Danıştay da kendi üyelerini kaydetmiş

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Eylül 2010 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAVCILIK RAPORUNUN ORTAYA ÇIKARDIĞI ŞOK GERÇEK: YÜKSEK YARGI KENDİ ÜYELERİNİ GÖZETLİYOR

Yargıtay'ın telefon santralindeki özel bir sistem sayesinde telefon trafiğini kaydettiğinin tespit edilmesinin ardından aynı işlemi Danıştay'ın da kendi üyeleri için yaptığı ortaya çıktı

LÜTFİ KAPLAN ANKARA

Yasa dışı dinlendikleri iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yapan Yargıtay ve Danıştay'ın, bizzat üyelerinin telefon trafiğini yasaya aykırı bir biçimde takibe aldığı ortaya çıktı. Yargıtay'dan sonra Danıştay'ın da 22 Aralık 2009'dan bu yana santral üzerinden yapılan tüm telefon trafiğini, bir bilgisayarda toplayarak arşivlediği belirlendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Nuri Yiğit'inyürüttüğü soruşturmada Yargıtay'ın üyelerinin görüşme trafiğini yaklaşık 20 ay boyunca başka bir bilgisayara kaydettiği ifade edilmişti. Aynı yöntemin Danıştay tarafından da uygulandığı belirtildi.

9 AYLIK GÖRÜŞME TRAFİĞİ ARŞİVİ VAR

Kararda, Danıştay santralinde 22 Aralık 2009'da devreye giren bir sistemle CDR (iletişimin tespiti) yapıldığı ifade edildi. Kayıtlarda, dahili abonelerden Danıştay dışına, Danıştay dışından dahili abonelere veya dahili görüşmelerde arayan-aranan numara gibi bilgilerin yer aldığı belirtildi.

TRAFİK TESPİTİ İÇİN ÖZEL BİLGİSAYAR

Kararda, ?Danıştay santralinin RS 232C portuyla bağlı olduğu 76407-640-4832227-23729 Windows seri numaralı ve Windows adı ?santral' olarak verilmiş bilgisayara? bağlı olduğu belirtildi. Bilgisayarda yapılan incelemelerde, ?Bilgisayarın santralin yönetim yazılımını kullanmak ve santralin CDR kayıtlarını saklamak için kullanıldığı? tespiti yapıldı.

ARŞİVDE SORGULAMA DA YAPILMIŞ

Danıştay'daki konuşma trafiğinin arşivlendiği log kayıtlarında 23-24 Aralık 2009 ve 11 Ocak 2010 tarihlerinde ?Veritabanı/Seç? etiketiyle gösterilen sorgulamalar yapıldığı da tespit edildi. Ancak bu sorguların içeriği konusunda bir bilgi olmadığı için sorgulamanın ne amaçla yapıldığı belirlenemedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber