Trafik ışıkları ambulansları tanıyacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Haziran 2008 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)

ÇANAKKALE Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, ambulansların, kırmızı ışık yanarken kavşaklardan geçişini kolaylaştıracak proje geliştirdi. Projeye göre, kavşaklara 200-300 metre uzaklıkta, yola yerleştirilecek manyetik röleler, yaklaşan ambulansın içine yerleştirilecek devreden yayılan radyo frekansını (RF) algılayıp, göndereceği sinyalizasyon sisteminde, o sırada kırmızı ışık yanıyorsa, yeşile dönüşmesini sağlayacak. Böylece, ambulanslar kavşaklardan tehlike oluşmadan ve fazla zaman kaybetmeden geçebilecek.

Elektrik elektronik teknolojisi alanı öğretmeni Polat Ertürk'ün danışmanlığını yaptığı ?Ambulansı Tanıyan Trafik Işıkları Projesi'ni 4'üncü sınıf öğrencileri Tayfun İpek ve Emre Gül geliştirdi. Öğrenciler, Türkiye'de kaza sonrasında ambulansların olay yerine, olay yerinden de hastaneye ulaşımı sırasında en fazla sinyalizasyon sistemi olan kavşaklarda zaman kaybetmesi nedeniyle böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Proje danışmanı öğretmen Polat Ertürk ambulansların ulaşımında saniyelerin bile çok önemli olduğunu belirterek, ?Bu durumda küçük bir zaman kaybı bile bir insanın hayatına malolabilir. Bu sorunların çözülebilmesi için öğrencilerimiz projeyi geliştirdi. Buradaki amaç trafik ışıklarındaki zaman kaybını ve karışıklıkları en aza indirmek. Geçiş üstünlüğüne sahip ambulanslar kırmızı ışıkta geçerken zaman zaman tehlikeler oluşuyor. Kırmızı ışık, ambulans 200-300 metre uzaktayken yeşile dönünce, bekleyen araçlar hareket edecek. Böylece ambulansın önü bir ölçüde açılmış olacak? dedi. Polat Ertürk, projeyi ve uygulanmasını da şöyle anlattı:

?Sinyalizasyon sistemine kavşaklara 200-300 metre uzakta, yola yerleştirilecek manyetik rölelerin göndereceği radyo frekansını algılayan bir program entegre edilecek. Lambaların bulunduğu her direğin üzerine de uyarı niteliğinde mavi ışık saçan birer ampul konulacak. Ambulans kapsama alanına girdiğinde tüm direklerdeki mavi ışıklar yanarak, olağanüstü bir durum olduğunu sürücülere anlatacak. Entegre edilen program ambulansın hangi yönden geldiğini de belirleyecek. Ambulansın içindeki devrenin yayacağı, kişisel olarak kullanılmasını engellemesi için şifreli olan RF sinyalleri, ambulans kavşağa 200-300 metre kaldığında, yola yerleştirilecek manyetik röleler tarafından algılanıp, sinsalizasyon sistemindeki programa gönderilecek. O sırada ambulansın geldiği yöndeki araçlar için kırmızı yanıyorsa, hemen yeşil yanmaya başlayacak. Diğer yönlerdeki araçlar için de kırmızı yanacak. Ambulans kavşağa yaklaştığı sırada yeşil ışık yanıyorsa, yanma süresi uzayacak. 200-300 metre gerideki ambulansla aynı yönde gidecek araçlar yeşil yanacağı için hareket edecek. Kısa da olsa ambulansa yol açma zamanı elde edecek. RF yayan ambulansın kavşaktan geçip uzaklaşmasının ardından sinsaliyazyon sisteminin çalışması normale dönecek.?

Polat Ertürk, projenin itfaiye aracı veya tehlikede olan bir kişiye yardıma giden polis araçları için de uygulanabileceğini belirtti.

Polat Ertürk ve öğrenciler Tayfun İpek ve Emre Gül, projelerinin nasıl uygulanacağını, sinyalizasyonlu kavşağın maketi ve oyuncak bir ambulans kullanarak anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber