İlik naklinde sınırlar kalkıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesinin, Avrupa Kemik İliği Birliğinden aldığı akreditasyon ile hastalar, kardeşleri dışında yurt içi ve yurt dışında da uygun donör bulma şansı elde etti.

EÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesi sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy, Türkiye'de ilik naklinin daha çok kardeşten yapıldığını, "kardeşine şifa olmak için" doğan çocuklar olduğunu kaydetti.

Bir kardeşin diğerine uygun donör olma şansının yüzde 25-30 olduğunu belirten Kansoy, "Kardeşin donör olma oranı, doku tiplerinin uyup uymaması ya da başka özellikler nedeniyle yüzde 30'u geçememektedir. Gelişmiş ülkelerde kemik iliği ve kordon kanı bankalarının güçlendirilmesi sayesinde kardeş donörü olmayan hastalar için uygun kemik iliği kök hücre bulma şansı yüzde 80'e yükselmiştir" dedi.

Kansoy, son 5 yıllık istikrarlı çalışmaları, yapılan nakil sayıları ve merkezin donanımına bakılarak Avrupa Kemik İliği Birliği tarafından geçen haziran ayında akredite edildiklerini, akreditasyonun sürekli hale gelmesiyle hem yurt içi, hem yurt dışı kardeş dışı kemik iliği donörlerinin taranmasının ve bulunması halinde donör ya da ürünün getirilmesinin ve nakledilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Kansoy, ünitelerinde ayrıca kemik iliği, kök hücre nakli alanında tüm girişimlerin yapıldığını belirterek, "Klasik kemik iliği naklinin yanı sıra periferik kan kök hücre ve kordon kanı nakli yapıyoruz. Kök hücreleri izole eden sistemlerin yanı sıra depolama sistemlerine de sahibiz. Ege Üniversitesi Kordon Kanı Bankası aracılığıyla kordon kanı depolaması da yapılmaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber