ise Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulunu ifade edeceği düzenlenmektedir.

c) Kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tedbirlerin alınması ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanması amacıyla, diğer hususların yanı sıra, tütün ürünlerinin satışı veya piyasaya arzı ile ilgili bazı konularda 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunda düzenlemeler yapılmış ve cezai yaptırımlar düzenlenmiştir. Ancak, Kurum tütün mamullerinin yanı sıra alkol ve alkollü içkiler piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesinden de sorumlu olduğundan, birbirine benzer özellikler taşıyan bu piyasaların aynı ilkeler çerçevesinde düzenlenmesi ve bu piyasalardaki benzer eylemlerin benzer yaptırımlara tabi kılınmasının daha doğru olacağı düşüncesiyle, 4207 sayılı Kanunda düzenlenen bazı fiiller ve bu fiiller için öngörülen yaptırımlar 4733 sayılı Kanunda alkol ve alkollü içkileri de kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Bu sebeple, tütün ürünleri için aynı konuları düzenleyen 4207 sayılı Kanundaki cezai yaptırımların yürürlükten kaldırılması ve bu suretle uygulamada hangi kanunun uygulanacağına dair sorun çıkmaması amaçlanmıştır.

MADDE 4- Kanuna eklenen geçici madde ile; Kurumda görev yapan personelin yeni kadrolarına atanmalarına ve yapılamayan derece ve kademe ilerlemelerinin yapılmasına imkan sağlanmıştır. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin, 4733 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin (A) fıkrasının (2) sayılı bendinin iptali ile Kurum personelinin emeklilik hakları konusunda Kurum ile Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü arasında yapılan düzenlemelerin yasal dayanağı kalmadığından, hukuki boşluğu gidermek için gerekli düzenleme öngörülmüştür.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin personel düzenlemeleri ile ilgili iptal kararından sonra personel alımı yapılamadığından; Kurumun piyasa düzenleme ve denetleme fonksiyonlarını tam ve gereği gibi ifa edebilmesi ve uzman açığının kapatılması amacıyla, öncelikle kamu, kurum ve kuruluşlarında bilgi ve tecrübe sahibi olan görevlilerin Kurumda istihdam edilebilmelerine imkan tanınmıştır.

MADDE 5- Yürürlük maddesi olup, 2 nci madde ile yeni ve kapsamlı adlî ve idarî yaptırımlar öngörüldüğünden, bu düzenlemeler hakkında kamuoyunun bilgilenmesi ve sektörde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin getirilen yeni yükümlülüklere uyum sağlaması bakımından 2 nci maddesinin yayımı tarihinden bir ay sonra, diğer maddelerin ise yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi amaçlanmıştır.

MADDE 6- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber