YGS'de Türkçe terletti

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Nisan 2012 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşamlarının bundan sonrasını belirleyecek olan sınava katılan 1 milyon 837 bin kişi, zorlu bir 160 dakika yaşadı. Uzmanlara göre bu yılki sınavda uzun ve yorucu Türkçe soruları hayli yorup zaman aldığı için, öğrenciler diğer sorularda da zorlandı.

FEN Bilimleri Dershanesi bölüm başkanları Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularını değerlendirdi. Bölüm başkanları sınavda en zorlayıcı bölümün Türkçe olduğunu belirterek, ?Türkçe sorularını doğru yapan ve zamanlamayı iyi kullananlar kazançlı olacak. Geometri soruları zor, Fen Bölümü soruları daha kolay? değerlendirmesini yaptı. Bölüm başkanlarının testleri değerlendirmesi şöyle:

Türkçe: Sorular uzun ve zordu

Faris Kuseyri: ?Metin okuma yeteneğini ölçmeye yönelik sorular bulunuyor. Ölçücü ve zorluklar içeriyor. Toplam 23 paragraf sorusu var. Bunların yarısından çoğu metni çok dikkatli okumayı gerektiren yardımcı düşünce soruları. Sorular çok zor değil. Ama Türkçe soruları toplamda yorucu. Bu sınavın en zor soruları Türkçe'den. Türkçe'den yorulan çocuk diğer bölümlerde zorluk çeker. Her sene sorulan yazım yanlışı ve anlatım bozukluğu sorusuna yer verilmemiş.?

Matematik: Geçen yıldan kolaydı

Zeki Ayabakan-Ertuğrul Çelik: ?Geçen yılla karşılaştırdığımızda dengeli bir sınav olmuş. Öğrencinin temel işlem becerisini kapsayacak soru sayıları fazla. Problemlerde 1-2 soruda yorum yapılacak sorular var. Problem soruları da denklem kurulabilecek tarzda. İdeal bir sınav olmuş. Geçen yıl daha zordu.?

Geometri: Çok zordu

Kazım Altun: ?Sorular kolay değil. Zorluk derecesinde sorular var. Seçici ve ayırt edici sorular bulunuyor. Çalışanın bile zorlanacağı soru tiplemeleri var. 9.sınıf müfredatındaki değişiklikleri de gözardı etmemişler. Önümüzdeki yıl beklediğimiz soru tiplemeleri de var. Müfredat anlamında öğrencilerin dershane dışında görmedikleri müfredat var. Dershaneye gidemeyen öğrenci bu sorularda çok zorlanır, net sayısı 1 olur. O da 33. soru olur.?

Kimya: Mükemmel

Kenan Gülbağ-İsmail Karabay: ?YGS müfredatına tam uyumlu sorular. Düzenlenme şekli, içeriği ve dili mükemmel. Geçen yılla aynı düzeyde sorular var. Abartılmış ve ezber bilgiler içermemesi herkes için sevindiricidir.?

Fizik: Geçen yıla benzer sorular

Ulaş Türken: ?Tartışmalı soru yok. Özenle sorular hazırlanmış. Düşündüğümüz gibi çok da zor olmayan, müfredatı iyi şekilde tarayan test. Değişen müfredatla ilgili hayatımızda fiziğin önemini incelemekteydik. Burada da karşımıza evlerde kullanılan elektrik sayacının işlevini soran bir soruyla karşılaştık. Enerji birimini soran ve değişik diye nitelendirdiğimiz bir soru oldu. Hiç fizik duymayan biri bile yapabilir. Geçen yıla benzer sorular yer alıyor.?

Biyoloji: Sürpriz soru yok

Emine Güler Durmaz-Aycen Erçetin: ?Geçen yılki YGS'ye göre daha kolay nitelikte sorular bulunuyor. Soruların dili açık ve net. Bilgi ve yorum soruları var. YGS'nin tarzına uygun nitelikte. Sürpriz bir soru yok. Bizim ve öğrencilerimizin genel olarak beklediği zorluk derecesinde.?

Coğrafya: Açık ve net sorular

Zafer Erbağcı: ?Açık ve net sorular yer alıyor. Bilgiyi kullanmaya yönelik. 9 ve 10.sınıf müfredatına uygun. Geçen yıla göre daha kolay. Normal düzeyde sorular bulunuyor.?

Felsefe: Tüm müfredattan soru var

Birsen Aslankara: ?Felsefe'den çıkan sorularda sürpriz yok. Müfredata uygun. Konuların dağılımı tüm müfredatı kapsıyor. 32'nci ve 40'ıncı soruda öğrencinin kavram bilgisi yoklanıyor. Bunlar öğrenciyi zorlayacak bilgi sorusu. Diğerleri birer yorum sorusu. Ama anormal bir durum yok, YGS'nin bilgiyi ölçmek gibi bir iddiası da var, ille de yorum sorulmak zorunda değil.?

Tarih: 8. soru kafa karıştırıyor

Ekber Zekioğulları: ?Müfredata uygun sorular. Son 3 yıla göre daha kolay. Daha çok öğrencinin yorum gücünü ölçmeye yönelik. 8.soruda problem yok gibi gözükse de, Osmanlı devletinin Edirne'yi geriye alması genişleme politikasını göstermez. Cevapta bu nedenle ifade bozukluğu var. Doğru cevap ?B? şıkkı ama, geri alınan şey genişleme anlamına gelmeyeceğinden öğrenciler ?E? şıkkına yönelebilir.?

Hürriyet


FEM YAYIN MERKEZİ ZÜMRE BAŞKANLARININ YGS DEĞERLENDİRMESİ

MATEMATİK

-Matematik soruları zor değildi, ancak vakit alıcıydı.

-Soruların % 30'u kolay, % 60'ı orta ve % 10'u zor seviyede idi.

-Normal seviyedeki soruların ağırlıkta olduğu ve geçen yıla göre kolay bir sınavdı.

-Denklem kurmadan mantık yürütülerek çözülebilecek sorular vardı.

-Matematik adına sürpriz soru yoktu.

GEOMETRİ

-YGS de 1 tanesi cebir sorularının arasında olmak üzere toplam 9 tane geometri soru soruldu.

-Geometri soruları zorluk derecesi olarak orta ve üzeri bir seviyede geldi.

-Analitik geometri sorusu ile alanları eşit olan kare-dikdörtgen (ve çember) soruları seçici sorular idi.

-Diğer sorular ise dikkat gerektiren sorulardı.

-Çok kolay diyebileceğimiz soru yoktu.

TÜRKÇE

-Bu sene Türkçe soru dağılımlarında önceki senelere göre farklılık gözlendi.

-Geçmiş yıllarda sorulan "Yazım Kuralları ve Anlatım Bozukluluğu"ndan hiç soru gelmedi

-Paragraf sorularının uzun olması öğrencilere zaman kaybettirdi.

-Dağılımdan kaynaklanan zorluklar gözlendi.

-Müfredat dışı herhangi soru sorulmadı.

-Daha önce en çok 5 tane gelen paragraf yardımcı düşünce den 7 soru geldi.

TARİH

-Her yıl tarih soruları öğrencilerin korkulu rüyasıydı. Bu sene yorum gerektiren öncüllü soru sayısını azaltarak soruların zorluk dereceleri nispeten kolaylaştırıldığı gözlendi.

-Öğrencilerin zorlanacağı seçici sorular 2 tane olduğu gözlendi

-Ehl-i hiref, UNESCO gibi ilk kez kavramlar kullanıldı. Fakat bu kavramları bilmemek sorunun çözümüne mani olmadı.

-Olumsuz soru köküne dayalı ve tek cümleden ibaret sorularla daha fazla karşılaşıldı.

COĞRAFYA

-Bazı bilgiler doğrudan sorulabilecekken dolaylı olarak sorulmuş böylece zorluk derecesi artırılmış.

-9 ve 10 sınıf konularını tarayacak şekilde hazırlanmış

-Sorular belli konulara yığılmayıp her konudan sorulmaya çalışılmış

-Soruların en belirgin özelliği uzun olmaları ve çeldiricilerin güçlü olmasıydı.

FELSEFE

-Şimdiye kadar sorulan felsefe sorularında Türkçe paragraf sorusu gibi görülüyordu.

-Bu sene felsefe sorularını çözmek için mutlaka felsefi bilgiye ihtiyaç duyulduğu görüldü.

-Sorular kolay olmasına rağmen daha çok felsefi terminolojiyle ve felsefi bir bakış açısına dayalı olmaktadır.

FİZİK

-2012 YGS sınavında sorulan sorularda hatalı ya da tartışmaya açık soru yoktu. İlköğretimde okutulan fen bilgisi dersi ile liselerde okutulan Fizik dersinin müfredatı geçen 7 yıllık zamanda aşama aşama değişmişti.

-Bu değişen müfredata göre eğitim gören öğrenciler ilk kez YGS sınavına girdiler. Sorular incelendiğinde hem eski müfredata göre eğitim alan mezun öğrenciler hem de yeni müfredata göre eğitim alan 12.sınıf öğrencilerinin ortak konularından soru sorulduğu görünüyor.

-Yani yeni müfredatı kapsayan soru yoktu. Sorular sınava giren tüm örgencilerin eğitim aldığı alanı kapsar nitelikteydi.

-2012 YGS sınavında sorulan Fizik sorularını sayısal alanda ders gören öğrenciler biraz zorlansalar da yapabilirlerdi. Ancak bazı sorular (basınç, sıvıların kaldırma ilkesi, enerji vb.) meslek lisesi, eşit ağırlık ve sözel alanlarda eğitim gören öğrencilerinin çok üstündeydi.

KİMYA

-Sorular önceki yıllara paralel olarak aynı zorlukta ve tarzdaydı.

-Yenilenen kimya müfredatını içeren sorular bulunmaktaydı. Sorular oldukça kolay ve anlaşılırdı.

BİYOLOJİ

-Geneli itibariyle biyoloji sorular, ilköğretim ve 9. sınıf müfredatına uygun olarak hazırlandığı gözlendi.

-Basit temel bilgileri kullanarak yorum yapmaya dayalı sorular çoğunluktaydı.

-Sadece bilgiyle çözülebilecek bir sistemler ve bir tane de bitkilerde üreme sorusu soruldu.

-Soruların yaklaşık % 50 kadarı katılımcıların tümünün cevaplayabileceği nitelikte.

-Yeni müfredatla ilgili doğrudan bilgiye dayalı her hangi bir soru sorulmadı.

HABER: Serdar ALAKUŞ/BUGÜN GAZETESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber