Okullar, damga vergisine tabi midir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Şubat 2011 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Müdürlüklerinde ve bunlara bağlı Okul ve kurumlarda geçici olarak çalıştırılmakla olan personel ve sigortalı olarak çalıştırılan öğretmenler hakkında Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen bildirimlerin damga vergisinden muaf mıdırlar.

Milli Eğitim Müdürlüklerinde ve bunlara bağlı Okul ve kurumlarda geçici olarak çalıştırılmakla olan personel damga vergisinden muaftır.

488 Sayılı Damga Vergisi. Kanunun 8'inci maddesinde, "Bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel İdareleri, belediyeler ve köylerdir.
Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz" hükmü yer almaktadır.

488 Sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun; "I-Resmi İşlerle İlgili Kâğıtlar" bölümünün A/l fıkrasında, resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kâğıtların damga vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Bu itibarla, Damga Vergisi Kanunu'nun 8'inci maddesine göre Milli Eğitim Müdürlükleri ve bunlara bağlı Okul ve kurumlar resmi daire kapsamında yer almakta olup, Sosyal Sigortalar Kurumu'na vereceğiniz bildirimlerin damga vergisinden muaf olması gerekir.

Bu kurumların 488 sayılı Damga vergisi Kanununun 8 nci maddesinden faydalanabilmesi için bağlı bulundukları Mal Müdürlüklerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Dairesi Müdürlüğünden Damga vergisinden muaf olduğuna dair dilekçe ekinde resmi yazı getirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde Okulların bünyesinde çalıştırdıkları usta öğreticileri okul adına almış oldukları işyeri sicil numaralarından gösterdikleri dönemlerde ödenmeyen,
EKP, ÖİV, D.Vergisi ve İşsizlik prim borçlarının yatırılmaması nedeniyle borçlar icra intikal ettirilmektedir.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber