Öğretmen sendikaları: İlk sınav yaz tatilinde yapılsın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2009 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardır dikiş tutmayan Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atanma ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikle ilgili olarak bakanlık; Nisan ayında Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim Sen ve Eğitim-İş sendikalarından yönetmelik önerisi istemişti.

27.05.2009 tarihinde ise bakanlıkta bir toplantı düzenlenmişti. Toplantıda öncelikle sendikaların istekleri ekrana yansıtılmış ardından bu istekleri az ya da çok içeren bir taslak sunulmuş bu taslağın üzerinde görüşler belirtilmişti. Orada alınan karar gereği bu öneriler doğrultusunda yapılacak revize sendikalara iletilecek ve sendikalar son görüşlerini belirttikten sonra yönetmeliğe son şekli verilecekti. Bu son aşama da gerçekleşmiştir. Yani aşağıda da sunduğumuz gibi sendikaların taslak hakkındaki görüşleri ortaya konulmuştur.

Biz de hangi sendikanın hangi madde hakkında ne görüş bildirdiğini aşağıda sunuyoruz. Toplantıya da katılan bir kişi olarak eğitimciler adına bu yazıyı kaleme almadan önce 4 sendikanın yetkilileri ile bizzat görüşerek hepsinin hassasiyetlerini kamuoyuyla paylaşacağımı ifade ederek son hassasiyetlerini almaya çalıştım.

Bu aşamaların tamamı bakanlığın ve sendikaların iyi niyet ve samimi yaklaşımlarının ürünüdür. Bu durum bakanlıkça çok iyi değerlendirilmeli ve önemsenmelidir. Sendikaların taslak üzerindeki talepleri konunun hakkaniyete ve hukuka uygun olmasına ilişkindir.

Sendikalar diyor ki;

Öncelikle 4 sendikanın ortak olarak söylediği yani hepsinin aynı fikri paylaştığı konuları paylaşalım;
1- Yönetmelik hemen çıkarılsın.
2- İlk sınav yaz tatilinde yapılsın
3- İlk grup atamalar okullar açılmadan tamamlanacak şekilde planlansın
4- Başvurular tamamen İLSİS üzerinden her aşamayı öğretmen görecek şekilde şeffaf olarak alınsın.
5- Ek-2 de yer alan ödüllerde son 3 yıl ibaresi kaldırılsın.
Bu madde ile ilgili olarak;
Eğitim Sen; ödüller hiç bulunmasın
Eğitim Birsen; Kaymakamlık ödülleri de sayılsın şerhi
Eğitim İş; aynı yıl alınan ödüllerin sadece bir tanesi geçerli olsun şerhi koymaktadırlar.

6- Sınavları ÖSYM yapsın.
7- Yöneticilerin İl Dışına yönetici olarak atanabilmelerine olanak verilsin.

Sendikaların diğer talepleri;

Yukarıda yazdıklarımız sendikaların ortak görüşleri olmakla beraber şimdi de diğer konularda oluşan önemli tereddüt ya da taleplerini ele alalım;

MADDE 7- (1)Yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar şunlardır;
a) Yükseköğrenim görmüş olmak,
b) Okul öncesi eğitim kurumlarına atanacaklarda, okul öncesi veya çocuk gelişimi öğretmeni olmak; halk eğitimi merkezi ile öğretmen evi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan öğretmeni olmak; rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak; turizm eğitim merkezlerine atanacaklarda turizm ve otelcilik meslek liselerine atölye laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; diğer eğitim kurumlarına atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak, (Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarında alan olarak belirlenmeyip o okulda görev yapmakta olan öğretmenlerce okutulması öngörülen dersler esas alınarak atama yapılmaz.)
c) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak,
ç) Varsa son üç yıllık sicil notu ortalaması olumlu olmak,
d)Yöneticilik görevi, son üç yıllık hizmet süresi içinde adli veya idari soruşturma sonucu üzerinden alınmamış olmak,
e)Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen yerler dışındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış, bu yükümlülükten muaf tutulmuş ya da sağlık veya eş durumu özrüne dayalı olarak bu yükümlülüğü ertelenmiş olmak,
f) Varsa atanacağı görev için öngörülen seçme sınavında başarılı olmak.
(2) Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki anadolu liseleri yöneticiliklerine bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte tekrar bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar arasından atama yapılır.
(3) Anadolu statülü mesleki ve teknik eğitim kurumları yöneticiliklerine atanacak meslek dersleri, atölye ve laboratuar öğretmenleri bakımından bu statüdeki kurumlarda görev yapma veya yapmış olma şartı aranmaz.
(4) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyan aday bulunamaması durumunda bu fıkrada sayılanlar da dahil olmak üzere diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da atama yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılanlar atanmış oldukları eğitim kurumu yöneticiliğinden ayrılmaları halinde durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar. Bu şekilde atanmış olanlar başka bir yönetim kademesine atanmak istemeleri halinde Bu Yönetmelikle belirlenmiş olan genel şartları taşımaları gerekir.

İçerikli madde hakkında;
Türk Eğitim Sen;
Yönetmeliğin 7 Maddesinin (2) bölümünde; "ataması yapılmış olmasa da bu okulların sınavlarına girip başarılı olanlar" ifadesi eklenmelidir.

Gerekçe: Maddede ifade edilen okulların giriş sınavlarına girmiş ve yeterli puan almasına rağmen norm kadro sebebiyle bu okullara atanamamış pek çok öğretmen bulunmaktadır. Bu sınav sonuçları itibariyle bu öğretmenlerin bu okullara öğretmen olarak atanabilme haklan bulunmaktadır. Dolayısıyla, yönetici olarak başvuru hakları olmasında da bir hukuksuzluk bulunmamaktadır. Kaldı ki, maddenin (4). bölümünde "belirtilen şartlan taşıyan aday bulunmaması halinde diğer eğitim kurumlarında çalışanların da başvuru yapabileceği ifade edilmektedir. O halde sınavı kazanmış ancak atanamamış öğretmenlere de başvuru hakkı verilmesi uygun olacaktır.

Eğitim Bir Sen;
1) 7. maddenin 2. fıkrasına "Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte tekrar bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar ile bu okullara öğretmen olarak atama mevzuatı gereği yapılan sınavlarda başarılı olup atama hakkına sahip olanlar arasından atama yapılır" ifadesinin eklenmesi,

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 7/1-d maddesinde; "Yöneticilik görevi, son üç yıllık hizmet süresi içinde adli veya idari soruşturma sonucu üzerinden alınmamış olmak" yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel koşullar arasında sayılmıştır.
Kuşkusuz adli soruşturmaların gerektirdiği zorunluluk hallerinde eğitim yöneticilerinin yöneticilik görevleri askıya alınabilir veya üzerlerinden alınabilir. Ancak idari soruşturmaya dayalı olarak yöneticilik görevinin üzerinden alınması uygulanması, adil ve hakkaniyete uygun gözükmemektedir. Sınavla elde edilmiş olan eğitim yöneticiliği hakkı, üstelik öğretmenlik görevine engel bir durum olmadığı halde, idari soruşturmaya dayalı olarak eğitim yöneticilerinin elinden alınmamalı, alınmış olanların da yeniden yönetici olarak atanma istemlerine üç yıl gibi kısıtlamalar konulmamalıdır.
Yönetmelik taslağının 7/2. maddesine (veya Geçici Madde olarak) belirtilen seçme sınavlarına katılıp kazanmış ancak daha önce atanamamış olanların da başvurmasına olanak tanıyacak bir hüküm eklenmelidir.

Yönetmelik taslağının 7/4. maddesi uyarınca, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki anadolu liselerine, yönetmeliğin 7/2. maddesinde belirtilen koşulları taşımayanlar da yönetici olarak atanabilecektir. Anılan eğitim kurumu yöneticilikleri için aday bulunamaması olasılığı düşük gözükmektedir. Bir an için ilk başvuruda aday bulunamadığı varsayılsa bile bir sonraki başvuruda, herhalde, aday bulunabilir. Dolayısıyla yönetmeliğin bu hükmü, kötüye kullanılabileceğinden, taslaktan çıkarılmalıdır.

Eğitim İş;
(4) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyan aday bulunamaması durumunda bu fıkrada sayılanlar da dahil olmak üzere bu maddenin 1.maddesinin b fıkrasındaki şartları taşıyan diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da atama yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılanlar atanmış oldukları eğitim kurumu yöneticiliğinden ayrılmaları halinde durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar. Bu şekilde atanmış olanlar başka bir yönetim kademesine atanmak istemeleri halinde Bu Yönetmelikle belirlenmiş olan genel şartları taşımaları gerekir.
Bu şekilde bir düzenleme diğer eğitim kurumlarında görev yapan ibaresini daha açıklayıcı kılacaktır. Aksi halde Anadolu Lisesine bir sınıf öğretmeni atanabilir mi? sorusunu gündemde tutacaktır.

Müdür olarak atanacaklarda aranılan özel şartlar
MADDE 8-
(1)Eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar şunlardır:
a) (C) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak,
b) (B) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az iki yıl yöneticilik yapmış olmak,
c) (A) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az üç yıl yöneticilik yapmış olmak.
Maddesi ile ilgili olarak;

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 8/1-b maddesinde yer alan "? en az iki yıl yöneticilik yapmış olmak" hükmü üç yıl, 8/1-c maddesinde yer alan "? en az üç yıl yöneticilik yapmış olmak" hükmü beş yıl biçiminde değiştirilmelidir.

Eğitim İş;
MADDE 8- (1)Eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar şunlardır:
a) (C) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak, (önerimiz 2 yıl)
b) (B) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az iki yıl yöneticilik yapmış olmak, (önerimiz 3 yıl)
c) (A) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az üç yıl yöneticilik yapmış olmak. (önerimiz 4 yıl)

Önermişlerdir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Komisyonların Oluşumu ve Görevleri

Komisyonların oluşumu
MADDE 9-
(1)Bu Yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunan adayların değerlendirilmesi amacıyla aşağıdaki komisyonlar oluşturulur.
a) Seçme Sınavı Komisyonu: Bakanlıkta, Personel Genel Müdürünün veya görevlendireceği bir genel müdür yardımcısının başkanlığında; İlköğretim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Personel Genel Müdürlüğünden birer daire başkanı, mesleki ve teknik öğretime ilişkin genel müdürlükler arasından Müsteşar tarafından belirlenecek bir daire başkanı ile bir hukuk müşaviri olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.
b) İl Değerlendirme Komisyonu: İl millî eğitim müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının/şube müdürünün başkanlığında, yönetici atamadan sorumlu şube müdürü, bir ilçe millî eğitim müdürü, bir ilköğretim müfettişi ile milli eğitim müdürlerince belirlenecek bir (A) tipi eğitim kurumu müdüründen olmak üzere toplam beş üyeden oluşur.
(2) Komisyonlara aynı usulle birer yedek üye belirlenir.
(3) Komisyonların başkan ve üyeleri; eşlerinin, üçüncü dereceye (bu derece dâhil) kadar kan ve ikinci dereceye (bu derece dâhil) kadar kayın hısımlarının katıldıkları sınavlarda görev alamazlar. Bu durumda olan üyelerin yerine yedek üye görevlendirilir.
(4) Seçme Sınavı Komisyonunun sekretarya işlemleri Personel Genel Müdürlüğünce, İl Değerlendirme Komisyonunun sekretarya işlemleri ise yönetici atamadan sorumlu birimce yürütülür.

Maddesi ile ilgili olarak;
Türk Eğitim Sen;
Yönetmeliğin 9. Maddesinde oluşturulan komisyonlarda ülke genelinde en fazla üye
kaydetmiş 3 sendikanın temsilcileri gözlemci sıfatı ile bulundurulmalıdır.
Gerekçe: Yapılacak iş ve işlemlerle ilgili şeffaflık son derece önemlidir. Son yıllarda MEB tarafından, bilhassa yönetici atama konusunda yapılanlara karşı ciddi bir güvensizlik oluşmuştur. Kaldı ki; Sivil toplum kuruluşlarına bu konuda belli oranda sorumluluk verilmesi tüm dünyada gelişen katılımcı demokrasinin de gereğidir.

Eğitim Sen,
Yönetmelik taslağının 9/1-a ve b maddelerine ek yapılmalı, sendika temsilcilerinin de seçme sınavı ve il değerlendirme komisyonlarına üye olarak katılmaları sağlanmalıdır. Kanımızca bu öneri, yetkili sendika olarak katıldığımız Milli Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulunda alınmış olan kararların da gereğidir.

Eğitim İş;
b) İl Değerlendirme Komisyonu: İl millî eğitim müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının/şube müdürünün başkanlığında, yönetici atamadan sorumlu şube müdürü, bir ilçe millî eğitim müdürü, bir ilköğretim müfettişi ile milli eğitim müdürlerince belirlenecek bir (A) tipi eğitim kurumu müdüründen olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. (Önerimiz o ilde en çok üyeye sahip üç sendika temsilcisinin de komisyona alınması yönündedir.)

Önermişlerdir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Seçme Sınavı

Seçme sınavı
MADDE 11-
(1) Eğitim kurumu müdür ve müdür yardımcılıklarına atanacakların belirlenmesi için Seçme Sınavı Komisyonunca tespit edilecek merkezlerde Bakanlık Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce merkezi sistemle yazılı olarak Seçme Sınavı yapılır.
(2) Seçme sınavları müdür yardımcılığı ve müdürlük için eş zamanlı olarak yapılabilir.
(3) Her görevin soruları ve sınav salonları farklı düzenlenir. Sınavlar ihtiyaç duyulması halinde her görev için farklı tarihlerde de yapılabilir.
(4) Yönetici adayları hangi yönetim kademesi için sınava girmişler ise almış oldukları puanlar yalnızca o yönetim kademesi için geçerlidir. Bir sınav sonucuna dayalı olarak ancak bir kere atama yapılabilir.
(5) Mevcut yöneticiler, daha önce yöneticilik yapmış olanlar ile bu Yönetmeliğin 24 üncü maddenin ikinci fıkrasında sayılanlar, istemeleri halinde bu sınavlara girebilirler. Bu durumda olanlar bu Yönetmeliğin sınava dayalı atamaya ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilirler.
Maddesi ile ilgili olarak;

Türkeğitim Sen;
11. Maddenin (4). bölümüne, "Sınavlar 2 yılda bir yapılır. İhtiyaç duyulması halinde 2
yıl dolmadan da yapılabilir" ifadesi eklenmelidir. (5). Bölümü, bu durumda olanlar
İSTEMELERİ HALİNDE bu Yönetmeliğin sınava dayalı atamaya ilişkin hükümleri
çerçevesinde değerlendirilir şeklinde değiştirilmelidir.

Gerekçe: Sınav belli bir düzende ve belli bir zaman aralığında yapılmalıdır. İSTEMELERİ HALİNDE ifadesi eklenerek ise, maddeden çıkarılabilecek bir takım yanlış anlamalar düzeltilmelidir. Aksi takdirde, mevcut yöneticilerin sınava girmesi durumunda sadece sınav sonucuna göre atanma isteğinde bulunabileceği gibi bir anlam çıkarılabilir.

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 11/1. maddesinde yer alan "Bakanlık Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce" ibaresi, "ÖSYM'ce" biçiminde değiştirilmelidir.
Yönetmelik taslağının 11/2. maddesinde yer alan "eş zamanlı olarak yapılabilir" ibaresi, aynı zamanda müdür ve müdür yardımcılığı için başvurmayı engelleyebileceği dolayısıyla sorunlara yol açabileceğinden, "farklı zamanlarda veya birer gün arayla" biçiminde değiştirilmelidir.
Yönetmelik taslağının 11/3. maddesinde yer alan "Sınavlar ihtiyaç duyulması halinde her görev için farklı tarihlerde de yapılabilir" ibaresi, "Sınavlar yılda bir kez yapılır" biçiminde değiştirilmelidir.
Yönetmeliğin 11/4. maddesine, sınavların geçerlilik süresini uzatacak bir hüküm eklenmelidir. Beş yıl gibi.

Eğitim İş;
Burada 2. ve 3. fıkra değişmelidir. Yönetmelik hükümlerine göre kişi diğer koşullara haiz ise hem müdür hem de müdür yardımcılığı sınavına girip her iki kademede de yer değiştirme ya da ilk atama isteyebilmektedir. Sınav eş zamanlı yapılırsa sınavın birini tercih etmek durumunda kalacağından mağduriyetler ortaya çıkacaktır. Bu durumda örneğin bir gün ara ile bu sınav yapılabilir. Cumartesi müdürlük, Pazar müdür yardımcılığı gibi.

Önermişlerdir.

Sınav sonuçlarının ilânı
MADDE 15-
(1) Sınavların sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde Bakanlık Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK) tarafından elektronik ortamda ilan edilir. Sınavların sonuçları adaylara yazılı olarak, Personel Genel Müdürlüğüne ise liste halinde bildirilir. Sınavların sonuçları, ilanı tarihinden itibaren bir sonraki sınav tarihine kadar geçerlidir.
Sınavların sonuçlarına itiraz

Maddesi ile ilgili olarak;

Türk Eğitim Sen;
15.Maddenin birinci paragrafının son cümlesi "'Sınavların geçerlilik süresi ilanı
tarihinden itibaren iki atama dönemi geçtikten sonra sona erer" şeklinde değiştirilmelidir.

Gerekçe: Önceki dönemlerde bu konuda yaşanan tartışmalar hala sürmektedir. Geçmişte sınav kazanan, kazanmasına rağmen süresi içerisinde atama dönemi bulma şansı olmayan binlerce yönetici adayı bulunmaktadır. Dolayısıyla adil olan, sınav sonuçlarının en az iki defa fiilen kullanma imkânı verilmesinden sonra geçersiz olmasıdır.

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 'Sınav sonuçlarının ilanı' başlıklı 15. maddesi, yönetici seçme sınavının ÖSYM'ce ve yılda bir kez yapılmasına olanak verecek biçiminde değiştirilmelidir.

Eğitim İş;
MADDE 15- (1) Sınavların sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde Bakanlık Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK) tarafından elektronik ortamda ilan edilir. Sınavların sonuçları adaylara yazılı olarak, Personel Genel Müdürlüğüne ise liste halinde bildirilir. Sınavların sonuçları, ilanı tarihinden itibaren bir sonraki sınav tarihine kadar geçerlidir.
Sınavın ÖSYM tarafından yapılması ve her yıl en az bir kez yapılması yönündeki talebimiz geçerliliğini korumaktadır.

Önermişlerdir.

Müdür yardımcılığı için duyuru ve atama
MADDE 18- (1) Atama yapılacak eğitim kurumu müdür yardımcılıklarına ihtiyaç duyulan zamanlarda valiliklerce il genelinde her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az on gün önce duyuru yapılır. Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adları, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
(2) Müdür yardımcılığı sınavını kazanmış olan adaylar duyurusu yapılan boş müdür yardımcılıklarına atanmak üzere, bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
(3) Başvuruda bulunan adayların atamaları sınav puanı üstünlüğüne göre yapılır.

Maddesi ile ilgili olarak;

Türk Eğitim Sen,

Madde 18 (1). bölümü; "Atama yapılacak eğitim kurumu müdür yardımcılıklarına
yılda en az 1 defa valiliklere il genelinde, tüm münhal müdür yardımcılıkları ilan edilerek her
adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az on gün önce duyuru yapılır. Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adlan, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir" şeklinde değiştirilmelidir.

Madde 18 (2), 19 (2), 20 (2) bölümlerine; başvuruların "ÎLSİS" üzerinden yapılması ifadesi eklenmelidir.
Madde 18 ve 19 Maddelere "vatani vazifesini yapmak üzere askerde bulunanlarda
başvuruda bulunabilirler" ifadesi eklenmelidir.

Gerekçe: Vatani vazifeden dolayı askerde bulunanlar yöneticiliğe başvurabilmelidir. Bunun aksi bu kişilerin cezalandırılması anlamına gelir.

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 18/1. maddesinde yer alan "ihtiyaç duyulan zamanlarda" ibaresinden önce gelmek üzere "yılda bir kez ayrıca" ibaresi eklenmelidir. Aynı fıkrada yer alan "eğitim kurumlarının adları" ibaresi, "eğitim kurumlarının tamamının adları" biçiminde değiştirilmelidir.

Eğitim-İş;
Sınav puanı + Ek-2 ye göre değerlendirme yapılmalıdır. Konu ile ilgili toplantıda gelen taslak düzenleme de bu şekildedir. Bu konudaki ısrar sadece bir sendikadan gelmiştir. O sendikanın görüşü ön plandadır. Sebebine gelince; ek-2 devrede olmadığı taktirde aradaki sınav puanı farkı çok az olan 2 aday arasındaki belirleyiciliği o fark değil ek-2 belirlemelidir. Çalışılan yılların ürünlerinin bertaraf edilmesi (öğrenim,sicil, yöneticilik, öğretmenlik kıdemi vs..) doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bakanlıkta ilk önerisinde karşımıza bu hususu getirmiştir.

Önermişlerdir.

Müdürlük için duyuru ve atama
MADDE 20- (1) Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda valiliklerce il genelinde her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az on gün önce duyuru yapılır. Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adları, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
(2) Müdürlük sınavını kazanmış olan adaylar duyurusu yapılan boş müdürlüklere atanmak üzere, bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla beş eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler
(3) Başvuruda bulunan adayların atamaları, Müdürlük sınavından almış oldukları puanın %50'si ile bu Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirmede aldıkları puanın %50'si dikkate alınmak suretiyle oluşacak puan esas alınarak, tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğüne göre yapılır.

Maddesi ile ilgili olarak;

Türk Eğitim Sen,
Madde 18 (2), 19 (2), 20 (2) bölümlerine; başvuruların "ÎLSİS" üzerinden yapılması ifadesi eklenmelidir.
Madde 20 ( 1) bölümüne, "yılda en az 1 defa, tüm münhal eğitim kurumu müdürlükleri ilan edilerek" ifadesi eklenmeli "ihtiyaç duyulan zamanlarda" ifadesi 18, 19 ve 20. Maddelerden çıkarılmalıdır.

Gerekçe :Her il valiliğinin farklı uygulamalar yapması, bazı illerde tüm atamaların, bazılarında bir kısmının, bazılarında ise hiç atama yapılmaması sonucunu doğurmuştur. Belli bir çalışma takvimi olmaması, atama yapmak veya yapmamak takdirinin tamamen valiliklere bırakılması ülke genelinde büyük haksızlıklar yaşanmasına sebep olmuştur. Sendikamız sırf bu sebeple 41 il valisi ve milli eğitim müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Maddenin mevcut taslakta da aynı şekilde bulunması Bakanlığın yaşanan tartışmaları göz ardı ettiğini göstermektedir. Maddenin değiştirilmemesi halinde yaşanacak tartışmaları, oluşabilecek kargaşayı bugünden görmek mümkündür. Türk Eğitim-Sen olarak maddenin ifade ettiğimiz şekilde değiştirilmesini vazgeçemeyeceğimiz bir kural olarak görüyoruz. Kaldı ki, bir hukuk devletinde ülke genelinde uygulama birliği vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Anayasanın 10. Maddesinde açıkça ifade edilen eşitlik ilkesi gereği de uygulama birliğini sağlamak bir mecburiyettir. Yönetici atamaları ilsis üzerinden yapılmalıdır. Tüm bilgiler ilsiste kayıtlıdır. Eksik bilgiler varsa da bu tamamlanmalıdır. Yönetici adayları tatil döneminde de başvuru yapabilmelidir.
Madde 20 (2) bölümünde en fazla beş eğitim kurumu ifadesi en fazla on eğitim
kurumu olarak değiştirilmelidir.

Gerekçe: Diğer yöneticiliklerde olduğu gibi müdürlüğe başvuruda tercih edilen kurum sayısı on olmalıdır. Tercih sayısı ne kadar artarsa doğru tercih yapılmış olacaktır.

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 20/2. maddesinde yer alan "en fazla beş eğitim kurumunu" ibaresi, "en fazla on eğitim kurumunu" biçiminde değiştirilmelidir.
Yönetmelik taslağının 20/3. maddesinde yer alan % 50 ibareleri, psikolojik olma dışında matematiksel bir anlamı olmadığından çıkarılmalıdır. Değerlendirme formunda yer alan puanların maksimum toplamı 100 olur ve bunun % 50'si ile sınav puanının % 50'si alınırsa anlamlı olabilir. Bu durumda 100 puan üzerinden bir değerlendirme yapılmış olacaktır.

Eğitim İş;
(En fazla 5 ibaresi en fazla 10 olarak değiştirilmelidir. Müdür yardımcılığı ve başyardımcılık için 10 olan tercih hakkı müdürlük için 5'e indirilmemelidir.)
(3) Başvuruda bulunan adayların atamaları, Müdürlük sınavından almış oldukları puanın %50'si ile bu Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirmede aldıkları puanın %50'si dikkate alınmak suretiyle oluşacak puan esas alınarak, tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğüne göre yapılır.
(%50 ibaresi matematiksel olarak ta anlamsızdır. Her iki kriterin tamamının alınması ile %50 sinin alınması değerlendirmede bir değişiklik yaratmayacağından %50 ibaresi yönetmelikten çıkarılmalıdır.) Yani ?"Müdürlük için seçme sınavından almış oldukları puan ile bu Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirmede aldıkları puanın toplamı dikkate alınmak?" şeklinde bir düzenleme yapılmalıdır.

Önermişlerdir.

Yer değiştirme suretiyle atamalar ve diğer atamalar
MADDE 21- (1) Eğitim kurumu yöneticileri, bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl görev yapmış olmak kaydıyla il içinde, görev yaptıkları yönetim kademesiyle aynı ya da daha alt veya bu Yönetmelikte aranan şartları taşımak kaydıyla daha üst kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerine yer değiştirmek için bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
Yöneticilik görevlerinden;
a) Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi özürler nedeniyle,
b) Branş değişikliği nedeniyle,
c) Norm kadro fazlası olması nedeniyle,
d) iller arası yer değiştirmeler nedeniyle, ayrılmış olanlarda
(2) Daha önce eğitim kurumu yöneticiliği yapmış olanlar, il içinde görev yaptıkları yönetim kademesiyle aynı ya da daha alt veya bu Yönetmelikte aranan şartları taşımak kaydıyla daha üst kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerine yeniden atanmak için bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
(3) Bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında sayılanlardan bu Yönetmelikte aranan şartları taşıyanlar, il içinde duyurusu yapılan eğitim kurumları yöneticiliklerine atanmak üzere, bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
(4) Bu maddenin 1 inci, 2 nci ve 3 üncü fıkralarında sayılanların başvuruları birlikte alınır. Bunlar bu Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirme sonucu almış oldukları puana göre tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğü esasına göre atanırlar.

Maddesiyle ilgili olarak;

Türk Eğitim Sen;
Madde 21 (1) Bölümünde yer alan eğitim kurumları yöneticileri, bulundukları eğitim
kurumunda en az iki yıl görev yapmış olma şartı (27 mad.(3) bölümünde yer alanlar hariç
olmak üzere ifadesine yer verilmelidir.

Gerekçe: Aksi durum çelişki oluşturacaktır.
Madde 21 (4) bölümü:" birlikte ayrı ayrı alınır" şeklinde değiştirilmelidir. (Müdür, Müdür Başyardımcısı, Müdür yardımcısı)
Gerekçe: Tüm yönetici başvurulan birlikte alınması halinde başvurular ayrı, ayrı olmalıdır. Öncelik sıralamasına göre atama Müdür, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak olmalıdır.
Madde 22 (1). bölümü : "Eğitim kurumu yöneticilerinin yer değiştirme ile atama işlemleri yılda en az bir defa olmak şartıyla birinci yan yıl sonu ile Mayıs, Haziran ve
Temmuz aylarında yapılır. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu dönemler dışında da yapılabilir.
Gerekçe: Şuanda 20 binin üzerinde vekâleten / geçici olarak görev yapan yönetici bulunmaktadır. Yönetmeliğin bu şekilde geçmesi halinde mevcut durum 2009 - 2010 eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam edecek demektir. Yıllardır devam eden vekâleten yönetme dönemi bir an önce sona erdirilmeli ve yaşanan tartışmalar bitirilmelidir. Bu sebeple şuanda hazırlanan yönetmelik bir an önce hayata geçirilmeli ve 2009 -2010 yılının birinci dönemi sonu itibariyle tüm münhal yöneticilikler duyuruya çıkarılarak, asaleten atamalar yapılmalıdır. Daha sonraki dönemlerde Mayıs - Haziran ve Temmuz aylarında periyodik olarak atamalar yapılabilir.

Eğitim Bir Sen;
21. maddesinde, "(4)Bulundukları eğitim kurumunda en az üç yıl müdür olarak görev yapmış olmak kaydıyla görev yaptıkları yönetim kademesine eşdeğer kademedeki diğer illerdeki duyuruya çıkarılan eğitim kurumlarının yöneticilik duyuru sürecini takip ederek duyuruya çıkarılan en fazla on eğitim kurumunu İLSİS ortamında tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.

(5) Bu maddenin 1'inci, 2'nci, 3'üncü ve 4'üncü fıkralarında sayılanların başvuruları birlikte alınır. Bunlar bu yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirme sonucu almış oldukları puana göre, tercihleri de dikkate alınarak, puan üstünlüğü esasına göre atanırlar" şeklinde değişiklik yapılarak yeni bir fıkranın eklenmesi,

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 21/1. maddesi, 27. madde ile uyumlu hale getirilmelidir

Eğitim İş;
MADDE 21- (1) Eğitim kurumu yöneticileri, bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl görev yapmış olmak kaydıyla il içinde, görev yaptıkları yönetim kademesiyle aynı ya da daha alt veya bu Yönetmelikte aranan şartları taşımak kaydıyla daha üst kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerine yer değiştirmek için bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
Yöneticilik görevlerinden;
a) Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi özürler nedeniyle,
b) Branş değişikliği nedeniyle,
c) Norm kadro fazlası olması nedeniyle,
d) iller arası yer değiştirmeler nedeniyle, ayrılmış olanlarda
bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl görev yapmış olmak şartı aranmaz.
Hükmü eklenmelidir. Böylece 27.madde ile yapılan düzenleme daha anlamlı olacaktır. Çelişki ortadan kalkacaktır. İl içi ibaresi konulmamıştır çünkü yöneticiler il içi yer değiştirme isteğinde zaten bulunabilmektedirler.
"21.madde kapsamındaki Atamalar ve yer değiştirmelerle ilgili işlemler tüm kademeler için bir arada yapılır. Birkaç kademeye başvuran aday her biri için ayrı başvuruda ve tercihte bulunur. Değerlendirme sonucunda birkaç kademeye ataması yapılanların atamaları en üst kademe olan kuruma yapılır." Hükmü eklenmelidir. Böylece iller arası birlik sağlanacağı gibi tercih hakkı da maksimum verilmiş olacaktır."

Önermişlerdir.

Atama ve yer değiştirme dönemleri
MADDE 22- (1)Eğitim kurumu yöneticilerinin yer değiştirmeleri ile atama işlemleri mayıs, haziran, temmuz aylarında yapılır. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu dönemler dışında da yapılabilir.
(2) Atama ve yer değiştirme işlemleri aşağıdaki sıralama esas alınarak gerçekleştirilir.
a) Seçme sınavı sonucuna göre eğitim kurumu müdür yardımcılığı ile eğitim kurumu müdürlüğüne yapılacak atamalar.
b) Yer değiştirmeler, yeniden atama ve diğer görevlerde bulunmuş olanların ataması.

Maddesiyle ilgili olarak;

Eğitim Sen,
Yönetmelik taslağının 22/1. maddesinde yer alan "mayıs, haziran, temmuz aylarında yapılır" ibaresinden önce gelmek üzere "her yıl" ibaresi eklenmelidir.

Eğitim İş,
Atama ve yer değiştirme dönemleri
MADDE 22- (1)Eğitim kurumu yöneticilerinin yer değiştirmeleri ile atama işlemleri her yıl (ibaresi getirilmelidir.) mayıs, haziran, temmuz aylarında yapılır. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu dönemler dışında da yapılabilir.

Önermişlerdir;

Yöneticilik görevinin sona ereceği haller
MADDE 26- (1)Eğitim kurumu yöneticilerinden;
a) Yurt dışında veya uluslararası kuruluşlarda bir yıldan daha fazla geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri çerçevesinde bir yıldan daha fazla süre ile aylıksız izin alanların yöneticilikleri,
c) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 18 inci maddesi kapsamında aylıksız izne ayrılanların yöneticilikleri,
daha sonra yeniden atama kapsamında eğitim kurumu yöneticiliklerine atanma süreçlerinde değerlendirilmek üzere sona erer.
(2) İlgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılan eğitim kurumlarında görevli yöneticiler, istek ve ihtiyaç birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri iki öğretim yılı daha devam eder ve bu süre içerisinde yapılacak duyurulara başvuruda bulunabilirler. Bu sürenin sonunda yapılan norm kadro belirlemelerinde durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan ve durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan eğitim kurumlarında görevli yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar.

Maddesi ile ilgili olarak;
Türk Eğitim Sen;
Madde 26'nın "c" fıkrası tamamen kaldırılmalıdır.
Gerekçe: Sendika yöneticilerinin yöneticilik görevlerinin düşürülmesi örgütlenme hakkım açıkça kısıtlamaktadır. Bu konuda halen görülmekte olan açılmış davalar bulunmaktadır. Önümüzdeki süreçte yeni bir kargaşaya yol açmamak için "c" fıkrası kaldırılmalıdır.
14) Madde 26 (2). Bölümünün sonuna; "durumlarına uygun eğitim kurumlarına veya
istemeleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumlarına" ifadesi eklenmelidir.
Gerekçe :Bu yöneticiler bakımından 2. bir mağduriyet oluşturmamak için, istemeleri halinde kendi okullarına öğretmen olarak atanma hakkı verilmelidir.

Eğitim Bir Sen;
26. maddenin 1'inci fıkrasının "Eğitim kurumu yöneticilerinden;
a) Yurtdışında veya uluslararası kuruluşlarda bir yıldan daha fazla geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin,
b) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 108'inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri çerçevesinde bir yıldan daha fazla süre ile aylıksız izin alanların yöneticilikleri,
c) 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 18'inci maddesi kapsamında aylıksız izne ayrılanların yöneticilikleri,
daha sonra münhal bulunan eğitim kurumlarına öncelikli olarak yeniden atanmak üzere eğitim kurumu yöneticilikleri sona erer" şeklinde,
2'inci fıkrasında ise "İlgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı kaldırılan ya da yöneticilik norm kadrosu düşen kurumlarda yönetici değerlendirme puanı en yüksek olan yöneticilerden istekli olanlar öncelikli olmak üzere, istekliler olmazsa değerlendirme puanı en az olan yöneticiler, istek ve ihtiyaç birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri iki öğretim yılı daha devam eder ve bu süre içerisinde yapılacak duyurulara başvuruda bulunabilirler. Bu sürenin sonunda yapılan norm kadro belirlemelerinde durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan ve durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan eğitim kurumlarında görevli yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak, durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar" şeklinde değişiklik yapılması,

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 26/2. maddesinin birinci cümlesinde yer alan; "uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar" ibaresi "aynı tip eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar" biçiminde değiştirilmelidir.
Yönetmelik taslağının 26/2. maddesinin son cümlesinde yer alan; "istekleri de dikkate alınarak durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar" ibaresi, "istekleri de dikkate alınarak öncelikle görev yaptıkları eğitim kurumuna, bunun mümkün olmaması durumunda aynı hizmet bölgesi içinde ihtiyaç duyulan bir başka eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar" biçiminde değiştirilmelidir.

Eğitim İş;
(2) İlgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılan eğitim kurumlarında görevli yöneticiler, istek ve ihtiyaç birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri iki öğretim yılı daha devam eder ve bu süre içerisinde yapılacak duyurulara başvuruda bulunabilirler. Bu sürenin sonunda yapılan norm kadro belirlemelerinde durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan ve durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan eğitim kurumlarında görevli yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak (kendi okullarına ya da ihtiyaç bulunan bir başka eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar. Şeklinde düzenlenmelidir.)
durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar.

Önermişlerdir.

Yöneticilik görevinden alınma
MADDE 28- (1) Eğitim kurumu yöneticilerinden haklarında yapılan adlî ve idarî soruşturma sonucu hazırlanan raporların yetkili amir ve kurullarca değerlendirilmesi sonucuna göre;
a) Görev yerlerinin değiştirilmesi gerekenlerin durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliklerine,
b) Yöneticilik görevlerinden alınması gerekenler ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına öğretmen olarak,
atanırlar.
(2) Sicil raporlarına göre son yıla ait sicil notu olumsuz değerlendirilenlerin görev yerleri, bir alt yönetim kademesi olacak şekilde il içinde değiştirilebilir.
(3) Yöneticiliğe atanma şartlarından herhangi birini kaybedenler ile son iki yıl sicil notu üst üste olumsuz değerlendirilenler yöneticilik görevinden alınırlar.

Maddesi ile ilgili olarak;

Türk Eğitim Sen;
Madde 28 (2) bölümünde son yıla ait sicil notu ibaresi son iki yıla şeklinde
değiştirilmelidir.
Gerekçe; Son yıla ait sicil notunun olumsuz olması halinde yer değişikliği yapılması doğru değildir. Bu süre uzatılmalıdır.

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 28/1-b maddesinde yer alan; "Yöneticilik görevlerinden alınması gerekenler ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına öğretmen olarak" ibaresi, "Haklarında başlatılmış adli soruşturmaya dayalı olarak yöneticilik görevinden alınması gerekenler, ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar" biçiminde değiştirilmelidir.
Yukarıda da dile getirildiği gibi zorunluluk olduğu durumlarda, eğitim kurumu yöneticilerinin adli soruşturmaya dayalı olarak yöneticilik görevine son verilebilir veya askıya alınabilir. Ancak idari soruşturmaya dayalı olarak yöneticilik görevinin üzerinden alınması uygulanması adil ve hakkaniyete uygun gözükmemektedir. Sınavla elde edilmiş olan yöneticilik hakkı, üstelik öğretmenlik görevine engel bir durum olmadığı halde, idari soruşturmaya dayalı olarak eğitim yöneticilerinin elinden alınmamalıdır.
Yönetmelik taslağının, 28/2. maddesi, keyfi olarak yöneticilerin bir alt yönetim kademesine atanmalarına olanak tanıyacaktır. Sicil notlarının objektif olarak düzenlendiği konusunda ciddi kuşkular vardır. Yüzlerce hatta binlerce yargı kararı, bu savımızı destekler niteliktedir. Bu biçimde bir hükme yer verilecek olsa bile, ilgilinin yargı organına başvurması durumunda, yargı kararının beklenmesine olanak verecek biçimde düzenlenmelidir.

Eğitim İş;
MADDE 28- (1) Eğitim kurumu yöneticilerinden haklarında yapılan adlî ve idarî soruşturma sonucu hazırlanan raporların yetkili amir ve kurullarca değerlendirilmesi sonucuna göre;
a) Görev yerlerinin değiştirilmesi gerekenlerin durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliklerine,
b) Yöneticilik görevlerinden alınması gerekenler ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına ("istekleri de dikkate alınarak" ibaresi eklensin) öğretmen olarak, atanırlar.
(2) Sicil raporlarına göre son yıla ait sicil notu olumsuz değerlendirilenlerin görev yerleri, bir alt yönetim kademesi olacak şekilde il içinde değiştirilebilir.
(Bu maddenin sendikamızca kabulü mümkün değildir. Öncelikle değiştirilebilir ibaresi yanlıştır. Çünkü keyfiyet içermektedir. Ayarıca son yıla ait sicil notu ile sınırlandırma yapılamaz. Son 2 yıl şeklinde yumuşatılabilir. Çünkü keyfi olarak görevden alınmak istenen bir kişiye olumsuz sicil verilir ve hemen görev yeri değiştirilir. Kişinin olumsuz sicile itiraz etmek, yargıya başvurmak yolları tamamlanmadan verilecek böyle bir karar kişilik haklarına da saldırı ve ihlali niteliğinde olacaktır.)
(3) Yöneticiliğe atanma şartlarından herhangi birini kaybedenler ile son iki yıl sicil notu üst üste olumsuz değerlendirilenler yöneticilik görevinden alınırlar.

Önermişlerdir.

YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Yöneticilikleri boş olan eğitim kurumları için duyuru
MADDE 31- (1) Eğitim kurumu yöneticilikleri için yapılacak duyurularda yöneticiliği boş olan tüm eğitim kurumları için bu Yönetmeliğin 22nci maddesinin ikinci fıkrasındaki sıralama esas alınarak duyuru yapılır.
(2) Bu Yönetmeliğin 22nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sıralama esas alınarak yapılan duyurulara rağmen, başvuruda bulunan aday bulunmayan eğitim kurumu yöneticilikleri için bu eğitim kurumları ile sınırlı olmak kaydıyla bir duyuru daha yapılır. Bu duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde bu eğitim kurumlarına bu Yönetmeliğin 7inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkrası hükümleri hariç diğer genel şarları taşıyanlardan atamaya yetkili makamca uygun görülen bir adayın ataması yapılır.

İlgili olarak;

Türk Eğitim Sen;
Madde 31 (2) Bölümünde yer alan bir duyurunun iki duyuru daha yapılır şeklinde değiştirilmelidir. Son duyuruda sınava katılma şartıyla, başarılı olmasına bakılmaksızın başvuruların alınması ibaresi eklenmelidir.
Gerekçe: Bir duyuru daha yapılması, yoksa Valilikçe yapılacak atama şaibelere açıktır olacaktır. Duyuru sayısı artırılmalıdır. Başarılı olma puanın altındaki puanlar dikkate alınarak başvurular alınmalıdır.
Herhangi bir nedenle boşalan ya da uzun süredir asil atama yapılmadığı için okul müdürlüğü kadrosu boş bulunan okul ve kurum müdürlüklerine görevlendirmelerde yargı kararları dikkate alınarak öncelikle o okul ve kurumda varsa kadrolu müdür başyardımcısı, yoksa en kıdemli müdür yardımcısı bunlarda yoksa o kurumda çalışıp geçmişte yöneticilik yapmış (yöneticilikte en kıdemli ve istekli) öğretmenlerden görevlendirme yapılmalıdır.
Gerekçe: Asil atamanın yapılamadığı zamanlarda yargı karan doğrultusunda uygulama yapılmalıdır.

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının 31/2. maddesi, sınav esasına dayanan yönetmelikle açık biçimde çelişmektedir. Yönetmeliğin anılan hükmü, 7/1-f maddisi ile 7. maddenin 2, 3, ve 4. fıkralarında aranan koşulları taşımayanlarında yönetici olarak atanmalarına olanak tanımaktadır. Dolayısıyla böyle bir hükme yer verilmemelidir.

Eğitim İş;
MADDE 31- (1) Eğitim kurumu yöneticilikleri için yapılacak duyurularda yöneticiliği boş olan tüm eğitim kurumları için bu Yönetmeliğin 22nci maddesinin ikinci fıkrasındaki sıralama esas alınarak duyuru yapılır.
Atama ve yer değiştirmelerle ilgili işlemler tüm kademeler için bir arada yapılır. Birkaç kademeye başvuran aday her biri için ayrı başvuruda ve tercihte bulunur. Değerlendirme sonucunda birkaç kademeye ataması yapılanların atamaları en üst kademe olan kuruma yapılır. Hükmü eklenmelidir.

(2) Bu Yönetmeliğin 22nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sıralama esas alınarak yapılan duyurulara rağmen, başvuruda bulunan aday bulunmayan eğitim kurumu yöneticilikleri için bu eğitim kurumları ile sınırlı olmak kaydıyla bir duyuru daha yapılır. Bu duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde bu eğitim kurumlarına bu Yönetmeliğin 7inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkrası hükümleri hariç diğer genel şarları taşıyanlardan atamaya yetkili makamca uygun görülen bir adayın ataması yapılır.
Bu hükmü kabul etmemiz mümkün değildir. (aday bulunamaması ibaresi subjektiftir. Aday vardır fakat ilk duyurularda bu adaylar başka kurumları tercih etmiş olabilirler. Bu kurumu tercih ettikleri halde tercihlerinde bulunan başka kurumlara atanabilmiş olabilirler. Kaldı ki boş kadro sayısı çok fazla olduğundan sınav kazanan kişi sayısı az çıkarsa bir çok kuruma atama yapılamayacaktır. Bu atamalarla ilgili olarak idareye sınırsız takdir yetkisi verilmesi hukuki olmayacaktır.
Bu nedenle bu madde de yer alan;
" Bu duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde bu eğitim kurumlarına bu Yönetmeliğin 7inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkrası hükümleri hariç diğer genel şartları taşıyanlardan atamaya yetkili makamca uygun görülen bir adayın ataması yapılır."
Hükmü;
"Bu duyuru sonucunda da atama yapılamaması halinde bu kurumlarla sınırlı olmak üzere tekrar duyuruya çıkılır. Bu duyuruda bu Yönetmeliğin 7inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkrası hükümleri hariç diğer genel şartları taşıyanların başvurmasına olanak verilir. Yönetmeliğin 7inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkrası hükümleri ile ilgili şartları taşıyanlara öncelik verilmesi şartıyla diğer genel şartları taşıyanların Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu puan üstünlüğüne göre atama yapılır." Şeklinde düzenlenmelidir.

Bu maddede yer alan;
"Ancak, bu şekilde atanmış olan eğitim kurumu yöneticilerinin yöneticilikleri kazanılmış hak haline gelebilmesi için atanmış oldukları eğitim kurumunda kesintisiz en az iki yıl görev yapmış olmaları zorunludur."
İfadesi de;

Ancak, bu Yönetmeliğin 7inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkrası hükümleri hariç diğer genel şartları taşıyanların atamasının yapılması durumunda bu şekilde atanmış olan eğitim kurumu yöneticilerinin yöneticilikleri kazanılmış hak haline gelebilmesi için atanmış oldukları eğitim kurumunda kesintisiz en az iki yıl görev yapmış olmaları zorunludur."
Şeklinde değiştirilmelidir.

Önermişlerdir.

GEÇİCİ MADDE 2- (1)Yürürlükten kaldırılan mevzuat çerçevesinde 26/03/2005 tarihinde yapılan müdür yardımcılığı seçme sınavında başarılı olanlardan herhangi bir eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanamayanların kazanılmış hakları sınavın geçerlik süresi ile sınırlı olmak üzere saklıdır.
(2) Bunların atamaları bu Yönetmelik kapsamında yapılan seçme sınavında başarılı olanlarla birlikte bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılır.

Madde ile ilgili olarak;

Türk Eğitim Sen;
Geçici Madde: Müdürlük düzey belirleme ve müdür yardımcılığı sınavını
kazananlara, diğer yönetici -adayları ile beraber atanma hakkı verilmeli sınav puanının 1/6 sı
ve ek 2 nin diğer yönleriyle yapılacak değerlendirme sonucu atamalar sağlanmalıdır. Ayrıca
müdür yardımcılığı sınavına alınmayan müdür yetkili öğretmenlere ilave 8 puan verilmelidir.
Bir defaya verilecek bu haklar, sınav kazananları, diğer yönetici adayları ile beraberce
değerlendirerek yapılmalıdır.
Gerekçe: Yönetici sınavlarına giren adaylara başvuru hakkı tanınmadığından dolayı ve çıkarılan yönetmeliklerin yargı tarafından iptal edilmesinden dolayı başvuru hakkım kullanamamışlardır.

Eğitim Sen;
Yönetmelik taslağının Geçici 2. maddesi 2005 ve 2006 yıllarında gerçekleştirilen sınavlarda başarılı olanların, yönetici olarak atanma istemiyle başvuruda bulunmalarına olanak verecek biçimde değiştirilmelidir. Bu durumda olanlara, sınavın açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile başvuru olanağı tanınmalıdır.

Önermişlerdir.


EK-2 Yönünden;

Türk Eğitim Sen,
EK 2 YÖNÜNDEN
Görmüş olduğu her bir yüksek öğrenime verilen puana lisansüstü eğitim gördüğü yıllar da eklenmelidir.
"Başvuru tarihi itibariyle son 3 yıl içinde alınmış olan en fazla bir adet" ifadesi "Alınmış olan belgelerden en fazla birer adet" şeklinde değiştirilmelidir. Alınan ödülleri son 3 yılla sınırlandırmak adil olmadığı gibi süreklilik ilkesine de aykırıdır. Yargı kararlarına da uygun olmayacaktır. Ek 2'nin bu bölümü yeni itirazlar ve yeni karmaşaya yol açacaktır.
3- 5450 sayılı yasayla devredilen okulların devirden önce yönetici olarak görev
yapanların, yöneticiliklerinin devamı etmesini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır. Bunun
mümkün olmaması halinde bu yöneticilerin başvurulan halinde Ek 2 formundan elde edilecek
puanın %20'si ek olarak verilmelidir. Bu şekilde bir uygulama bu okullarda görev yapan
yöneticilerin mağduriyetlerini bir nebze de olsa giderecektir.


Eğitim Bir Sen;
Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu'nun "Ödüller Kısmı"nın aşağıdaki şekilde değiştirilmesi;
a) Belgelerin geçerlilik sürelerinde taslaktaki sınırlama kaldırılmalıdır.
b) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 122. maddesine göre, "Görevinde olağanüstü gayret ve çalışması ile başarı sağlayan memurlara merkezde atamaya yetkili amirler, illerde valiler ve kaymakamlar tarafından takdirname verilebilir. Takdirname sicile geçer." Yönetmeliğe amir hükmünde olan bu yasal düzenleme dikkate alınmalıdır.

Görüldüğü gibi kanuna göre, takdirname verme yetkisi kaymakamlara da verilmiştir. EK-2 Yönetici Değerlendirme Formu'nda kaymakamlarca verilen takdir belgesine de puan verilmelidir.
5) Aynı eğitim kurumunda uzun süre çalışan bir yöneticinin çalıştığı kurumda yıpranma ve mesleki tükenmişlik yaşaması muhtemeldir. Söz konusu durum, kurumun başarısını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple 8 yıl aynı eğitim kurumunda görev yapan yöneticilerin öncelikle isteği doğrultusunda, bunun mümkün olmaması halinde ise, zorunlu yer değişikliği uygulaması için düzenleme yapılması,

6) Yönetici adaylarının atama ve yer değiştirme işlemleri (başvuru, onaylar ve atama) İLSİS üzerinden yapılmalı, başvuru işleminden sonra değerlendirme komisyonu, adayların başvurularını değerlendirerek puan ve tercihlerini kurumun resmi WEB sayfasında, adayların görebileceği şekilde yayınlamalıdır. Adayların puan ve tercihlerinde yanlışlık ve eksikler varsa, düzeltilmesi için adaylara itiraz süre verilmeli, itirazlar sonucu eksiklik ve yanlışlık varsa, düzeltildikten sonra atama işleminin yapılması,

Her birinden en fazla 1 (Bir) adet olmak üzere 657 Devlet Memurları Kanunu'nun 122 ve 123. maddelerine göre verilen ödüller için aylıkla ödül 6, takdir 4 teşekkür belgesi 2 puan olmalıdır.

Eğitim Sen;
"EK 2" olarak adlandırılan "Yönetici Değerlendirme Formu"na ilişkin önerilerimiz:
Öncelikle şunun belirtilmesi gerekir. EĞİTİM SEN ilke olarak sınav puanlarının esas alınması gerektiğini savunmaktadır. Bu savunusunun haklı gerekçeleri vardır. Değerlendirme formlarının iptali için açtığımız davalarda gerekçeler ayrıntılı olarak ortaya konmuştur. Bu nadanla gerekçelerimiz burada yinelenmeyecektir. Ancak diğer sendikalar 27.05.2009 günü gerçekleştirilen toplantıda değerlendirme formunun kaldırılmasını istememiş, ancak ve altını çizerek belirtmek isteriz ki, değerlendirme formunda yer alan puanlamaya yönelik eleştiri ve önerilerini dile getirmişlerdir. Sendikamız da bu uzlaşıya duyduğu saygı nedeniyle, değerlendirme formuna yönelik aşağıda belirtilen önerileri sunmayı uygun görmüştür.

a) Başvurular elektronik ortamda yapılmalı, sonuçlar, puanlar da içerisinde olmak üzere, herkesin görebileceği biçimde duyurulmalıdır.
b) Okul, ilçe ve ilde yapılan değerlendirmelerde bir farkın ortaya çıkması durumunda, ilgililere en kısa sürede bilgi verilmeli, düzeltilmesi olanağı tanınmalıdır.
c) Değerlendirme formunun 'Eğitim' bölümünde, Yüksek lisans ve doktora için verilen puanlar yükseltilmeli (8, 6, 12, 8 biçiminde), İSSN numarası alınmış ve Talim Terbiye Kurulunca incelenip onay verilen yayın ve kitaplar için de ek puan verilmelidir.
d) Aylıkla ödüllendirme, takdir ve teşekkür belgelerinin hak eden öğretmenlere verildiği konusunda kuşkular vardır. Yönetici atamalarına ilişkin duyurudan birkaç gün önce yüzlerce kişiye ödül verilmesi bu savımızın kanıtıdır. Ödüller için puan verilmesi her zaman için tartışma yaratacaktır. Bu nedenle değerlendirme formundan çıkarılmalıdır.
e) Aldığı disiplin cezaları nedeniyle yönetici adaylarına ayrıca eksi puanlar verilmesi, adil ve hakkaniyete uygun gözükmemektedir. Hangi disiplin cezalarını alanların hangi görevlere atanamayacakları 657 sayılı Yasanın 132. maddesinde düzenlenmiştir. Bunların arasında eğitim kurumu yöneticileri yoktur. Dolayısıyla kademe ilerlemesinin durdurulması da içinde olmak üzere, disiplin cezalarının hiçbiri eğitim kurumlarına yönetici olarak atanmanın önünde engel değildir. Aldığı disiplin cezası nedeniyle yönetici adaylarına bir de eksi puanlar vermek, yönetici adaylarının ikinci kez cezalandırılması anlamına geleceğinden, uygulamayı, hukukun genel ilkeleri ile bağdaştırmak da olanaksızdır.
f) Değerlendirme formunun kariyer bölümü de çıkarılmalıdır. Öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılması ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmıştır. 5204 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden beş yılı aşkın bir süre geçtiği halde yalnızca bir kez sınav yapılmıştır. Hizmet içi eğitim etkinlikleri nedeniyle verilen puanların Anayasaya aykırı olduğu yönünde Anayasa Mahkemesi kararı vardır. Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği ile Kılavuz hakkında da yürütmenin durdurulması kararları verilmiştir. Uzman ve başöğretmen unvanı verilenlerin önemli bir bölümü, bu puanlar göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
g) Değerlendirme formunun 'Ek Puan' bölümünde yer alan hükümle kurucu müdürlere ek 5 puan verilmektedir. Kurucu müdürlükte görevlendirme duyuru koşuluna bağlanmadığı takdirde, bu puan da haksız uygulamalara yol açacaktır. Kurucu müdürlük için duyuru üzerine atama yapılması durumunda değerlendirme formu ile ek puan verilebilir. Aksi takdirde bu bölüm değerlendirme formundan çıkarılmalıdır.
h) Değerlendirme formunun 'Yöneticilik Hizmetleri' bölümünden, vekâleten geçen süreler için verilen puanlar çıkarılmalıdır.
i) Değerlendirme formunun 'Hizmet' bölümü, "Öğretmenlikte Geçen Her Yıl İçin" biçiminde değiştirilmelidir.

Eğitim İş;
Diğer açıklamalar:
- Başvuruların Ek-1 ve Ek-2 ye göre alınmasından vazgeçilmelidir.
Ek-1 ile Ek-2 uyumlu değildir. Her öğretmen için Ek-1 ve Ek-2 doldurulmaması kağıt sarfiyatını boşa yazışmaları da önleyecektir. Öğretmenlerin yer değiştirmeleri dahil birçok başvuruda olduğu gibi İLSİS üzerinden başvuru alınmalı ve çıktılar imzalanmalıdır. Birçok il de ilsis formunun yanında Ek-1 ve Ek-2 istenmektedir.
İlsis kayıtlarında atamaya esas puanlarla ilgili bilgi ve belgeleri girmek üzere sorumluluk ilgili birimlerde olmalı. Konu ilgili birimlerce detaylı incelendikten sonra başvuru onayı gerçekleştirilmelidir.
Değerlendirmelerde illere göre değişiklik gösterebilmektedir.
Tüm puanların İLSİS'e yansıtılması sağlanmalıdır. Buna uzman/başöğretmenlik hakkını sınava dayalı olarak alıp almadığı da dahildir. Bu kayıtlar MEB' de mevcuttur.
Başvurular İLSİS üzerinden alınmalıdır. Okul onayı tamamlandıktan sonra İlçe onayı yapılmalıdır. İlçe onayı yapıldığında puanda bir değişiklik varsa ilgili kişiye bildirilmelidir. Son olarak İl onayı yapılmalıdır. İl onayı yapılırken anlamalarda bir değişiklik olmuşsa bu durum da ilgili öğretmene bildirilmelidir.
Son aşama olarak yapılan değerlendirmelerin bir listesi Web sitelerinde yayımlanmalı. Herkesin puanı şeffaf olarak görülebilmelidir. Kişi için sakıncalı bir durum oluşturmaması için kişinin TC Kimlik numarası listede yer almayabilir görev yaptığı kurum,branşı, tercihleri ve puanı yer alabilir.
EK-2 ile ilgili olarak;
Üç sendikanın özellikle vurguladıkları lisansüstü öğretime verilen puanların arttırılması talebimiz geçerlidir.
"başvuru tarihi itibariyle son 3 yıl içinde alınmış olan en fazla bir addet" ibaresi toplantıda "Her bir ödülden bir adet" ve "Aynı eğitim öğretim yılında alınan belgelerin sadece bir tanesinin geçerli olması" yönündeki ortak tavra rağmen son üç yıl ibaresi getirilmesi samimi değildir. Kaldı ki toplantıda ele aldığımız taslakta da böyle bir ibare bulunmamaktadır. Orada önerinizde 3er ödül var iken buna karşı çıkılmış bu karşı çıkışla ilgili düzenlemenin bu şekilde yapılması düşündürücüdür.

Yine toplantıda Geçici/vekaleten görevlere verilen puanların kaldırılması ortak tavrı alınmıştır. Bu nedenle bu puanların da kaldırılması gerekir. 15.10.2008 tarihli Ek-2 ye göre vekaleten/görevlendirmeyle
Müdür yardımcılığı için; 0,18
Müdür Başyardımcılığı için; 0,24
Müdürlük için ;0,24 lük bir düşüş yapılmıştır.
Bu farklılık düşündürücüdür. Kaldı ki bizim bu noktada diğer iki sendikayla da hem fikir olduğumuz gibi;
Geçici görevlendirme, kurucu müdürlük ya da vekaleten görevler ilk duyuruda duyurulmak şartıyla bir kıstasa bağlanarak yapılmalıdır. Keyfi yapıldığı için puan değerlendirmelerine alınmaması talebimizdir. Bu kıstas ilgili okulda müdür başyardımcısı yoksa en kıdemli müdür yardımcısının müdürlüğe vekalet etmesi, müdür yardımcılığına ise Ek-2 ye göre istekli olan en yüksek puanlı kişinin vekalet etmesi, kurucu müdürlük için o ilçede Ek-2 'ye göre en yüksek puanlı kişinin görev yapması önerimizin (diğer 2 sendikanın paylaştığı) yönetmelikte mutlaka yer alması.
Uzman öğretmen ve Başöğretmen uygulaması kesintiye uğradığından toplantıda orta tavır olarak koyulan puanlarının düşürülmesi hususu da değerlendirilmelidir.
Öğretmenlikte geçen hizmet süresi en azından 0,48 e çıkarılmalı ve 12 sayısına da bölünmesi sağlanmalıdır.

"yöneticilikte asaleten/vekaleten/görevlendirme olarak geçen süreler ile aylıksız izinli ve özel öğretim kurumlarında geçen süreler hariç olmak üzere öğretmenlikte geçen her yıl için"
İbaresine "Asker Öğretmenlik" dahil ibaresi eklenmelidir.
%50 ibaresi yukarıda da açıklandığı gibi kaldırılmalıdır.


Açıklamalarda yer alan 3.madde;
Değerlendirme sonucu çıkan toplam puan ibaresi "Ek-2 ye göre çıkan puanın %10'u ayrıca ek puan olarak verilir." şeklinde düzenlenmeli Ek puan satırı buna göre düzenlenmelidir.
Ayrıca bu hükme "Özel eğitim kurumlarına başvuranlardan bu kurumlarda en az 1 yıl görev yapmış olanlara Ek-2 yegöre çıkan puanın %10'u ayrıca ek puan olarak verilir." Hükmü getirilmelidir.

Ek-2 de yer alan "Atanmak istediği eğitm kurumuna, alanı itibarıyla öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olanlar için"
İbaresi Ek-2 den kaldırılmalıdır. Çünkü;yönetmeliğin 7.maddesinde yer alan hükümlerle bu sorun giderilmiştir. Şöyle ki; Türkçe branşında bir öğretmen 119 sayılı karara göre Türk Dili ve Edebiyatı dersine girebilmektedir. Öyle ise bu kurumda maaş karşılığı okutacağı ders bulunmaktadır. Bu öğretmenlerimiz norm kadro fazlalığına düşmüş olsalar bakanlığın yapacağı uygulama bu öğretmenleri Türk Dili ve Edebiyatı alanına branş değişikliğini gerçekleştirmek olacaktır. Kaldı ki bu öğretmenlerin 2009 alan değişikliği kılavuzunda dahi Türk Dili Edebiyatı alanına geçmeleri mümkündür. BU durumda Türkçe Branşındaki bir öğretmenin orta öğretimde yönetici olmasında bir engel olmadığına göre ilave puan verilip verilmemesinin de bir anlamı yoktur.
Kaldı ki 7.maddede "diğer eğitim kurumlarına atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak," ifadesi ile iş çözümlendiğinden tekrar karışıklığa yol açmanın anlamı yoktur.


Yöneticilerin iller arası yer değiştirmeleri ile ilgili toplantıda 4 sendikanın da mutabık kaldığı gibi yılda en az bir kez olmak üzere yöneticilerin illerarası yer değiştirmelerine olanak verilmelidir. Bu başvurular örneğin her yıl haziran ayından sonra yani bu yönetmeliğe göre yönetici atamaları ve öğretmenlerin illerarası yer değiştirmeleri tamamlandıktan sonra yapılabilir. Ya da yarıyıl tatilinde gerçekleştirilebilir. Tüm ülke genelinde aynı anda tüm münhallerin ilanıyla İLSİS üzerinden yapılmalıdır.

Önermişlerdir.


Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber