Öğretmen çocuklarına 'yüzde 15 kontenjan hakkı' mahkemeye taşınıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2009 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından düzenlenen Devlet Parasız Yatılı ve ya Bursluluk Sınavı'nda(DPYBS), öğretmen çocuklarına yüzde 15 hak tanınması tepki çekiyor. "Kanun Önünde Eşitlik" ve "Eğitimde Fırsat Eşitliği" ilkelerine aykırılık içerdiği için Milli Eğitim Bakanlığı'na, ilgili yönetmeliğin değiştirilmesi için dilekçe gönderen Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN), aksi taktirde konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Sınav yönetmeliğinde kontenjan adıyla bazı zümre ve sınıflara ayrıcalık tanındığını belirten TEÇ-SEN Genel Başkanı Ümit Demirel, "Devlet maddî imkânlardan yoksun, başarılı öğrencilerin öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burs vermesine kontenjan adıyla engel olmaktadır. Ayrıca bazı zümre ve sınıfta yer alan kişiler bir tarafa, o zümre ve sınıfta yer alan kişilerin çocuklarına imtiyaz tanınmıştır." dedi.

MEB Personel Genel Müdürlüğü Mevzuat Dairesi Başkanlığı'na 30 eylül 2009 tarihinde gönderilen dilekçede, DPYBS sınavının dayanağı olan "İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği"nin 10. maddesinde yer alan kontenjan dağılımının kanunlarda şu şekilde yer aldığı hatırlatılıyor: "2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren öğrencilere yüzde 10'u, ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ilköğretim okulu bulunmayan öğrencilere yüzde 5', çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmen çocuklarına yüzde 15'i ve diğer öğrencilere ise yüzde 70'i ayrılır."

Bu hükmün değiştirilmesini isteyen Ümit Demirel, "Yukarıda yer alan Kontenjan dağılımı incelendiğinde yüzde 15'lik bir kontenjan öğretmen çocuklarına ayrılmıştır. Hiçbir kanuni dayanağı olmayan ve aksine kanuna açıkça aykırı olan bu uygulamanın devam etmesi durumunda, aynı yaşta ve aynı şartlarda yarışması gereken çocuklarımız arasında bir ayrımcılık hissi oluşacaktır. Bu adaletsizliğin mutlaka durdurulması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Demirel, söz konusu durumun öğretmen çocuğu lehine düzenlenmiş bir uygulama olarak görünse de anne veya babasının statüsüne güvenen öğrenci modeli oluşturacağından dolayı ciddi bir sıkıntı oluşturduğunu vurguladı. Demirel, bu uygulamanın aynı zamanda devletin sosyal adaletine güvenmeyen öğrenci ve aileler modeli oluşturarak telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini kaydetti. Uygulamanın derhal değiştirilmesi, bundan sonraki sınavların daha adaletli yapılmasını isteyen Ümit Demirel, aksi takdirde konuyu mahkemeye taşıyarak yürütmenin durdurulması yönünde dava açacaklarının söyledi.

İnternet sitelerinde ise öğretmen çocuklarına verilen yüzde 15'lik hak eleştirilere maruz kaldı. Bir veli, "Sevgili öğretmenler, şehit yetim ve okul bulunmayan köy çocuklarına yüzde 15, siz değerli öğretmenlerimizin çocuklarına yüzde 15 kontenjan uygulanıyor. Bizim çocuklar 90 netle burs alamazken sizin çocuklar 50 netle burs alıyor. Lütfen biraz da bizim taraftan bakın. Zaten siz öğretmen ve eğitimcisiniz, çocuklarınıza bizden daha iyi eğitim ve öğretim hakkında yardımcı oluyorsunuz. Maddi açıdan sizin maaşınız da bizden iyi daha neyi konuşuyorsunuz." diyerek tepkisini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber