e-imza bürokrasiye takıldı

Haber Giriş : 04 Ocak 2005 06:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokratik gecikmeyi önleyecek, e-devlet projesi için hayati önem taşıyan elektronik imza, bürokrasiye takıldı. Bir aydır Başbakanlık'ta bekleyen yönetmelik yayımlanmayı bekliyor.

Bürokratik işlemleri ortadan kaldıracak, vatandaşların kamu kurumları önündeki yığılmalarını önleyecek elektronik imza (e-imza), bürokrasiye takıldı. Elektronik İmza Yönetmeliği, bir buçuk ay önce başbakanlığa gönderilmesine rağmen Resmi Gazete'de yayımlanmadı.

Elektronik İmza Kanunu, bir yıl önce TBMM'den geçti ve Resmi Gazete'de yayımlanarak 23 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Elektronik İmza Yönetmeliği'nin çıkarılması için görevlendirilen Telekomünikasyon Kurumu'na 23 Ocak 2005 tarihine kadar süre verildi. Telekomünikasyon Kurumu 200'e yakın kişinin görev aldığı e-İmza Ulusal Koordinasyon Kurulu'nu kurdu ve çalışmalara başladı. Elektronik İmza Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Elektronik İmza ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere 12 Kasım'da Başbakanlığa gönderildi. Aradan birbuçuk aydan fazla zaman geçmesine rağmen yönetmelik bir türlü Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Yönetmelik yayımlanmadığı için, bürokrasiyi azaltacak, kamu kurumları önündeki yığılmaları önleyecek e-imza hayata geçirilemedi. Başta Amerika ve Avrupa'da olmak üzere pek çok ülkede kullanılan e-imzanın Türkiye'de uygulanmaya başlaması, vatandaşların hayatını kolaylaştıracak. e-imza, ıslak imza ile aynı işlevi görecek. Vatandaşların günlük yaşantısında attığı pek çok imza ona kanuni sorumluluk getiriyor. e-imza da ıslak imza gibi, kanuni sorumluluk getirecek.

Hayatı kolaylaştıracak

e-imza ile vatandaşın devlet kapısındaki birikmesine gerek kalmayacak. e-imza sayesinde vatandaşlar kurumları teker teker dolaşmadan, oturdukları yerden birkaç saniyede işlemlerini tamamlayabilecek.

Dilekçelerin kağıda yazılıp, imzalanıp kuruma elle teslim edilmesi dönemi e-imza ile kalkacak.

İlk etapta e-imza ile nüfus müdürlüklerine gitmeden nüfus belgeleri alınabilecek, iş başvuruları, sosyal sigorta işlemleri yapılabilecek. Kurumları teker teker dolaşmaya gerek kalmaksızın ekran başında tüm yazışma, onay, bilgi alma işlemleri gerçekleştirilebilecek.

Kamu kurumlarına ait internet siteleri bugün olduğu gibi sadece bilgilendirme amaçlı olarak değil aynı zamanda vatandaşın işlemlerini gerçekleştirebileceği bir ortam olarak hizmet verecek.

Kurumlar kendi aralarındaki bilgi aktarımını da yine internet ortamından güvenli bir şekilde yapabilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber