Yaşzedeler, geriye dönük maaşlarını ve OYAK primlerini istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2011 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28 Şubat post-modern darbe sürecinde disiplinsizlik suçlamasıyla ordudan atılan subaylar, çalıştıkları döneme ait geriye dönük maaşlarının ve OYAK primlerinin de emsalleri gibi ödenmesini istiyor. Bunun için hükümetin çalışma yapması gerektiğini belirten YAŞ mağdurları, ?İade-i itibarımız sağlanmasına rağmen, geçmişe dönük olarak maddi açıdan bir faydasını görmedik. Maddi karşılığını görmemiz için bu kanunun geriye dönük işletilmesini istiyoruz.? dedi. Mağdurlar, maaşlarının ve OYAK'tan alacakları primlerin geri ödenmesi halinde mağduriyetlerinin tamamen giderileceğini ifade etti.

12 Eylül referandumunun kabul edilmesiyle YAŞ kararlarına yargı yolu açıldı. Referandumun ardından 'Disiplinsizlik' gerekçesiyle haksız yere ordudan uzaklaştırılan subay ve astsubayların iade-i itibarlarını iade eden yasa tasarısı, 17 Şubat 2011'de TBMM tarafından kabul edildi. Ordudan şûra kararları ile uzaklaştırılan 2 bin 500'e yakın askerin, uzun yıllar çektikleri sıkıntılarına çözüm bulunmuş oldu. YAŞ mağduru bin 543 subay ve astsubay, Milli Savunma Bakanlığı'na müracaat ederek haklarının iade edilmesini talep etti. TSK'da görev yapan emsalleri ile aynı yasal haklara kavuşma hakkına sahip oldu. Ancak hakları iade edilen subay ve astsubaylar, bir sıkıntıları daha olduğunu dile getirdi. YAŞ mağdurları, OYAK primlerinin ve geriye dönük maaşlarının da iade edilmesini istiyor. Mağdurlar, maaş ve OYAK ikramiyelerinin de ödenmesi ile tam haklarını almış olacaklarını dile getirdi.

Hakları iade edilenlerden biri de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Donanma'da astsubay iken 28 Şubat sürecinden disiplinsizlik gerekçe gösterilerek ordudan atılan Mehmet Atmaca. Atmaca, iade-i itibar kapsamında Maliye Bakanlığı'nın bünyesindeki Kocaeli Defterdarlığı'nda çalışmaya başlayacak. YAŞ mağdurları olarak, manevi yönden ciddi bir mağduriyetin giderildiği ortak düşüncesinde olduklarını dile getiren Atmaca, ?Kimliklerimizi, yeşil pasaportlarımız aldık. Göreve başlayacağız.? ifadelerini kullandı.

Atmaca, haklarının iade edilmesine rağmen, geçmişe dönük olarak maddi açıdan bir faydasını görmediklerini kaydetti. Hakların iadesi kanunun geriye doğru işletilmesini isteyen Atmaca, şunları söyledi: ?Bu kanunun geriye doğru işletilmesini istiyoruz. OYAK yönünden de mağdur olduk, onun da ödenmesini istiyoruz. Biz bir generalin alacağı 250 bin lirayı istemiyoruz. Biz kendi seviyemizdeki insanların alacağını istiyoruz.? 27 Mayıs'ta ordudan ihraç edilen 7 bin subay ve astsubayın haklarının geri ödendiğini hatırlatan Atmaca, "Onlara ödenenleri bizler de istiyoruz. Devlet bizim mağdur olduğumuzu gördü, bildi. Böyle bir kanun çıkartıldı. Geriye dönük haklarımızı istiyoruz.? şeklinde sitemde bulundu.

1998 yılında Genelkurmay Başkanlığı Mobil Destek Komutanlığı'nda görevliyken, 28 Şubat sürecinde ordudan atılan eski Astsubay Kıdemli Üstçavuş Bayram Koçdoğan da 6191 sayılı kanunun Meclis'ten geçmesi ile haklarını elde ettiklerini söyledi. Kanunla geriye dönük hakların gündeme gelmesine rağmen maddi olarak bir kazanım elde edemediklerinden yakınan Koçdoğan, şunları aktardı: ?Bu mali haklar maaş ve OYAK hususlarını kapsıyor. 1637 tane YAŞ mağdurunun maaş ve geriye dönük haklarının toplamı iki Arena Stadı yapıyor. Bizim devletimiz bunu ödeyecek güçtedir. Bizler YAŞ zedeler olarak, mağdur edilmiş insanlar olarak bu hakların iade edilmesini, verilmesini istiyoruz. Bunu bir bağış değil, gereklilik olduğuna inanıyoruz.? Tutarın taksitle dahi ödenebileceğini belirten Koçdoğan, ?Devletin ödeme sıkıntısı çekmesi durumunda taksitle bile ödeyebilir. Bu durum bizi çok mutlu eder.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber