Dinçer: Demokratik ve özgür bir eğitim için zorunlu eğitimi 12 yıla yükselttik/ Video

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Nisan 2012 14:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''Daha demokratik ve daha özgür bir eğitim, öğrencilerin tercihlerine, yeteneklerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine imkan sağlamalıdır. Zorunlu eğitim süresini 12 yıla yükseltmiş olmamızın bir nedeni de budur'' dedi.

Bakan Dinçer, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Ortak Projesi'nin açılış toplantısındaki konuşmasına Montaigne'nin ''Özgürlüğü ve hayatı hak edenler, onu her gün yeniden fethetmek zorundadır'' sözüyle başladı. İnsanlığı ideallerine taşıyacak bir yönetim biçimi olan demokrasinin de her gün yeniden fethedilmesi gerektiğini belirten Bakan Dinçer, hızla değişen dünyada hak ve özgürlüklere yüklenen anlam ile taleplerin değiştiğini söyledi. Türkiye'nin yakın tarihinde güçlü bir demokrasiye sahip olma özlemi yolunda verilen mücadelelerin yer aldığını ifade eden Bakan Dinçer, bu noktadaki en önemli çalışmanın yeni sivil anayasa çalışması olduğunu vurguladı. Bakan Dinçer, ''Bu yeni anayasayla Türkiye, demokratikleşme yolunda önemli adımlar atarak daha gelişmiş ve ileri bir demokrasiye sahip olacaktır'' diye konuştu. Demokratikleşme ve demokrasi kültürünün yaygınlaşması ve demokratik reflekslerin oluşması için çok fazla çalışma yapılması gerektiğini belirten Bakan Dinçer, şunları söyledi: ''Güçsüz bir demokrasinin geçmişte neden olduğu sorunları hepimiz acı birer tecrübe olarak hatırlıyoruz. Hatta geçmişin gölgeleri o kadar uzun ki, bugün yapıp ettiklerimize, yapmak istediklerimize bile gölgesi düşebiliyor. Bundan dolayı, siyaset kurumunun itibar kazanması ve demokrasimizin aksayan, iyi işlemeyen unsurlarından arındırılması, her zaman Hükümetimizin temel önceliği olarak yer almıştır.'' Demokrasinin eğitim yoluyla güçlendirilmesi, eğitim sisteminin demokratik değerler açısından geliştirilmesi için de çok sayıda çalışmanın yapıldığını bildiren Bakan Dinçer, demokratik kültürün toplumsal yaşamın tüm alanlarında istenildiği kadar etkin bir şekilde yer almadığını belirtti.

''Mevcut öğretim programları taranacak''

Eğitim düzeyinin demokratik katılımı artıran unsurların arasında yer aldığını dile getiren Bakan Dinçer, ''Daha demokratik ve daha özgür bir eğitim, öğrencilerin tercihlerine, yeteneklerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine imkan sağlamalıdır. Zorunlu eğitim süresini 12 yıla yükseltmiş olmamızın bir nedeni de budur'' görüşüne yer verdi.

Çocukların kendilerini ifade etme becerilerini geliştirecek, potansiyellerini ortaya çıkaracak bir düzenlemeyi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

''Artık bu yapı içinde öğrencilerimiz spor, sanat, müzik, din eğitimi, okuma yazma becerileri ve kültürü, sosyal bilimler, fen bilimleri ve mesleki eğitim gibi çeşitli alanlarda ilgi ve tercihlerine göre seçim yapabilecekler. Bu önemli adım, bütün kalbimle inanıyorum ki; toplumda barış, hoşgörü, sevgi, diyalog, empati, sorgulama, kamu politikalarını etkileme, eleştirel ve yaratıcı düşünme gibi yeterliliklerin de gelişmesine katkıda bulunacaktır. Demokratik değer ve tutumları bireylere kazandırmak, aslında sadece eğitimin değil, aileden siyasete kadar bütün kurumların görevidir. Son yıllarda Bakanlığımız bu konuda çağın ve toplumun taleplerinin gereği olarak okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimdeki okullaşma oranında ciddi artışlar sağlamış; kız çocuklarına yönelik pozitif ayrımcılık içeren çalışmalar yapmış; kadınlar arasında okuryazarlık düzeyinin yükseltilmesi için hayat boyu öğrenme stratejisi kapsamında yaygın eğitim kursları ve kampanyalar düzenlemiştir.''

Hayat kalitesinin artması ve kalkınmanın sağlanmasında da eğitimin önemini dile getiren Bakan Dinçer, ''2023'te dünyanın ilk on ekonomisinin içinde yer almayı hedefleyen Türkiye'nin en önemli zenginliği olan genç nüfusunu en yetkin bir şekilde, uluslararası arenada söz sahibi olacak şekilde yetiştirme zorunluluğu bulunmaktadır'' dedi.

FATİH Projesi ile eğitim ve öğretim teknolojilerinde çağın gerektirdiği teknolojik gelişmelere uygun ve dünyaya örnek yeni bir uygulamanın başlatıldığını bildiren Bakan Dinçer, ortaöğretimde seçmeli okutulan ''demokrasi ve insan hakları'' dersinin çağdaş bir yaklaşımla günün ihtiyaçlarına uygun yeniden ele alındığını söyledi. Bakan Dinçer, ''Proje kapsamında mevcut öğretim programlarının taranarak, öğretim programlarının demokrasi, insan hakları ve kadın erkek fırsat eşitliği açısından güçlendirilmesini sağlayarak önemli bir adım atmış olacağız'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber