Okuma Bakanlığı kurulsun

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ekim 2010 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKUMA BAKANLIĞI KURULUYOR

19?23 Ekim tarihleri arasında Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Asya Termal Tesislerindeyiz. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından organize edilen; İMDİ OKUMA ZAMANI? ?Okuma Kültürü ve Söz Varlığının Geliştirilmesi Çalıştayı? için toplandık. Başkanlık; kendi hazırladığı iki yıl sürecek ?OKUMA KÜLTÜRÜ ve ETKİLİ DİL KULLANIMI PROJESİ? kapsamında bu projenin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bakanlık konu üzerinde deneyim ve birikimi olan Dünya'nın ve Türkiye'nin önde gelen akademisyen, yazar, yayıncı ve öğretmenlerinden oluşan yaklaşık 240 kişiyi Kızılcahamam'a davet etmiş. Davetlilerden yaklaşık 200 kişi çalıştaya katıldı. Ben de yoğun programlarıma rağmen davete icabet edenler arasında yer aldım, iyi ki de almışım.

Gündüzleri sabahtan akşama kadar tüm katılımcılar eteğindeki taşları, torbasındaki birikimi ortaya döktü. Akşamları ise özel arkadaş gruplarında tartışma ve zihin jimnastiğine devam ettik. Bazı akşamları da tesislerin yüzme havuzu vs gibi enfes imkânlarından yararlandık, eğlendik, dinlendik. Her şeyden önce cidden çok çalıştık. Çok hoş anılarla tesislerden ayrıldık.

Projeyi başlatan bakanlığımız çalışanlarına, özellikle Talim Terbiye Kurulu Başkanı Sayın Merdan Tufan'a, Proje başkanı Talim Terbiye Kurulu üyesi Sayın Zübeyir Yılmaz'a hem tebriklerimi hem de teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Açılışın yapıldığı ilk gün Şanlıurfa Valisi Sayın Nuri Okutan ve Gazeteci Sayın Taha Akyol'un konuşmaları hem neşe verip hem çok alkış alsa da; Kapanış oturumundaki ?OKUMA BAKANLIĞI? kurulması önerisi daha çok dikkat çekmiş olacak ki; salonda ilginç bakışlar, içten tebessümler ve bir o kadar da alkış aldı.

Çalıştayın kapanış oturumunda ?Çalıştay Raporu? hazırlandı. Rapor; Okuma Kültürünün oluşturulması konusunda Talim Terbiye Kurulunda daha sonra tekrardan değerlendirilmek üzere; ?Taslak Okuma Müfredatı? niteliği taşıyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına ve Hükümete birçok tavsiye bulunuyor. Böyle bir çalıştayda 2004 yılından sonra yenilenen ilköğretim ve lise müfredatlarını hazırlayan tecrübeli bir ekibin de katılmış olması ümit vericiydi. Bu tecrübeli isimlerin başında Ankara Üniversitesinden sayın Prof. Dr. Firdevs Güneş ve Gazi Üniversitesinden sayın Prof. Dr. Hayati Akyol'du.

Kapanış oturumunda dile getirdiğim ve resmi çalıştay raporunda yer alan ?Okuma Bakanlığı? önerisini buradan tüm kamuoyu ile paylaşmak ve tarihe bir not düşmek istiyorum.

Ülkemizde Okuma Alışkanlığı konusunda çok ciddi sorunlar olduğu eğitim ve kültür alanında kafa yoran, zihin çalıştıranlarca çok net bir şekilde bilinmektedir. Bu kemikleşmiş ve onlarca Okuma Projelerine rağmen zorlandığımız bu konuda tarafları etkili bir şekilde organize edecek, sinerjiyi toplayacak ve uygulamaları cidden koordine edecek yeni bir bakanlığa ihtiyaç var. Evet ülkemizde bir ?OKUMA BAKANLIĞI? kurulmasını öneriyorum.

Kimileri; ?ya kardeşim zaten bu ülkede çok bakanlık var, bir de okuma bakanlığına gerek yok? dese de; konunun önemini tüm hücrelerimde hissettiğimden elzem görüyorum. Okuma Bakanlığı önerime salondan itiraz gelmedi çünkü salondaki tüm katılımcılar bu konunun önemini en iyi bilenlerdi. İş ehline bırakılacaksa işte ?Akil Heyet? böyle karar verdi. Çalıştay sonuç raporunda da yer aldı.

Bakanlık önerisi çok abartılı bulunursa Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ?Okuma Müsteşarlığı? kurulmasını öneriyorum. Bu da abartılı bulunuyorsa yine bakanlık bünyesinde ?Okuma Okulları Genel Müdürlüğü? kurulmalıdır. Okuma Okulları genel müdürlüğü lise düzeyinde il merkezlerine ve bazı ilçelere ?Okuma Okulları? açmalıdır. Bu da abartılı bulunuyorsa yine bakanlık bünyesinde ?Okuma Dairesi Başkanlığı? kurulmalı. Bu da abartılıysa Orta Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı ?Okuma Okulları? açılmalıdır.

Tüm bunları abartılı bulunlar muhtemelen konunun öneminin farkında değillerdir ya da konunun önemini ve ülkenin orta vadede süper bir güç olmasının anahtarı olduğunu bildiğinden yerli ecnebi konumundadır.

OECD tarafından 2000 yılından bu yana her üç yılda bir yapılan ve yaklaşık 68 ülkenin katıldığı PİSA (Program for İnternationel Student Assessment) araştırmalarında 15 yaş grubu öğrenci diliminde en başarılı ülkeler arasında çıkan Finlandiya ve G. Kore'nin önümüzdeki 10?20 yıl içinde her bakımdan ileri ülkeler arasında olacağı biliniyor. Bu ülkelerin yıllık kişi başı milli gelirleri daha şimdiden dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bunun nedeni de çok açık: Söz edilen ülke çocukları dünyanın en çok kitap okuyan çocukları.

Yukarıdaki önerilerimden başka Eğitim Fakülteleri bünyesinde ?Okuma Öğretmenliği? bölümleri açılmasını öneriyorum. Çünkü bu bölümden mezun olan öğrenciler Okuma Okullarında Okuma Uzmanı olarak görev yapacaklardır. Her şeyin uzmanı var da okumanın uzmanı gerekmiyor mu? Elbette gerekiyor.

Yayın dünyasındaki kalitenin artması için ayrıca Fen Edebiyat Fakülteleri bünyesinde ?Editörlük? bölümü açılmasını da son önerim olarak paylaşıyorum.

Son söz usta edebiyatçımız merhum Cevdet KUDRET ve Amerikalı ünlü eğitimci Horace MANN'E ait.

Cevdet Kudret: ?Okullarımızda hiçbir şey öğretilmesin hiçbir şey; okuma alışkanlığı verilsin yeter.?

Horace MANN: ?Okuma alışkanlığı vermeyen bir eğitim sistemi soğuk demiri dövüyor gibidir.?

Selahattin YAYLAMAZ

www.okumaokulu.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber