Vekil maaşı sabit, iletişim, ulaşım, konaklama ve kira gideri devletten olsun

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2005 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı milletvekillerinin borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle kredi kartlarını iptal ettirmeleriyle gündeme gelen "zam" tartışmalarına, AK Parti Tokat Milletvekili Resul Tosun da katıldı. Tosun, milletvekili maaşlarına zam yapılmaması gerektiğini belirterek, bunun yerine İsveç Modeli'nin uygulanmasını ve vekillerin iletişim, seyahat, konaklama, kira ve yakıt giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını önerdi.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde, milletvekili maaşları gündeme geldi. AK Parti Tokat Milletvekili Resul Tosun, kredi kartı borcu nedeniyle zor günler geçiren milletvekillerinin maaş zammı talebini "çok ayıp" bulduğunu söyledi. Milletvekillerinin maaşların bu dönemde zam yapmanın kamu vicdanını zedeleyeceğini belirten Tosun, "Bir taraftan 350 milyon asgari ücretle geçinenler varken, diğer taraftan 7milyar maaş alan milletvekillerinin maaşlarına zam yapmak kamu vicdanını sarsar. Maaş zammı yapmayın. Bu yakışıksız kaçar ve şık olmaz. Ahlaki de olmaz. Bunu halka anlatamayız" diye uyardı. Siyaseten böyle bir çözüm bulmanın yanlış olacağını dile getiren Tosun, bunun yerine İsveç Modeli'ne geçilmesini önerdi. Tosun, kamu görevlilerine uygulanan "harcırah" sisteminin milletvekilleri için de uygulanmasını isteyen Tosun, "İsveç Modeli'ndeki gibi milletvekillerinin maaşları sabitlenmeli, ancak milletvekillerimizin iletişim, seyahat, konaklama, yakıt ve kira giderleri devlet tarafından karşılansın. Milletvekilleri görev karşılığında bunları elde etsin. Böyle bir formül kimseyi rahatsız etmez ve çok iyi bir çözüm olur" diye konuştu.
Tosun ayrıca, taşradan gelen milletvekilleri için bir lojman yapılmasını da talep etti. Tosun'un bu önerilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekilleri herhangi bir tepki vermedi.

Konuşmasında İsveç'teki insan hakları uygulamalarından da söz eden Tosun, TBMM İnsan Hakları Komisyonu olarak gittikleri İsveç'te ilginç bir tabloyla karşılaştıklarını bildirdi. İsveç'te kamu sektörü ombudsmanı ve özel sektör ombudsmanı olmak üzere 2 ayrı ombudsmanlık sistemi oturtulduğunu kaydeden Tosun, "Kamu sektörü ombudsmanı, milletvekilleri ve bakanlar dışında tüm kamu görevlilerini denetleyebiliyor. Aynı zaman Cumhuriyet Savcıları'nın yetkilerine sahipler. Mahkemede halkın avukatlığını da yapıyorlar. Kamu görevlileri, ombudsmanın ikazına rağmen yanlış hareketinden vazgeçmezse olay mahkemeye intikal ettiriliyor. Özel sektör ombudsmanı da yerel yönetimlerden seçiliyor. Halkın şikayetleri üzerine harekete geçiyorlar. İsveç'te halk olay ombudsmana intikal etmeden sorunu çözüyor. Bu nedenle insan hakları ihlalleri çok az durumda. Türkiye'de de bu sistem uygulanmalı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber