Sayıştay'ın 13 yıl sonra fark ettiği hata yüzünden okul boşaltılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2009 11:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'na eğitim amaçlı verilen orman arazisi ve içindeki binanın özel sektöre devredildiği 13 yıl sonra fark edildi. Durumu inceleyen Sayıştaş müfettişleri, 100 dönümden fazla olan arazi ve binaların, sadece kamu kurumları tarafından kullanılabileceği yönünde rapor hazırladı. Bunu dikkate alan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü de Milli Eğitim Vakfı (MEV)'na bağlı Özel Bilge Ata Okulları'nın, binaları derhal boşaltması için yazı gönderdi. Okul, önümüzdeki ay boşaltılmaya başlayacak.

İzmir İl Özel İdaresi tarafından 1996 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen söz konusu binanın tesis kullanım hakkının kamuda olduğu, kurumun da özel okul konumunda bulunduğu gerekçesiyle devir gerektirdiği bildirildi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro Mülkiyet Şube Müdürü Naci Azman, "Milli Eğitim Müdürlüğü, bizden kendi adına mülkiyet izni almış. Daha sonra binaları özel bir okula devretmiş. Bu durum müfettiş raporlarında, 'izin dışı kullanım' olarak tespit edildi. Acilen binanın boşaltması gerekiyor." dedi.

İzmir'in eski valilerinden Kutlu Aktaş'ın, İl Özel İdaresi'nden okul yapmak için izin aldığını, ancak binanın o dönemde kendilerine ait vakfa kiraya verildiğini söyleyen Özel Bilge Ata Okulları Kurucu Temsilcisi Ömer Kaplan ise, "Sayıştay müfettişleri dosyaları incelerken bu durum gözlerine takılıyor. 'Burası devletin okulu olması gerekirken neden özel okul?' diye sorguluyorlar. Geçmiş dönemde yapılan bir işlem olduğu için bizim de konuyu bilmemiz mümkün değil. Bunun üzerine Orman Bölge Müdürlüğü, inceleme sonrası boşaltmamız yönünde karar alıyor." şeklinde konuştu. Çıkmaktan başka çareleri bulunmadığının altını çizen Kaplan, "Binadan çıkmazsak, mahkemeye verecekler. Devletle mahkemelik olmanın anlamı yok." dedi. Mevcut okulu önümüzdeki günlerde Güzelbahçe'deki Avni Akyol Lisesi'ne taşıyacaklarını, öğretmen ve diğer görevlilerden bir kısmınıysa işten çıkarmak zorunda kalacaklarını vurgulayan Kaplan, Başbakan ya da Milli Eğitim Bakanı'nın müdahale etmesi durumunda, binanın kirasını ödeyerek kalmaya devam etmek istediklerini söyledi. Okul taşınırsa binanın, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Sosyal Bilimler Lisesi olarak hizmet vermesi planlanıyor.

ÖZEL BİLGE ATA OKULLARI'NIN KURULUŞU

Urla İdareciler Dinlenme Tesisleri, 1996 yılında "İzmir Özel İdare Lisesi" olarak, 147 öğrenciyle eğitim öğretime başladı. Aynı yıl trafik kazasında yaşamını yitiren İzmir İl Özel İdaresi Müdürü Yaşar Neng'in anısına yönetim kurulunun aldığı kararla okulun adı, "İzmir Özel İdare Yaşar Neng Özel Lisesi" olarak değiştirildi. 1997-1998 eğitim öğretim yılında sekiz yıllık temel eğitim çıkınca, 30 öğrenciyle ilköğretim bölümü açıldı. 1998-1999 eğitim öğretim yılında ise İl Genel Meclisi kararı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün teklifi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayıyla okulun adı, "Özel İdare 75. Yıl Cumhuriyet Özel Öğretim Kurumları" olarak değiştirildi. 4 Ağustos 2004 tarihinde Milli Eğitim Vakfı'na devredilen okul, vakfın bir kuruluşu olan VAKTAŞ'a bağlandı. 2008-2009 eğitim öğretim yılı itibariyle tamamen Milli Eğitim Vakfı'na bağlanan okulda, ilköğretim ve lise olmak üzere toplam 350 öğrenci, yaklaşık 100 dönümlük arazi üzerine kurulan 8 bin 700 metrekarelik binada öğrenim görmeye başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber