Anayasa Mahkemesi kuruluş kanunu çıkarılmadığı için çalışamıyor

Haber Giriş : 12 Aralık 2010 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliğiyle yapısı değiştirilen Yüksek Mahkeme, kuruluş kanunu çıkarılmadığı için çalışamıyor. Yasa çıkmazsa, kritik yasalar için yapılacak iptal başvuruları da ele alınamayacak.

Anayasa değişikliğiyle yapısı değiştirilen Yüksek Mahkeme, kuruluş kanunu çıkarılmadığı için çalışamıyor. Yasa çıkmadığı taktirde, CHP'nin ?'Görevini kötüye kullananlara örtülü af, kamu görevlileri aleyhine dava açılamaması'' gibi yasal düzenlemeler konusundaki iptal davaları da ele alınamayacak.

Anayasa'da yapılan değişikliklerin hayata geçirilebilmesi için bazı yasalarda da düzenleme gerekiyor. Değişiklik ile üye sayısı 17'ye çıkarılan Anayasa Mahkemesi, en az 13 üyeyle toplanabilecek. Mahkemenin 14 veya 16 üyeyle toplanması ve eşit oy çıkması durumunda ne olacağı bilinmiyor.

GÜNDEM YOĞUN

Yüksek Mahkeme heyeti bu belirsizlikler nedeniyle elindeki 155 dosyayı inceleyemiyor. Anayasa Mahkemesinin gündeminde, kahvehanelerde sigara yasağının kaldırılması, Hazine adına orman dışına çıkarılan 2-B arazilerinin satışı gibi iptal istemleri de bulunuyor.

DTP'nin kapatılması nedeniyle üyelikleri düşen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yeniden milletvekilliğine dönebilme talepleri de yasa çıkmadığı için yapılamıyor. DTP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan ?' Anayasa Mahkemesinin uyum yasası çıkmadı, çalışamıyor, karar alamıyor, toplanamıyor. Türk ve Tuğluk'un Meclise iade başvurusunu da bu nedenle yapamıyoruz'' dedi. CHP Manisa milletvekili Şahin Mengü de ?' Uyum yasası getirilmediği için Anayasa Mahkemesi çalışmıyor. Bekleyen dosyalar var. Mahkeme iktidarın istediği biçimde şekillendirildi ama, bir an evvel faaliyete geçmesi istenmiyor ?' açıklamasını yaptı. (GAZETEPORT)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber