Sınava katılanların harcırahı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mayıs 2008 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınava katılanların harcırahı

Bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum. Cumartesi günü yapılan görevde yükselme sınavına girdim. Bu sınav nedeniyle harcırah alabilirmiyim?

6245 sayılı Kanunun Ehliyet tespiti, imtihan, hava değişimi ve tedavi için başka yere gönderilenleri düzenleyen 18 inci maddesinde; "Memurlar, yardımcı hizmetler sınıfına dahil personel ve kurumlarda yalnız ödenek mukabili çalışanlar ile aşağıdaki (c) bendinde yazılan hallerde aile fertlerinden, memuriyet mahalli dışına; a. Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir."hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince, görevde yükselme eğitimi için kurumunuzca görevlendirilmeniz halinde tarafınıza harcırah ödenebilecektir. Herhangi bir görevlendirme olmaksızın Cumartesi günü yapılan sınava katılanlara herhangi bir ödeme söz konusu olamaz.

VHKİ, Vergi Denetmen Yardımcısı olarak atanırsa maaş farkı alır mı?

Nüfus genel Müdürlüğünde VHKİ unvanında memur olarak çalışmaktayken 2007 yılında Vergi Denetmen Yardımcısı alımı sınavını kazanarak 23.03.2007 yılında göreve başladım VHKİ'nin maaşı 780 YTL iken Vergi Denetmen Yardımcısı 1450 YTL maaş alıyordu. Maaşımı Nüfus Genel Müdürlüğünden aldığım için bana 657 DMK 169. maddesi uygulanarak fark verilmedi. Bu farkı alabilirmiyim? Alabilirsem yasal dayanaklarım nedir?

657 sayılı Kanunun 169'uncu maddesinde; "Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62'nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz." hükmü yer almaktadır.

Sayıştay 4. Dairesinin 18.11.1997 tarihli ve 28494 sayılı kararında özet olarak Maliye Bakanlığı'nın değişik birimlerinde memur olarak çalışmakta iken açılan sınavı kazanarak müfettiş yardımcılığı kadrosuna atanan kişilerin görev değişikliklerinin 657 sayılı Kanunu'nun 169'uncu maddesi kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığına ve ilgililere yeni görevlerinin gerektirdiği zam ve tazminat farklarının kıst olarak ödenmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığına karar verilmiştir. Yine Sayıştay Genel Kurul Kararında özetle; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 68'inci maddesinin (B) bendi uyarınca atama suretiyle yapılan bu işlem sonucu ödenecek ilk aylığın, ilgililerin, göreve başladıkları tarihten itibaren hesaplanarak ay sonunda ödenmesi gerektiğine karar verilmiştir. (Kararın Tarihi : 25.02.1988 Kararın Numarası : 4623/1)

Yukarıda yer verilen hükümler ve kararlar birlikte değerlendirildiğinde sizin Vergi Dentmen Yardımcısı kadrosuna atanmanız nedeniyle ilk aylığınızı takip eden ay başından itibaren yeni görev unvanınız üzerinden alacaksınız. Ayrıca, size maaş farkı yapılacaktır. Çünkü, peşin olarak almış olduğunuz VHKİ maaşı ile Vergi Denetmen Yardımcısı maaşı arasındaki farkı almanız gerekmektedir. Şu hususu da belirtmek gerekir ki 657 sayılı Kanunun 169'uncu maddesi kurumlarca yanlış anlaşılmaktadır. "?işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir" ibaresinden maaş farkı yapılmayacağı anlamı çıkarılmamalıdır.

İntibak yapılması neleri değiştirir

Lise düzeyinde 2006 yıında kpss sınavına girdim ve 2007 Temmuz ayındaki yerleştirmeler sonucu ÇSGB Kocaeli Bölge Müd. hizmetli kadrosunda işe başladım. Lisans mezunu olmam halinde statümde bir değişiklik olur mu?

Kurumunuza diplomanızı ibraz etmeniz üzerine 657 sayılı Kanunun 36/A-12/d hükmü gereğince intibak işleminiz gerçekleştirilecektir. İntibak işlemin nasıl yapılacağı hususu ise örnekleriyle birlikte 142 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır. Buna göre kurumunuza diplomanızı ibraz ettiğiniz tarihi takip eden aybaşından itibaren geçerli olacak şekilde derece ve kademe intibakınız yapılacak ve ödemelere hak kazanacaksınız. Bunun dışında ise unvanınızda herhangi bir değişiklik olması mümkün değildir. Yükselmeniz kurumunuzun çıkarmış olduğu görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber