Kağıt evrak, imza, mühür tamamen kalkacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2011 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu hizmetleri hızlandırılıyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kamu hizmetlerinin hızlandırılmasını öngören tasarıdan sonra, elektronik ortamda vatandaşa hizmet vermenin önündeki zorlukların büyük bir kısmının aşılacağını söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu, esas komisyon olarak, Kamu Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüştü.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, kapsamlı düzenlemeler içeren tasarıyı alt komisyona göndermeyi düşündüğünü belirtti.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de tasarının önce görüşülmesini, gerek duyulması durumunda alt komisyona gönderilmesine karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra tasarı hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, kamu hizmetlerinde internetin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla elektronik ortamda hizmet alınmasının giderek yaygınlaştığını belirtti.

E-devlet uygulamalarının başarıyla devam ettiğini belirten Yıldırım, iletişim otoyollarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Binali Yıldırım, şöyle konuştu:

''Yasalar, işlemlerin evraklar üzerinde yapılmasını öngördüğü için, vatandaşın işlemini yapmak için kuruma gitmesi gerekiyor. Bu da elektronik ortamda e-devlet hizmetlerinin verilmesine engel oluyor. Örneğin pasaport alacaksınız. Pasaport almak için müracaat edeceksiniz, 4x4 ebadında fotoğraf vereceksiniz, harcınızı yatıracaksınız, savcılıktan kağıt alacaksınız. E-devlet uygulamalarına geçtiğimizde bunu elektronik ortamda yapabiliyorsunuz, ancak burada önünüze çıkan engel; fotoğrafı elektronik ortamda rahatlıkla gönderebilirsiniz. Ancak yasa buna müsait olmadığı için gönderemiyorsunuz. Harcınızı elektronik ortamda yatırabilirsiniz, ancak bakanlıklar arasında bilgi paylaşımı olmadığı için bunu yapamıyorsunuz. Mevzuattan kaynaklanan bir durum, kimsenin kabahati değil.

Yasalarda bunu engelleyen hususlar var, bu hususların ortadan kalkması lazım. Bu tasarıyla 28 kanunda değişiklik yapılıyor. Bu değişiklikler olunca elektronik ortamda vatandaşa hizmet vermenin önündeki zorlukların büyük bir kısmı aşılmış olacak. 'Hepsi aşılır' demiyorum. Bunların hepsini yapsak bile zihinsel dönüşümü de gerçekleştirmemiz gerekiyor.''

-''KAĞIT, EVRAK, İMZA, MÜHÜR TAMAMEN KALKACAK''-

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, işlemlerin elektronik ortamda yapılması konusundaki altyapının adım adım hazırlandığını belirterek, ''Bilgi toplumunda artık kağıt, evrak, imza, mühür tamamen kalkıyor. Cep telefonundan, bilgisayardan, televizyondan her türlü işinizi yapar hale geliyorsunuz'' dedi.

CHP'li Ünlütepe'nin, ''tasarının kişisel özel bilgilerin korunmasını sağlayıp sağlayamayacağını'' sorması üzerine Bakan Yıldırım, Anayasa'da yapılan son değişiklikle kişisel verilerin teminat altına alınması hususunun güçlendirildiğini söyledi.

Yıldırım, yasadışı dinlemeyle hizmetlerin elektronik ortamda sunulması konularının birbirinden ayrı konular olduğunu belirtti. Yasadışı dinlemelerin, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de suç olduğunu ifade eden Yıldırım, yasadışı dinlemelerin elektronik ortamda yapılması ve başkalarıyla paylaşılması halinde verilecek cezaların artırılacağının yasalarda yazılı olduğunu bildirdi.

''Buna rağmen olmuyor mu, tamamen olmadığını söylememiz mümkün değil. Çünkü her alanda yasalara uymayan fiiller işleniyor'' diyen Yıldırım, yasadışı dinlemeler konusunda hükümet, Ulaştırma ve Adalet Bakanlıklarının, uygulamadan kaynaklanan aksaklıkları giderecek bir düzenleme daha yaptığını söyledi. Yıldırım, bunun Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü, bazı yeni önerilerle Adalet Bakanlığında olgunlaştırıldığını kaydetti.

Görüşmelerin ardından tasarı, alt komisyona sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber