Yerel yönetimlere borç sınırı geliyor

Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 05:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Niyet mektubundaki taahhütlere göre il özel idareleri ve belediyelerin borç stoğu yıllık gelirlerini aşmayacak

IMF'ye verilen niyet mektubunda, yerel yönetimlerle ilgili de önemli tahhütler yer aldı. Özellikle Hazine garantili borçlarla büyük bir sorun yarattıkları belirtilen belediyeler, artık belli bir sınır içinde borçlanabilecekler.

Niyet mektubundaki taahhütlere göre belediyelerin borç geri ödemeleri için genel bütçe gelirlerinden yapılan aktarımlarda kesintiye gidilecek. İl özel idareleri ve belediyelerin yeni harcama yetkilerinin yerel gelir araçları ve gelir yaratma kapasiteleriyle uyumlu olmasına yönelik bir yasa taslağı TBMM'ye sunulacak.

Geliri aşmayacak
Mektupta, yerel yönetimlere yönelik borç sınırlandırması şöyle anlatıldı:
"Yerel yönetimlerle ilgili yeni kanunlar, il özel idareleri ve belediyelere sıkı borçlanma ve borç miktarı sınırları getirecektir. İl özel idareleri ve belediyelerin borç stoğu yıllık gelirlerini aşmayacak şekilde, büyükşehir belediyelerinin borç stoğu ise yıllık gelirlerinin 1.5 katı ile sınırlandırılacaktır. Bütün yerel yönetimlerin, yıllık gelirlerinin yüzde 10 'unu aşan yeni iç borçlanmaları merkezi hükümetin iznini gerektirecek."

Banka Sigorta Muamele Vergisi ve KKDF kalkacak
2005 yılında gelirler, yapılan projeksiyonları aştığı takdirde, finansal aracılık vergilerinin düşürülmesi de dikkate alınacak. Finansal aracılık hizmetlerinden alınan vergiler, program döneminde aşamalı olarak kaldırılacak. Banka Sigorta Muameleleri Vergisi'nin (BSMV) 2006 yılına kadar ve koşullar elverdiği takdirde, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin de program dönemi içerisinde kaldırılması tasarlanıyor. Gerekli olursa kamu maliyesi hedeflerine ulaşmak amacıyla ilave gelir ve harcama tedbirleri alınacak.

Kamu, 30.5 milyar YTL faiz dışı fazla verecek
Ekonomik programla GSMH'nin yüzde 6.5'i olarak hedeflenen ve 2004 yılında 27 milyar 723 milyon YTL olarak gerçekleşen konsolide kamu sektörü faiz dışı fazlasının bu yıl 30 milyar 460 milyon YTL olarak gerçekleştirilmesi hedeflendi. KİT'ler hariç faiz dışı fazlanın ise 26 milyar 660 milyon YTL olarak gerçekleşmesi öngörüldü.

Ayrıca, üç sosyal güvenlik kuruluşunun idari yapılanmasına ilişkin düzenleme haziran sonuna kadar yasalaştırılacak. Mektupta, ilaç harcamalarındaki artışı azaltmaya yönelik önlemler "kritik başlangıç noktası" olarak nitelendirildi. Sağlık harcamalarını izlemek ve orta vadeli eğilimleri değerlendirmek üzere sayısal bir çerçeve geliştirilmesi de Eylül 2005 sonuna kadar takvimlendirilmiş kriter olarak mektupta yer aldı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber