Askeri Yargıtay: TSK'nın ihtiyacı dinden önce gelir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2005 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri Yargıtay, dini gereklerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) temel kuralları ve ihtiyaçlarından önce gelemeyeceğine karar verdi. "Yehova Şahidiyim" diyerek, askere gitmek istemeyen ve bu nedenle yoklama kaçağı konumuna düşen vatandaş, 2 ay 15 gün hapse mahkum edilirken, kendisine zorla askerlik yaptırılmasına karar verildi.

Askeri Yargıtay'ın onadığı bu kararın gerekçesinde, devletin, Silahlı Kuvvetler'in temel kurallarına, ihtiyaçlarına ters düşen hareketleri korumayacağı ifade edildi.
A.A., 1996 yılında fakülteden mezun olduktan sonra 1997'de son yoklamasını yaptırdı. Aynı yıl, yedek subay aday adayı olarak askerliğine karar alındı. Karar, kendisine tebliğ edildi. Mart 1998 tarihinden Ağustos 2003'e kadar olan celp dönemlerinde askerlik şubesine başvurmayan A.A. hakkında sevkini yaptırmadığı gerekçesiyle bakaya suçundan soruşturma başlatıldı. A.A., en son Aralık 2003'te askerlik şubesine başvuran A.A. hakkında, bakaya suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanma başlatıldı.

"YEHOVA ŞAHİDİYİM, ASKERLİK YAPAMAM"

A.A., yargılandığı Askeri Mahkeme'de, Yehova Şahidi olduğunu, inancı gereği askerlik yapamayacağını söyledi. Bu nedenle askerlik şubesinde sevk evraklarını imzalamayan A.A., zorla asker edilmek istendiğini, bunun insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. A.A., eyleminin karşılığı olan bir suç bulunmadığı gerekçesiyle de yargılanamayacağını belirtti.

2.5 AY HAPİS CEZASI

Bu gerekçeleri kabul etmeyen Askeri Mahkeme, A.A.'nın zorla askere alınmasına karar verdi. Askeri mahkeme ayrıca, bakaya suçunu işlediği gerekçesiyle, Askeri Ceza Yasası uyarınca, A.A.'yı 2 ay 15 gün hapis cezasına mahkum etti. Kararın temyiz edilmesi üzerine, dosya Askeri Yargıtay'a taşındı.

ASKERİ YARGITAY KARARI ONADI

Askeri Yargıtay 3'üncü Dairesi, A.A.'nın 2 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edilmesi ve zorla askerlik yaptırılmasına ilişkin kararı onadı. Kararda, AİHS'in 9'uncu maddesinin her şahsa, düşünme, vicdan ve din hürriyeti tanıdığını, ancak aynı maddenin, "bu hakların demokratik toplumlarda kamu güvenliği, kamu düzeni, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması için zorunlu olan tedbirlerle kanunla sınırlandırabileceğini" kabul ettiğine dikkat çekildi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI ASKERLİK YAPMAK ZORUNDA

Her devletin ülke savunması için gerekli önlemleri almasının, kamu düzeni, kamu güvenliği, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için zorunlu bir önlem olduğunda kuşku bulunmadığına işaret edilen kararda, şöyle denildi:
"Aksi takdirde o devletin varlığını sürdürmesi olanaksız hale gelir. Etnik, dini, siyasi ve ekonomik nedenlere dayalı ihtilaf ve mücadelelerin, silahlı çatışmaların devam ettiği bir coğrafyanın ortasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin de ülke savunması için gereken tedbirleri alması en başta gelen görevi olmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti de ülkenin savunması için Devletin ve toplumun ihtiyaç ve gerçeklerini dikkate alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkeğin zorunlu asker olacağı esasını benimsemiştir."

SİLAHLI KUVVETLERİN İHTİYAÇLARINA TERS DÜŞÜNCELER KORUNAMAZ

Gerekçeli kararda, AİHM kararlarında da devletin toplumun, Silahlı Kuvvetler'in temel kurallarına, ihtiyaçlarına ters düşen hareketlerin korunmadığına işaret edildiği ifade edildi.

YEHOVA ŞAHİTLERİNİN ASKERLİK YAPMAMASI EŞİTLİĞE AYKIRI

Kararda, Anayasa'nın eşitlik ilkesine dikkat çekilerek, "Dini inanca göre askerlik hizmetinin hiç yapılmaması ya da farklı yerde ve statüde yapılması, keza askere sevk işleminin emsallerinden farklı şekilde yapılması Anayasa'nın 10'uncu maddesinde kanun önünde eşitlik ilkesine, hiçbir kişiye, zümreye imtiyaz tanınamayacağı kuralına aykırı düşmektedir" denildi.

Kararda, A.A.'nın dini inancı gereği askerlik hizmetini yapamayacağına ilişkin savunmasına rağmen, kendisine Askerlik Yasası ile Askeri Ceza Yasası uyarınca zorla askerlik yaptırılmasının Anayasa'da belirtilen din ve vicdan hürriyeti hakkına aykırı düşmediği ifade edildi.
Askeri Yargıtay, bu nedenlerle A.A.'ya bakaya suçunu işlediği gerekçesiyle 2 ay 15 gün hapis cezası verirken, A.A'ya zorla askerlik yaptırılmasını kararlaştırdı.

YARGITAY KARARLARI

Yargıtay 1986 yılında verdiği kararla, Yehova Şahitliğini bir din olarak kabul ederken, ibadet özgürlüğünün Anayasal güvence altına alındığını kararlaştırdı.

YEHOVA ŞAHİTLERİ ASKERLİĞİ REDDEDİYOR

Yehova Şahitleri, "Yehova Şahitleri dinler arası işbirliği faaliyetlerine katılmaz. Yehova Şahitleri kendini bu dünyadan uzak tutmalıdır. Yehova'nın şahidi, Yehova'nın askeridir, askerlik yapmaz, bayrağı put olarak görür" ve "Yehova şahitleri, milli marşı, milli duyguları, milli sınırları kabul etmez" inancına sahip olduklarını belirterek, askerliğe karşı çıkıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber