Üst kurullara çeki düzüen

Haber Giriş : 04 Şubat 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst kurullar artık Sayıştay tarafından denetlenecek. Her yıl Meclis'e hesap verecek kurulların üyelerinin maaşına sınırlama getiriliyor

Çok farklı alanlarda düzenleyici olarak geçtiğimiz yıllarda oluşturulan üst kurulların dağınıklığına son veriliyor. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in koordinasyonunda hazırlanan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Hakkında Kanun Tasarısı ile kurulların üye sayısı 7 ile sınırlandırılıyor. Üst kurullar bundan sonra Sayıştay tarafından denetlenecek ve her yıl Meclis'e hesap verecek.

SAYIŞTAY DENETLEYECEK

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyona havale ettiği tasarıya göre, kurumun gelirleri bir bankada açılacak hesapta toplanacak, gelir-gider farkı, kurum harcamaları dikkate alınarak her üç ayda bir Hazine'ye aktarılacak. Kurumlarda hukuka uygunluk, mali ve performans denetimleri yapılacak. Kurumların iç denetimini başkan, dış denetimini ise Sayıştay yapacak. Kurumun yıllık faaliyet raporu, mali tabloları ve bütçe kesin hesabı ise TBMM'ye sunulacak.

ÜYE SAYILARI 7 OLACAK

Üst kurullar 7 üyeden oluşacak. Üyeler, görev alacakları kurumun faaliyet alanıyla ilgili en az 10 yıllık tecrübeye sahip kişiler arasından, Bakanlar Kurulu'nca atanacak. Kurul Başkanı ve üyelerinin görev süresi 6 yılla sınırlanırken, süresi biten kişiler yeniden atanamayacak.

ÜYELERE BORSA YASAK

Kurulların başkan ve üyeleri, bilimsel amaçlı ders ve konferans gibi etkinlikler dışında resmi veya özel hiçbir görev alamayacak, ticaretle uğraşamayacak. Bu kişiler, kurumun düzenleme ve denetlemekle yetkili olduğu sektör veya alanla ilgili sermaye piyasası araçlarına sahip olamayacak. Kurul başkan ve üyeleri ile eş ve velayeti altındaki çocukları, göreve başlamadan önce sahip oldukları menkul kıymetleri satacak.

ÜYELERE ÇALIŞMA YASAĞI

Kurul üyeleri, görevlerinden ayrılmalarını izleyen iki yıl içinde kurumun denetleme ve düzenlemekle görevli olduğu sektörlerde görev alamayacak. Kurul üyeleri ve diğer personel, kurumla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ve ticari sırları, görevlerinden ayrılmış olsalar bile, açıklayamayacak. Kurul üyeleri atandıkları ve görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içinde mal beyanında bulunacak.

MAAŞLARA SINIRLAMA

Üst kurul başkanına, Başbakanlık Müsteşarı'nın, üyelerine ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcı'sının her türlü ödemeler dahil aylık net ücreti tutarında aylık ücret ödenecek. Tasarı aynen kanunlaşırsa, halen kurul üyeliği yürütenler, kuruluş kanunlarındaki görev süreleri dolana kadar çalışmaya devam edecek. 7'den fazla üyesi bulunan kurullara, üye sayısı 7'nin altına düşene kadar atama yapılmayacak.

RTÜK KARŞI ÇIKIYOR

Bu arada, RTÜK Başkanı Fatih Karaca, tasarının kapsadığı kurumların tamamının ekonomiyle ilgili olduğunu belirterek, RTÜK'ün kapsam dışında tutulması gerektiğini iddia etti. Karaca, RTÜK üyelerinin TBMM tarafından seçildiğine dikkati çekti.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber