İntibak Yasa Tasarısı komisyondan geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2012 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İntibak Yasa Tasarısı kabul edildi. Komisyonda kabul edilen bir önergeyle ilaçtan alınan katkı payı değiştirildi.

Komisyonda tasarının görüşmeleri sırasında, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından verilen önergeyle, ilaçtan alınan katkı payında değişiklik yapıldı. Buna göre, yasada yüzde 10-20 olan katkı payı, yüzde 1-20 olarak değiştirildi.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ''İntibak Yasa Tasarısı''nın görüşmelerine başlandı.

Komisyon, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapan tasarıyı, alt komisyon metni üzerinden görüşmeye başladı. Tasarının geneli üzerindeki görüşmelerden önce Alt Komisyon Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Baha Öğütken ve üyeler, yapılan değişiklikler hakkında görüşlerini ifade etti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, tasarının önemli eksiklikleri olduğunu belirterek, Türkiye'de sosyal güvenlik kapsamında çalışanların aynı norm ve standartta maaş alması gerektiğini kaydetti. Hiçbir emekli derneği temsilcisinin tasarıya ''intibak'' demediğini, kimsenin tatmin olmadığını savunan Kuşoğlu, 20 yıldır emeklilerin konuyu dile getirdiğini anlattı.

''Konunun bu kadar dar getirilmesinin nedeni bütçe imkanları gösteriliyor'' diyen Kuşoğlu, yıllardır mağdur olmuş insanlara karşı Hükümetin biraz daha duyarlı olmasını istedi. 2000 yılı öncesi emekli olan 800 bin kişinin kapsamda olmadığını ifade eden Kuşoğlu, bu kesimin de tasarıda değerlendirilmesi, düzenlemenin genişletilmesi gerektiğini kaydetti.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, alt komisyonda intibak konusunda hükümetten gelen tasarıda değişiklik yapılmadığını belirterek, ''Sanki bu intibak düzenlemesi, nasıl ucuza getirilir anlayışıyla hazırlanmış. Bütçe imkanları gerekçe gösterilerek tam intibakı sağlamayan bir düzenleme yapmak doğru değil. İntibak lütuf değil, emeklilerin hakkıdır. Emeklilerin hakkını gaspetmek olur. Yılan hikayesine dönen intibak, bu tasarıyla kuşa çevrilmekte'' diye konuştu.

Tasarının ''intibak'' olmadığını, yapılan iyileştirmenin de maaş zammı olarak tanımlanamayacağını ifade eden Kalaycı, ''Aylık bağlama oranlarında eşitlik sağlanmadan adalet tesis edilemez. Yüzde 70 üzerinden emekli aylığı bağlanan emekliler var. Bu düzenlemeyle onları da aşağıya düşürüyoruz. Aylıkların GSYİH gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanması amaçlanmasına karşılık, neden gelişme hızının yüzde 75'i esas alınmasının hiçbir gerekçesi yok. Süper emeklilerin durumu da net olarak belirlenmeli. BAĞ-KUR emekli aylıkları da aynı şekilde hesaplanmalı ve artırılmalı. Geriye dönük ödeme öngörülmüyor ama 1 yıl daha emeklinin hakkına el koymanın gerekçesi olabilir mi-'' dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, çalışanlara, emeklilere ayrılması gereken kaynakların ''savaş bütçesine'' gittiğini ileri sürerek, ''Türkiye'deki emeklilerin durumu kötü. Oysa yurtdışında kasap, çöpçü olarak emekli olan bir kişi, gelip en güzel yerlerde tatil yapabiliyor. Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alıyorsa, niye emeklilere ve çalışanlara hak ettikleri maaşın verilemediğinin hesabını AKP vermeli'' görüşünü savundu.

-''İntibak olmaktan uzak''-

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, konunun kaynak sorunu olmadığını belirterek, tasarının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Düzenlemenin ''intibak olmaktan uzak olduğunu'' savunan Çelebi, ''Sınırlı bir kapsam nedeniyle dağ fare doğurmuştur. Göstermelik bazı artışlar yapılacak. Emekliler, rakamlar toplamına indirgenmiştir. 1999 öncesinde emekli olanların sistem değişiklikleri nedeniyle artış oranlarının yansıtılmaması nedeniyle mağduriyetlerin giderilmesi istenirken, tasarı bu amacı karşılamıyor, emekliler arasındaki eşitsizliği de gidermiyor'' dedi.

Emeklilere en azından asgari taban aylığı düzenlemesi yapılması gerektiğini vurgulayan Çelebi, yapılacak hesaplamalara dayalı olarak zaten çok düşük aylık almakta olan en sorunlu kesimin aylıklarında hiç artış yapılmaması gibi bir olasılığın da ortaya çıktığını anlattı.

Emeklilerin geçinemedikleri için çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Çelebi, bu kişilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesinin doğru olmadığını, bu nedenle tasarıda bu yönde de değişiklik yapılmasını istedi. Tasarının yeniden ele alınmasını öneren Çelebi, sadece maliyet hesabı yapılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

-''AK Parti'ye nasip oldu''-

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök, bir kesimin durumun düzeltirken başka kesimin durumunu kötüleştirmemek gerektiğini ifade ederek, 20 yıldan beri tartışılan intibakın AK Parti'ye nasip olmasının önemli olduğunu söyledi.

AK Parti'nin seçim ekonomisi uygulamadığını belirten Gök, ''IMF'den bırakın borç almayı, küresel kiriz yaşandığı ortamda hükümet IMF borçlarını ödeyerek bu noktaya gelmiştir. Emekli çocuğuyum. Günümüz emeklileri, geçmişteki emeklilerden daha iyi durumdadır. Emeklilerimiz her şeyi hak ediyor. Düzenleme, 2,5 katrilyon bütçeye yük getiriyor. İktidar olmak farklı sorumluluk getiriyor. Bizler de yarın İtalya ve Yunanistan'ın durumuna düşmemek için bütçemizi planlı programlı yapmak durumundayız'' diye konuştu.

Tasarının görüşmeleri, öğleden sonra devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber