TBMM'ye Verilen Önergelerle ilgili Sayın ÇİÇEK'e Uyarı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Kasım 2011 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Başkanı Sayın Çiçek Havale memuru değilim diyerek, 4 aylık görev süresince 195 önerge iade ettiğini açıklamış. Sayın meclis başkanının havale memuru olmadığı doğru ve Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olarak verilen önergeleri geri çevirmesi yerindedir. Mevzuatın gereğini yerine getirmesi kaçınılmazdır.

Fakat sayın başkanın Anayasaya ve İç tüzüğe aykırı davranan sayın bakanları da uyarması ve uygun davranmalarını sağlaması gerekir.

Anayasamızın 98.maddesine göre milletvekilleri yazılı ve sözlü soru sorabilmektedirler.

Yine Anayasamızda bu konuda; verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile cevaplandırılma, görüşme ve araştırma yöntemleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.

Hükmü yer almaktadır.

İç tüzüğün sorulamayacak sorulara ilişkin maddesine bakalım.

Sorulamayacak konular

MADDE 97? Aşağıdaki sorular Başkanlıkça kabul edilmez:

a) Başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular;

b) Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular;

c) Konusu, evvelce Başkanlığa verilmiş gensoru önergesiyle aynı olan sorular.

Şimdi de yazılı sorularla ilgili işleyişi düzenleyen maddeye bakalım.

MADDE 99? Yazılı soruların cevabı, Başbakanlık veya ait olduğu bakanlık eliyle Başkanlığa sunulur. Başkan, bu cevabı derhal soru sahibine iletir. Cevap ayrıca soru metniyle birlikte Başkanlıkça alındığı günkü veya bir sonraki birleşim tutanağının arkasına eklenir.

Yazılı sorular, Başbakanlığa veya ait olduğu bakanlığa gönderildiği tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde cevaplandırılır.

Başkan, bu süre içinde cevaplandırılmayan yazılı sorular için Başbakanın veya ilgili bakanın dikkatini çeker.

Yazılı sorular, dikkat çekme yazısının gönderildiği tarihten itibaren on gün içinde de cevaplandırılmazsa, önergenin süresi içinde cevaplandırılmadığı gelen kâğıtlar listesinde ilan edilir.

Hükümet, yazılı sorunun cevabını, gereken bilgilerin derlenebilmesi için Başkanlığa bilgi vermek suretiyle bir ayı geçmemek üzere geciktirebilir.

Sayın başkanın 98. maddeye uymayan soruları reddetmesi yerindedir. Fakat 99.maddede belirtilen hükümlere uymayan sayın bakanların da sorumluluklarını yerine getirmeleri içtüzüğe uygun davranmaları beklenmez mi?

TBMM'nin sitesindeki kayıtlara baktığımızda;

Bugün itibariyle 1347 yazılı soru önergesi verilmiştir. Bunlardan sadece186 sı cevaplanmış. Meclis yeni açıldığından bu soruların ne kadarının süresinde cevaplandırılacağını süreç gösterecektir.

Fakat geçmişten bir örnek verecek olursak bir önceki mecliste (23.dönem 4.yıl 01/10/2009-30/09/2010 arası) 7251 Soru önergesi verilmiş ve bunların sadece 3288'i cevaplandırılmıştır.

Sayın ÇİÇEK döneminde bu sayıların nasıl seyredeceği 195 önergeyi iadesi açıklamasından sonra daha da anlam kazanacaktır.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber