Adalet Bakanlığı, Sincan Hakimi ile YARSAV Başkanı'nın ihracını istedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Kasım 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıda iki kritik isme ihraç talebi

Bakanlık, Cumhurbaşkanı'nın yargılanması yönündeki kararı tartışma yaratan hâkim Kaçmaz ve Ergenekon davası aleyhinde açıklama yapan YARSAV Başkanı'nın meslekten ihracını istedi

Adalet Bakanlığı, kamuoyunun yakından tanıdığı iki yargı mensubu için meslekten ihraç istedi. Bakanlık müfettişleri Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile "kayıp trilyon" davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanması yönünde karar vermesi nedeniyle gündeme gelen Sincan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın meslekten ihracını talep ettiler. Eminağaoğlu ve Kaçmaz için adli soruşturma talebinde de bulunuldu.

SORUŞTURMA DA İSTENDİ

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri geçen yıl sonunda başlattıkları iki önemli soruşturmada raporlarını tamamladılar. Bakanlık müfettişlerinin, Bakan Sadullah Ergin'den de "olur" alan raporlarından ilki Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaçmaz için oldu. Alınan bilgiye göre müfettişler Kaçmaz için idari yönden, bir kez "meslekten ihraç" ve iki kez "yer değiştirme" talep ettiler. Müfettişler, Kaçmaz'ın 4 ayrı eyleminin adli soruşturmayı gerektirdiğini ve bu nedenle yargılanmasını istediler. Kaçmaz hakkındaki raporlar, gerekli işlemlerin yürütülmesi için idari yönden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), adli soruşturma talepleri nedeniyle Ankara Başsavcılığı'na gönderildi. HSYK, bakanlıktan gelen talep doğrultusunda karar verebileceği veya hiç cezaya yer olmadığı sonucuna varabileceği gibi kınama veya uyarı gibi daha hafif cezalarla da yetinebilecek. Kaçmaz hakkında soruşturma ve gerektiğinde dava açılabilmesi için ise Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin "olur" vermesi gerekiyor. Bu durumda soruşturmayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yürütecek. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kaçmaz'la ilgili sorular üzerine, "Süreç bağımsız yargıda işleyecek, sonucu hep birlikte göreceğiz" dedi. Kaçmaz'ın avukatı Baykal Doğan ise konuyu idare mahkemesine taşıyacaklarını belirterek Kaçmaz'ın telefonlarının yasaya aykırı şekilde dinlendiğini söyledi.

HSYK GÖRÜŞECEK

Bakanlık müfettişlerinin diğer raporu da YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na yönelik oldu. Adalet Bakanlığı, aynı zamanda Yargıtay Savcısı olan Eminağaoğlu'nun da meslekten ihracı yönünde rapor hazırladı. Müfettişlerin bu yöndeki raporu da Adalet Bakanlığı'ndan "olur" alarak bu konuda karar verecek olan HSYK'ya gönderildi. HSYK, Eminağaoğlu için de ceza vermeyebileceği gibi kınamadan meslekten ihraca kadar varan cezalar da tayin edebilecek. Eminoğlu için de Kaçmaz ile aynı süreç işleyecek. Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı müfettişleri ile ilgili yaptığı açıklamada, genel izin ile beklentiler yönünde karar vermeyen hakim ve savcıların haklarında dinleme kararı aldırdıklarını iddia etti.


Neyle suçlanıyorlar?

Bakanlık Kaçmaz ile ilgili taleplerinin temelinde, izinli ve görevli olmadığı halde adliyedeki mesaisine gelmemesi ve böylelikle bir sanığın bir gün nezarette kalmasına neden olması gösteriliyor. İddialar arasında, Kaçmaz'ın "Eski HSYK Başkan vekili Fehmi Ulusoy'un yakınlarının tahliyeleri konusunda yardımcı olma sözü vermesi" ve "Eski Konya Başsavcısı'nı, Okyanus Operasyonu kapsamında dinlendiğinden haberdar etmesi" de bulunuyor. Kaçmaz'ın yürüttüğü yargısal faaliyetlerle ilgili basına bilgi sızdırdığı için de cezalandırılmasını isteyen müfettişlerin bir diğer ceza talebi de raporlu olmasına rağmen çıktığı "Bodrum tatili" oldu. Müfettişlerin, Eminağaoğlu hakkındaki raporlarının dayanağını ise ağırlıklı olarak telefon görüşmeleri oluşturdu. Müfettişler, Eminağaoğlu'nun Cumhuriyet mitinglerine katılması, Ergenekon soruşturması sırasındaki açıklamaları ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasındaki 367 tartışmalarına ilişkin sözlerini delil olarak gösterdiler. Raporda, Ergenekon soruşturması sırasında evinde arama yapılan eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinde bulunması ve yaptığı açıklama da ceza nedeni olarak gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber