Klimadan zatürre kapmayın!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Haziran 2008 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Klimaların yoğun olarak kullanıldığı şu günlerde ateş ve öksürük şikâyeti olanların dikkat etmesi gerekiyor.

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Melike Koç, solunum yolu hastalıklarından kas tutulmalarına kadar birçok rahatsızlığa sebep olan klimaların bilinçsiz kullanılmasının ciddi hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi. Bu hastalıkların başında ise gripal enfeksiyonlar ve zatürre geliyor. Koç, klimalar yoluyla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülen ve çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılanın 'zatürre' olduğunu ifade etti.

Dr. Koç, zatürrenin, havalandırma sistemleri yoluyla bulaşan şeklinin 'lejyoner hastalığı' olduğunu ve bu zatürre tipinin, alışılagelmiş yüksek ateş, öksürük, balgam gibi bulguların görüldüğü tipik zatürreden farklı olduğunu belirtti. Hastalığa sebep olan, legionella pneumophilia denen bakteri klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda üremekte ve buradan farklı ortamlara yayılmakta. Legionella bakterileri, durgun sularda üreyip ve buradan su damlacıkları ile havaya karışarak insanlara bulaşır. Otel, iş merkezi, gökdelenler gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinin su bölmeleri, havuzlar, su depoları gibi ortamlarda çoğalan bakteriler, o binada bulunan pek çok insanda hastalığa yol açabilir.

Hastalığın belirtileri

Hastalık yüksek ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilerle başlar. Kanlı balgam, bıçak batar tarzda göğüs ağrısı da olabilir. Birkaç gün içinde bunlara karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi ve baş ağrısı, uyuklama, dengesiz hareketler, halüsinasyonlar, bilinç bulanıklığı gibi çeşitli sinir sistemi belirtileri de eklenir. Bazı hastalarda idrar yolları kanaması ve diyalizi gerektirecek derecede böbrek yetersizliği, karaciğer hasarı ve akciğer ödemi de gelişebilir.

Fatih Karakılıç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber