Türkiye'de 100 bin çocuğa 0.04 acil tıp uzmanı düşüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2009 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, Türkiye'de 100 bin çocuğa düşen çocuk acil tıp uzmanı sayısının 0.04, gelişmiş ülkelerde ise bu sayının 40 katı olduğunu bildirdi.

The Marmara Oteli'nde düzenlenen "Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi"nde yaptığı konuşmada, 2 gün önce gazetelerde çıkan bir habere dikkat çeken Karaböcüoğlu, 2 yaşında bir çocuğun zatürre sebebiyle 4 ilde 20 hastane dolaştırılmasına rağmen solunum cihazı bulunamadığı için kaybedildiğini hatırlattı.

Karaböcüoğlu, haberin çocuk acillerin ve çocuk yoğun bakım uzmanları sayısının önemini ortaya koyduğunu vurgularken Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bir çalışmaya göre, çocuk acillerde, konusunda tecrübeli kişilerin görevlendirilmesiyle çocuk ölüm oranlarının yüzde 18'den 6'ya düştüğü bilgisini de verdi.

137 bin çocuğa bir yoğun bakım yatağı

Gelişmiş ülkelerde 20-50 bin çocuğa bir yoğun bakım yatağı düşerken, Türkiye'de 137 bin çocuğa bir yoğun bakım yatağı düştüğünün altını çizen Karaböcüoğlu, "İstanbul'da 280 bin çocuğa bir yoğun bakım yatağı düşüyor. Bırakın gelişmiş ülkeleri, Hindistan'da bile bizim 2 katımız çocuk yoğun bakım uzmanı var. Çocuk yoğun bakım üniteleri ve uzmanların sayısının artırılması, beklenen ölüm oranında yüzde 50'ye varan bir azalma sağlıyor." dedi.

Türkiye'de çocuk ölümlerinin çok anlamlı bir şekilde düştüğüne işaret eden Karaböcüoğlu, Türkiye'de 1960'lı yıllarda çocuk ölümlerinin çok ileri boyutlarda olduğunu, her 1000 çocuktan 250'sinin 5 yaşına gelmeden hayatını kaybettiğini, çocuk ölüm oranının 1988 yılında binde 100 iken, bugün binde 37'ye indiğini anlattı.

Karaböcüoğlu, düşüşün sebeplerinin Sağlık Bakanlığının, anne sütü, aşılama gibi koruyucu sağlık girişimlerine yönelik yaptığı çalışmalar olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maalesef ülkemizde çocuk ölüm oranları hala gelişmiş ülkelerin oldukça ilerisinde. Gelişmiş ülkelerde binde 5, bizde ise binde 37'lerde. Binde 5'e düşebilmek için bundan sonra tedavi edici sağlık hizmetlerini geliştirmek zorundayız. Yani ağır, kritik hastaları erken tanımak, doğru tedavi etmek ve gerektiği kadar yoğun destek tedavileri uygulamak zorundayız"

Acillere 50 milyon başvuru

Türkiye'de 2007 yılında tüm acillere 50 milyon kişinin başvurduğunu, bunun yüzde 30'unu çocukların oluşturduğunu, bunun da yüzde 20'sinin çok acil hastaları kapsadığını anlatan Karaböcüoğlu, bu rakamlara göre 2007'de yaklaşık 3 milyon çocuğun nitelikli sağlık hizmeti alma konusunda çok ciddi tehdit altında kaldığını belirtti.

Karaböcüoğlu, bütün devlet ve eğitim hastanelerinde çocuk acil poliklinikleri olmasına karşılık çocuk acil tıbbıyla uğraşanların sayısının yetersizliğini vurguladı.

İstatistiklere göre her 1000 çocuktan 2 yıl içinde 1.3-2.3'ünün çocuk yoğun bakıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Karaböcüoğlu, Türkiye'de 18 yaş altı 26 milyon nüfus bulunduğunu, yani 1 yılda 60 bin çocuğun çocuk yoğun bakımına ihtiyaç duyabildiğini anlattı.

Karaböcüoğlu, konuşmasını, çocuk acil ve yoğun bakım uzmanı eksikliğinin kapatılması için çocuk acil ve çocuk yoğun bakımın, pediatrinin yan dalı haline getirilmesi gerektiğini bildirerek tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber