Önlemler talasemi hastalığını yüzde 90 oranında azaltı/ Video

Haber Giriş : 09 Mayıs 2011 20:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcısı bulunan Akdeniz Anemisi Talasemi, alınan tedbirlerle yüzde 90 oranında azaldı.

Halk arasında "Akdeniz Anemisi" olarak bilinen Talasemi, önemli bir halk sağlığı sorunu.

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı, 5 bin 500 civarında da hasta bulunuyor.

Kalıtsal bir hastalık olan ve tedavi yöntemleri oldukça zahmetli olan Talaseminin çözümü için en önemli etken eğitim...

Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Duran Canatan, hastalığın önlenmesinde toplumun eğitiminin yanısıra, taşıyıcıların taranması ve doğum öncesi tanı yöntemiyle hastalığın kurutulmasının önemli olduğunu söyledi. Canatan, tüm bunları yaparak 2003 yılından bu yana, yeni doğanda talasemi hastalığını yüzde 90 oranında azaltmayı başardıklarını söyledi.

Devlet 88 Milyon Lira Kâr Etti

Evlenecek çiftlerden nikah aşamasında istenen kan tahlilleri, hastalığın yeni doğanlarda görülme ihtimalini yüzde 90 oranında azalttı.

Alınan tedbirlerle, son 8 yılda üç bin 200 kişinin hastalığa yakalanması engellendi. 2002 yılından bugüne alınan tedbirlerin devlete maddi kârı ise 88 milyon lira olarak tesbit edildi.

Talasemi Nedir?

Talasemi kuşaktan kuşağa aktarılan kalıtımsal bir kan hastalığıdır. Kansızlığın (anemi) oluşmasının nedeni; kanda bulunan alyuvarların yapısını oluşturan "HEMOGLOBİN" maddesinin yapımının kusurlu olmasıdır. Bu hastalıkta kan hücreleri vücudun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamaz.

Oksijen, yaşamını sürdürülebilmesi için vücudun en önemli ihtiyacıdır. Enerji gereksiniminin karşılanmasında, vücut dokularının ve iç organlarının yenilenmesinde oldukça önemli olan oksijen, kanda bulunan demir aracılığı ile vücut dokularına taşınır. Dokulara oksijen kırmızı kan hücrelerinin %90'ını oluşturan hemoglobine bağlanarak taşınır.

İşte bu hemoglobinin yapımında yetersizlik ya da bozukluk oluşursa oksijen taşıma işini yeterince yapamaz ve doku organlarda oksijenin azalması sonucu solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi şikayetler gelişir.

TRT Haber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber