Memuriyet Mahalli Dışında Alınan Hastalık Raporları Sağlık İznine Çevrilmesi Zorunlu Mudur?

657 sayılı Kanun ve İlgili Yönetmelik bağlamında, memuriyet mahalli dışında alınan hastalık raporlarının istisnalar haricinde hastalık iznine çevrilmesinin zorunlu olmadığı izahtan varestedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2025 14:00, Son Güncelleme : 21 Mayıs 2025 11:51
Memuriyet Mahalli Dışında Alınan Hastalık Raporları Sağlık İznine Çevrilmesi Zorunlu Mudur?

657 sayılı Kanunun "hastalık ve refakat izni" başlıklı 105'inci maddesi aşağıdaki şekilde düzenlemiştir.

Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise on iki aya kadar izin verilir.

Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

Bu maddede yazılı azami süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahalli usüle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri halinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.

Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.

Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.

Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.

Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Madde 7/(1)-(2)-(6)'ya göre;

Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni verilir.

Hastalık izni, memurun görev yaptığı kurum veya kuruluşun izin vermeye yetkili kıldığı birim amirlerince verilir. Yurt dışında verilecek hastalık izinlerinde misyon şefinin onayı zorunludur.

Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur.

Yukarıda geçen kanuni izinden kasıt; yıllık izin, mazeret izni ve hastalık iznidir. Hafta sonu tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri kanuni izin olarak değerlendirilemeyeceği gibi acil olaylar hariç olmak üzere bu sayılan günlerde memuriyet mahalli dışında ister resmi ister özel sağlık hizmeti sunucularından alınan hastalık raporları hastalık iznine çevrilemez.

Mülga DPB görüşlerinde (07.09.2012-14312/10.01.2012-25118/19.03.2012-4586);

Devlet memurlarının mesai saatleri içinde memuriyet mahalli dışından aldığı hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi mümkün bulunmadığı;

Mesai saatleri haricinde memuriyet mahalli dışında resmi sağlık hizmeti sunucularından almış oldukları hastalık raporlarının ancak acil servisleri tarafından düzenlenebilecek olması sebebiyle söz konusu raporların hastalık iznine çevrilmesi gerektiği, özel sağlık hizmeti sunucularından almış oldukları hastalık raporlarının ise acil servislerce düzenlenmiş olması halinde hastalık iznine çevrilmesi gerektiği, acil servisler dışında düzenlenen hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilemeyeceği;

Hafta sonu tatili, ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile genel tatil günlerinde memuriyet mahalli dışına çıkan Devlet memurlarının memuriyet mahalli dışındaki resmi sağlık hizmeti sunucularından almış oldukları hastalık raporlarının ancak acil servisleri tarafından düzenlenebilecek olması sebebiyle söz konusu raporların hastalık iznine çevrilmesi gerektiği, özel sağlık hizmeti sunucularından almış oldukları hastalık raporlarının ise acil servislerce düzenlenmiş olması halinde hastalık iznine çevrilmesi gerektiği, acil servisler dışında düzenlenen hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilemeyeceği;

Mütalaa edilmektedir.

Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar kurumunun izin vermeye yetkili kıldığı birim amirleri tarafından hastalık izni verilir. Başka bir deyişle, hastalık raporu hastalık iznine çevrilir. Bunun için, verilen hastalık raporlarının geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı resmi/özel sağlık hizmeti sunucularından alınması gerekmektedir.

Bu bilgilere göre, hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi için istisnalar haricinde (geçici görev-kanuni izin-acil vakalar) memuriyet mahallindeki sağlık hizmeti sunucularından alınmasının zorunlu olduğu izahtan varestedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber