Öğretmenler sendikalara güvenmiyor

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 06:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur Sen'e bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası'nın ülke genelinde 10 bin öğretmen üzerinde yaptığı araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 78,5'i sendikalara güvenmiyor. Sendikalara güvenen öğretmenlerin oranı sadece yüzde 21,5. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Bostancı'nın raporlaştırdığı araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretmenlerin görüşlerinin sendikalar tarafından bir ?özeleştiri' olarak kabul edilmesi gerektiği görüşünde.

Araştırmaya katılan 10 bin öğretmenin 6 bini hiçbir sendikaya üye değil. Katılımcıların yüzde 61,8'i sendikalarda demokratik bir örgütlenme olmadığını, yüzde 61'i ise sendikaların kaynaklarını üyelerinin çıkarları için kullanmadığını düşünüyor. Yüzde 80'i sendikaların üyeleri için yeterli hizmet üretmediğini düşünürken, yüzde 56,8'i de sendika yöneticilerini dürüst bulmuyor. Yüzde 72'si sendikalarda özeleştiri mekanizmasının sağlıklı bir şekilde çalışmadığını belirten öğretmenlerin yüzde 75'i de sendikaların öğretmenlere gereken değeri vermediğini düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 73'ü sendikaların görüşlerinin hükümet tarafından dikkate alınmadığını vurguluyor. Yüzde 88'i sendikaların toplu görüşmelerde gerekli hakları aldığına inanmayan öğretmenler, ?sendikaya üye olmayanlardan da sendika kesintisi yapılması' fikrine ise yüzde 73 oranında şiddetle karşı çıkıyor. Öğretmenlerin yüzde 79'u sendikaların mensuplarının haklarını yeterince savunmadığını düşünürken, bu durum, ?Sendika üyeliği beşte üçlük bir orana yükselmesine rağmen, sendikaların görevlerini yaptıklarına dair inanç, dramatik bir şekilde beşte bir düzeyine düşüyor. Bu durum, öğretmenlerin umut ettikleri neticeyi alamadıkları anlamına geliyor.? şeklinde izah ediliyor. Bu görüşlere karşı öğretmenlerin yüzde 62'si, sendikaların gelişmesi için her türlü gayreti gösterebileceğini dile getiriyor. Araştırmada bu sonuç, ?Öğretmenlerin sendikalara yönelik eleştirilerinin sendikaların işleyişine olduğu, kuruma sahip çıkmaya ise hazır oldukları? şeklinde yorumlanıyor. Yine öğretmenlerin yüzde 80'lik kısmı, Kamu Çalışanları Sendikaları Kanunu'nun yeterli olmadığı görüşünde birleşiyor.

Araştırmayı yaptıran Eğitim Bir-Sen'in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bu sonuçların sendikalar tarafından bir ?özeleştiri' olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, sonuçların yetkili sendikaların bugüne kadar üzerlerine düşen görevi yerine getirmediğini gösterdiğini vurguluyor. İşçi sendikalarının bazılarında ortaya çıkan çeşitli yolsuzluk olayları ve kötü imajın toplum nazarında memur sendikalarını da olumsuz etkilediğini ifade eden Gündoğdu, 12 Eylül öncesi radikal ve ideolojik sendikacılık anlayışı sebebiyle toplumda sendikacılığa karşı bir refleks bulunduğunu kaydediyor. Gündoğdu'ya göre, işçi sendikalarının sendikacılığı bugüne kadar sadece ücret boyutunda ele alması, sosyal ve ekonomik hakları korumaları gerekirken de yetkilerinin dışına çıkıp illegal ilişkilere girmeleri sendikacılığa bakışı etkiledi. Ayrıca 1992'de kurulan memur sendikaları 28 Şubat sürecine kadar kendi yağlarıyla amatörce yaşıyorken, 57. hükümet zamanında sendika-siyaset ilişkisinde cumhurbaşkanına kadar giden kasetler ve ilişkiler de kamu çalışanlarının sendikacılığa bakışında olumsuzluk oluşturdu. Gündoğdu ayrıca, işçi sendikalarından günümüze sendikaların kendi işlerini yapmak yerine siyasal iktidarların ideolojilerine bakıp niyet okuma yaklaşımıyla ne yaptıklarına değil kimin yaptığına bakarak eylem geliştirmesinin de tepki çektiğini söylüyor. Ülkeye ?en güzel hizmeti' verecek sendikacılık anlayışında olduklarını dile getiren Gündoğdu, ?Siyasetten emir alan, siyasetin isteğine göre yön tayin eden bir sendikacılık değil siyasete ken

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber