Özel hastanelerin katkı payı isyanı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2008 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kent Sağlık Grubu Genel Müdürü Dr. Ruşen Yıldırım, 1 Temmuz'da yayınlanan genelge ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mensuplarının özel sağlık kuruluşlarındaki tedavileri için ödeyecekleri katkı payının yüzde 30 ile sınırlandırılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, SGK ile anlaşmalarını feshettiklerini açıkladı.

Akredite hastanelerde yılda 11 bin kalp ameliyatı yapıldığına dikkat çeken Dr. Yıldırım, bu hastanelerden hiçbirinin yeni sistemde yer alamayacağını, dolayısıyla uygulamadan en fazla olumsuz etkilenecek kesimin kalp hastaları olacağını söyledi. Kent Sağlık Grubu Genel Müdürü Dr. Ruşen Yıldırım, SGK mensuplarının özel sağlık kuruluşlarındaki tedavileri için ödenecek katkı payının yüzde 30 ile sınırlandırılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, bu şekilde kaliteli hizmet verilemeyeceğini anlattı.

Uygulamayı bir dayatma olarak nitelendiren Dr. Yıldırım, Çiğli Kent Hastanesi ve Özel Kent Alsancak Tıp Merkezi'nde SGK anlaşmasını 14 Temmuz 2008 tarihi itibariyle feshettiklerini açıkladı. Daha önceki uygulamada özel hastanelerin maliyetleri, hizmetleri ölçüsünde kendi belirledikleri katkı paylarını aldıklarını hatırlatan Dr. Yıldırım, katkı payının yüzde 30 ile sınırlandırılmasının yeni yatırımlar yapılmasını imkansız hale getirdiğini söyledi. Aynı zamanda Akredite Hastaneler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Üyesi olan Dr. Yıldırım, daha önce katkı payı alınmayan kalp ameliyatları için de katkı payının yüzde 30 ile sınırlandırıldığını belirterek, yeni uygulama nedeniyle hastaların mağdur duruma düşeceğini savundu. Uygulamanın sıkıntı yaratacağını ifade eden Dr. Yıldırım, şöyle konuştu: "Akredite hastanelerde yılda 11 bin civarında kalp ameliyatı yapılıyor. Bu hastanelerin hiçbiri bu sistemde yer almayacak. 11 bin civarında kalp ameliyatının başka bir yerden karşılanması söz konusu değil. Yeni sistemle SGK anlaşmasına imza atmayacak başka hastanelerde olacak. Bu ameliyatları özel hastaneler yapıyor diye, devlet hastaneleri, üniversiteler bu hizmetin dışında kalmışlardı."

DOKTORLAR BOŞ BEKLEYECEK, HASTALAR KUYRUKTA BEKLEYECEK

Bundan önce organ nakillerini vatandaşlardan katkı payı almadan yaptıklarını belirten Dr. Yıldırım, "Vatandaşlar, adlarını devlet hastanelerindeki listelere isimlerini yazdırıp sırasının gelmesini bekleyecek, kuyruklar oluşacak. Biz ise boş bekleyeceğiz. Doktorlar ameliyathanelerde boş bekleyecek" dedi. Dr. Yıldırım, yeni sistemden önce sınırsız fark alma hakkı olmalarına rağmen böbrek nakilleri için SGK'dan tatmin edici rakamlar aldıklarını hatırlattı.

BAKAN AKDAĞ BRANŞ HİZMET ANLAŞMASINA SICAK BAKIYOR

Dr. Yıldırım, Akredite Hastane Derneği temsilcileri olarak geçen gün Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüştüklerini ve Bakan Akdağ'ın kalp cerrahisi, anjiyo, onkoloji, girişimsel radyoloji, genetik laboratuvarı, nükleer tıp, radyasyon, onkoloji, karaciğer-böbrek nakilleri gibi branşlarda ayrı bir hizmet anlaşması yapılabileceğine sıcak baktığını söyledi. Dr. Yıldırım, Bakan Recep Akdağ'ın bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Maliye Bakanı ile görüşeceğini söylediğini aktardı. Dr. Yıldırım, bu branşlarda vatandaşlardan katkı payı almadan hizmet vereceklerini belirtti.

YÜZDE 30 İLE KALİTELİ HİZMET VERMEK İMKANSIZ

SGK'nın tetkik ve tedavi bedelleri için özel hastanelere ödediği ücretin bazı branşlarda çok düşük olduğuna değinen Dr. Yıldırım, "Maliyeti karşılaması için belli bir katkı payı almak zorundaydık. Vatandaşlar da hastane kuyruklarında beklemek yerine 5 yıldızlı hastane konforunda hizmet almak için bu farkı ödemeyi baştan kabul ederek özel sağlık kuruluşlarından hizmet alıyordu. SGK'nın bizlere ödediği rakamın sadece yüzde 30'unu vatandaştan katkı payı alarak, bu kalitede hizmet verilmesi mümkün değil. Yüzde 30 fark uygulamasını kabul ettiğimiz takdirde, maliyeti kurtarmak için çok sayıda hastaya bakmak, muayene zamanını kısaltmak, yan hizmetlerde ve personelde azaltmaya gitmek ve malzemelerin kalitesini düşürmek zorunda kalacaktık. Anlaşmayı kabul eden özel sağlık kuruluşları kar etmek için çok sayıda hasta bakmak zorunda kalacak ve bu kurumların hizmet kalitesinde düşüş yaşanacak. Tekrar hastane kuyrukları başladığında bu kararın yanlış olduğu anlaşılacak."

Yıldırım, ayrıca fiyatları yeniden düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber