2. Bilişim Şurası Sonuç Raporu Açıklandı

Haber Giriş : 11 Kasım 2004 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2. Bilişim Şurası Sonuç Raporu, Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Türkiye Zeka Vakfı ve 2. Bilişim Şurası Yürütme Kurulu Başkanı Emrehan Halıcı tarafından düzenlenen bir törenle kamuoyuna açıklandı.

2. Bilişim Şurası Sonuç Raporu'nun tanıtımı amacıyla, Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Türkiye Zeka Vakfı ve 2. Bilişim Şurası Yürütme Kurulu Başkanı Emrehan Halıcı'nın katıldığı toplantı düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, raporun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, raporun el kitabı niteliğinde söyledi.

Raporun başlığının ?Bilgi Toplumuna Doğru? olduğuna işaret eden Bakan Çelik, Türkiye'nin henüz bilgi toplumu olamadığını ancak bu yönde ciddi gayret gösterdiklerini söyledi.

Türk toplumunun, batı toplumumun yaşadığı bazı evreleri yaşamadığını kaydeden Bakan Çelik, şunları kaydetti: ?Tarım toplumundan sanayi toplumuna, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçmek için batının getirdiği bütün evreleri teker teker geçirelim dersek batıyı çok geriden takip etmek zorunda kalırız. Türkiye maalesef tam anlamıyla bir sanayi toplumu da olamadığı bilgi toplumu henüz değil ama bilgi toplumu olabilme yolunda büyük gayretlerimiz var. Bilgi toplumu olmanın olmazsa olmaz şartı bilgi teknolojilerinin ülke çapında yaygınlaşmasıdır. Bunun için hükümet ve devlet düzeyinde ciddi çalışmalar yapılmaktadır.?

?Bilgi toplumu olabilmemizin en önemli ayağı Milli Eğitim Bakanlığından, eğitimden geçer? diyen Çelik, sorumluluklarının farkında olduklarını dile getirdi.

MEB'in bu konudaki çalışmalarını anlatan Bakan Çelik, bu yıl Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan alınacak kredilerle 8 bin BT sınıfı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. İnternet altyapısının bütün okullara ulaşması için çaba gösterdiklerini kaydeden Bakan Çelik, bu süreci 2005 yılı sonuna kadar tamamlamayı amaçladıklarını ifade etti.

MEB için hazırlanan eğitim portalının bu yıl sonunda bitirileceğini kaydeden Bakan Çelik, ?Bütün öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve vatandaşlarımız bu portaldan yararlanarak eğitime çok ciddi bir destek sağlamış olacaklar? dedi. Yazılım ihalelerinin de yapıldığını kaydeden Bakan Çelik, bunların incelemelerinin sürdüğünü belirterek, ?Bu meseleyi çok önemli görüyoruz. İşin hayati tarafı yazılımdır? diye konuştu.

e-Devlet uygulamalarında MEB'in başı çektiğini söyleyen Bakan Çelik, öğretmen başvurularının ve atamalarının internet ortamında alındığını anımsattı. Bu seneden itibaren Liselere Giriş Sınavı (LGS) başvurularının da internet ortamında alınmaya başlayacağını belirten Bakan Çelik, böylece maliyetin de azalacağını söyledi.

Bakan Çelik, uzaktan eğitim konusunda Sakarya Üniversitesi ile yürütülen çalışmanın diğer üniversitelerle de gerçekleştirilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Bakan Çelik, MEB'in yatırımlarının internet ortamında oluşturulması ve izlenmesine ilişkin proje başlattıklarını bildirdi. Bakan Çelik, ?bütün yatırımlarımız internet ortamında şeffaf bir şekilde izlenecek? dedi. Mesleki ve teknik eğitim mezunlarının da elektronik ortamda izlenmesi için proje yürütüldüğünü kaydeden Bakan Çelik, mezunların hangi sektörlerde çalıştığının belirlenmesinin bundan sonraki stratejilerinin belirlenmesi açısından önem taşıdığını söyledi.

Öğretmenlere hizmetiçi eğitimin de artık elektronik ortamda verileceğini belirten Bakan Çelik, ?Geçen yıl hizmetiçi eğitim için ayırdığımız bütçenin neredeyse yüzde 90'ı yolluklara gitti. Bu parayı yolluklara harcamaktansa gerçek anlamda hizmetiçi eğitim vermek gerekiyor? dedi.

Öğretmenlerin bilgisayar sahibi olması için yürüttükleri çalışmanın da yakında sonuçlanacağını belirten Bakan Çelik, KDV indirimi yapılması konusunda Maliye Bakanlığı ile anlaşma sağlanamadığını söyledi. Bakan Çelik, isteyen öğretmenlerin kredi alabileceğini kaydetti.

Bakan Çelik, okullara bilgisayar hibe edenlere KDV indirimi yapılması konusunda hazırlanan yasa tasarısının da yakında TBMM'ye sevkedileceğini bildirdi.

Rapora ilişkin bilgi veren Türkiye Zeka Vakfı ve 2. Bilişim Şurası Yürütme Kurulu Başkanı Emrehan Halıcı da, e-devlet uygulamalarının verimliliği artıracak biçimde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Halıcı, 10-11 Mayıs 2004'de gerçekleştirilen şura sonucunda elde edilen tespitlere ve önerilere raporda detaylı şekilde yer verdiklerini söyledi.

İletişimin altyapısının bilgi toplumlarının temelini oluşturduğunu ifade eden Başkan Halıcı, bundan dolayı internetin ucuz, hızlı ve güvenli biçimde ülke çapında yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu belirtti. ?Eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini? vurgulayan Başkan Halıcı, ?Bu yapı araştıran, sorgulayan, yenilikçi, girişimci, esnek ve yaratıcı bireyler yetiştirecek bir yapı olmalıdır. Yaşam boyu öğrenme yaklaşımı ile her yaştaki insan kaynakları sürekli geliştirilmeli, bilişim okuryazarlığı atılımı başlatılmalı ve uzaktan eğitim hizmetleri özendirilmelidir? dedi. Başkan Halıcı, ulusal Ar-Ge sisteminin geliştirilmesi ve Avrupa araştırma alanı ile bütünleşecek bir Türkiye araştırma alanının yaratılması gerektiğini kaydetti.

MEB

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber