ÜAK Başkanını, memur dahi olamamaktan 'Rahşan affı' kurtarmış

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Mart 2008 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerde başörtüsü yasağının en hızlı savunucusu ÜAK Başkanı Akaydın'ın Rahşan Affı ile hem 1 yıldan 3 yıla kadar hapis yatmaktan hem de memurluktan atılmaktan kurtulduğu ortaya çıktı

ÜNİVERSİTELERDEKİ başörtüsü yasağının en hızlı savunucusu, ?Rektörler Müsameresi'nin tertipleyicisi Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın ihaleye fesat karıştırılmasına ilişkin yargılandığı davadan Rahşan Affı ile kurtulmasının yankıları sürüyor. Prof. Dr. Akaydın, Rahşan Affı ile sadece bir yıldan 3 yıla kadar hapis yatmaktan değil, aynı zamanda memuriyetten temelli men cezasından da kurtulduğu ortaya çıktı.

MEMURLUĞUNU DA KURTARDI

YASAKÇI rektörlerin liderliğini yapan Prof. Dr. Akaydın ?yasaya aykırı ihale yapmaya izin vermekten' hakkında açılan davadan Rahşan affı ile kurtulurken, söz konusu af kapsamında ertelenen cezasını 5 yıl içinde tekrarlamadığı için de sicili temizlendi. Akaydın'ın ?görevi kötüye kullanma' hükmünü düzenleyen eski TCK'nın 240'ıncı maddesi, bir yıldan 3 yıla kadar hapis, 2 bin TL'den onbin TL'ye kadar ağır para cezası ve memuriyetten süreli veya temelli olarak yoksun bırakılmayı gerektiriyor. Akaydın'ın geleceğini de belirleyen süreç özetle şöyle gelişti:

İHALELER BAŞKANIN KARDEŞİNE

MUSTAFA Akaydın 1993-1998 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevi yaparken aynı zamanda üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi'nin ihale komisyonuna da başkanlık etti. Akaydın, Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Cemal Öcal'ın ihalelerin hepsini kardeşinin şirketine vermesine göz yummakla suçlandı.

YÖK SORUŞTURMAYA İZİN VERMEDİ

ANLATYA 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan kamu davası sonucunda, Mustafa Akaydın ve beraberindeki sanıklar hakkındaki dosya soruşturmayı yapmak üzere YÖK Başkanlığına gönderildi. Bunun üzerine YÖK tarafından oluşturulan 3 kişilik komisyon, o dönemin rektörü Yaşar Uçar'ın onayıyla 2001 yılında disiplin ve ceza soruşturması başlattı. Komisyon, soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi. YÖK de soruşturma izni vermedi.

5 YIL SONRA SİCİLİNDEN SİLİNDİ

YÖK'ÜN bu kararı üzerine Danıştay'a itiraz yapıldı. Danıştay 2'nci Dairesi, atılı suçun eski TCK'nın görevi kötüye kullanma suçunu düzenleyen 240'ıncı maddesi kapsamına girdiğini belirledi. Danıştay, dosyanın kamuoyunda Rahşan Ecevit affı olarak bilinen 4616 sayılı şartlı salıverme yasası kapsamına girdiği gerekçesiyle 5 yıl süreyle ertelenmesine karar verdi. Sicilindeki bu suç da yasa gereği 5 yıl sonra sicilinden silindi. ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber