Türkiye'de doktorların bile bilmediği ihtisas alanları var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 15:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'deki birçok doktor ve hastanın değişik ihtisas alanlarından haberdar olmadığı, bunların başında çocuk ve erişkin alerji uzmanlıklarının geldiği belirtildi.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tek erişkin ve çocuk alerji uzmanının kendi hastanelerinde bulunduğunu belirten Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, bu tür yan ana dalların batıdaki hekim ve hastalar tarafından daha çok bilindiğini dile getirdi. Yan dalların hasta, doktor ve sağlık çalışanları tarafından iyi bilinmesi halinde daha fazla yarar sağlayacağının altını çizen Erdoğan, bu dalların bölgeye hizmet sunduğunu ve büyük kentlere gitme ihtiyacını azalttığını da vurguladı.

Erişkin alerji uzmanlığı ihtisas eğitiminin İstanbul, Ankara, İzmir gibi birkaç kentteki az sayıdaki üniversitede verildiğini söyleyen Doğu Anadolu'nun tek Erişkin Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ünsel de bu yüzden bu alanda yetişmiş doktor sayısının çok az olduğunu belirtti. Erişkin alerji uzmanlığının hasta ve doktorlar tarafından pek bilinmediğini iddia eden Dr. Ünsel, hastaların da alerjik bir hastalığı olduğunu düşünerek hastaneye başvurmadığına dikkat çekti.

Hastaların büyük bir bölümünün alerjik hastalıklar uzmanının varlığından habersiz olduğuna işaret eden Ünsel, alerjik bir hastalığa yakalandığını düşünen hastaların direk cildiye uzmanlarına başvurduğunu ifade etti. Kendilerinin cildiye uzmanları ile karıştırıldıklarını aktaran Ünsel, alerji hastalıkları uzmanlarının alerjik nezle, alerjik rinit, alerjik astım gibi hastalıklara baktığını söyledi.

Bölgede kendilerine alerjik hastalık şikâyeti ile başvuranların sayısının çok az olduğunu anlatan Ünsel, buna neden olarak iklim, coğrafi koşullar ile hasta ve hekimlerin yan daldan habersiz olmasını gösterdi. Hekimlerin kendilerinin ne yaptığını tam olarak bilmediğini kaydeden Ünsel, "Aralık 2007'de Numune Hastanesi'nde göreve başladım. Şimdiye kadar çocuk alerji uzmanımız olmadığı için çocuk hastalara da baktım. Bu güne kadar bize toplam bin 963 hasta başvurdu. Hastalar gibi hekimlerimiz de bu uzmanlıklardan habersiz. Türkiye'de 60 üniversite varsa Ankara, İzmir ve İstanbul gibi birkaç büyük kentteki sınırlı sayıdaki üniversitelerde bu tür ihtisas eğitimi veriliyor. Eğer hekim arkadaşlar bu tür eğitimin verildiği üniversiteden mezun ise bu yan dalları biliyor. Yoksa bunlardan habersiz olabiliyor." şeklinde konuştu.

Aynı hastanede yaklaşık bir ay önce Doğu'nun tek Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı olarak göreve başlayan Dr. Ayhan Söğüt de, bu alanda yetişmiş uzman sayısının 100'ü bulmadığını dile getirdi. Söğüt, kendilerine bu güne kadar yaklaşık olarak 500 çocuğun başvurduğunu aktararak, bunun yaygınlaşmaya başladığını bildirdi.

Söğüt, genel olarak kronik astım, öksürük, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen hastalıklar ve bronşit gibi hastalıkların kendi uzmanlık alanlarına girdiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber