Mümtaz Sosyal: Telekom'u satanlar Yüce Divan'da yargılanacaklar

Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önceki gün gerçekleşen TT (Türk Telekom) ihalesiyle ilgili yeni bir dava açma hazırlığında olan Mümtaz Soysal'dan "Açılan davalar değeri düşürdü" yorumlarına ağır yanıt geldi. Soysal, "İma ettikleri şeyin farkındayım, halt etmişler. Telekom'u satanlar Yüce Divan'da yargılanacaklar" dedi.

TT'nin özelleştirme sürecinde 1994 yılında açtığı davayla Anayasa Mahkemesi'nin özelleştirmeye ilişkin yasa maddelerinin iptal etmesini sağlayan Soysal, 11 yıldır devam eden hukuk mücadelesinin peşini bırakmayacağını söyledi.

Başkanlığını yürüttüğü KİGEM (Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi) Vakfı'nın, TT özelleştirilme ihalesine yönelik bir dava açmaya hazırlandığını belirten Soysal, özelleştirme ihalesinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemi ile bölge idare mahkemesine başvurulacağını ifade etti.

Soysal VATAN'ın sorularını şöyle yanıtladı:

• Türk Telekom ihalesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İyi değerlendirmiyorum tabii ki. Satılmaması gereken bir kurum. Biz zaten KÎGEM olarak başvuru dilekçemizi hazırlıyoruz. Tamamlandıktan sonra hemen başvuru yapacağız. Hem satılmaması için hem de böyle komik bir fiyat olduğu için...

* Fiyat sizce düşük mü?
Elbette düşük Komik bir fiyat. Telekom'un normal çalışmasıyla 2.5 yılda sağlanacak gelirine, birine satıyorsunuz. Kârının yarısına veriyorsunuz. Allanın peşin ödeyeceği tutar, kurumun l yıllık kârının yarısı. Sonra her yıl kârından taksit ödeyecek.

• 90'lı yıllarda 20-30 milyar dolar edeceği iddia edilmişti. Düşük fiyatın gecikmeden kaynaklandığı vurgusu yapılıyor. Gecikmeye ise sizin açtığınız davaların yol açtığı düşünülüyor...
Halt etmişler onlar. Burada ima ettikleri şey belli. Bir kere 90'lı yıllarda 20-30 milyar dolar eder diye kendi kafalarından attıkları rakam o. Aman satılsın diye uydurdular. Yok böyle bir şey. Kurumun değeri esas şimdi 20 -30 milyar dolar. Onlar kendi davranışlarını ima etsinler. Yarın bir gün Yüce Divan'da yargılanacaklar.

* Dava dilekçeniz fiyatı mı, satışı mı temel alacak?
Biz Telekom'un satılmaması gerektiğini savunuyoruz. Kamu yararı yoktur. Tamamlayıp dilekçemizi vereceğiz.

Soysal işin ucunu hiç bırakmadı, yargıdan hep zaferle çıktı
18 Haziran 1994 tarihinde kurulan TTAŞ (Türk Telekomünikasyon A.Ş) hisselerinin yüzde 49'unun satılmasına ilişkin olarak Ulaştırma Bakanlığı, kanunla yetki aldı. Ancak kanunun özelleştirmeye ilişkin hükümleri. Mümtaz Soysal'ın başvurusuyla, 1994'te Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi. Ardından 1995 yılında bir yasal düzenlemeyle, TT hisselerinin en çok yüzde 49'unun, yüzde 10'u Posta İşletmesi'ne, yüzde 5'i çalışanlar ve küçük tasarruf sahiplerine, yüzde 34'ü gerçek ve tüzel kişilere olmak üzere satışına olanak sağlandı. Ancak bu düzenleme de 1996 yılında Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi. 1998'de Bakanlar Kurulu TT'nin satışını onayladı. 2000'den itibaren verilen ilanlarla ihale açıldı, ancak azınlık hissesini alacak yatırımcı bulunmaması sebebiyle ihale gerçekleştirilemedi. Ardından hisselerin yüzde 33.5'lik bölümünün blok satışında stratejik ortağa tanınacak uygun yönetsel hakların ve diğer stratejik konuların düzenlenmesi için 8 Aralık 2000'de ÖYK kararları alındı. Mümtaz Soysal, bu karara da Danıştay'da dava açtı ve Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Telekom satışını noktalamaya niyetli olan AKP hükümeti, satışın önünün açılması için yüzde 51'in üzerindeki hissenin blok satışına odaklandı. İlgili yasa 2 Temmuz 2004'te yürürlüğe girdi. TT'nin yüzde 55'inin satışı için yapılan ihale önceki gün gerçekleşti. Ancak Mümtaz Soysal, bu ihale için de Bölge idare Mahkemesi'ne dava açmaya hazırlanıyor.

Ulaştırma eski Bakanı'ndan ilginç iddia
İhaleden bir gün önce 3. nesil mobil telefon imtiyazı TT'ye verildi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, "Başbakan'a soruyorum: Lübnan gezisinde, Oger firmasının sahipleri ile görüştünüz mü, Türk Telekom ihalesine müdahale ettiniz mi?" dedi. Vural, TT ihalesinden bir gün önce gece yarısı operasyonuyla TT'a 3 milyar dolarlık bir imtiyazın bedelsiz olarak verildiğini de iddia etti. Vural, Türk Telekom'un özelleştirilmesi ile ilgili olarak parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Oktay Vural, Türk Telekom özelleştirmesinin yapıldığı günden bir gün önce, gece yarısı yapılan bir operasyon ile Almanya ve ingiltere'de on milyarlarca dolara ihale edilen 3. nesil mobil telefon sistemi (CDMA) frekans bandı imtiyazının, bedelsiz olarak özelleştirilecek Türk Telekom'a, dolayısıyla yeni alıcıya tahsis edildiğini ileri sürdü. Vural daha sonra VATAN'a GSM 900 ve 1800 ihalelerim hatırlatarak "3. nesil de ihaleye çıksaydı 3 milyar dolar ederdi" iddiasında bulundu.

Basın toplantısında özelleştirmelerin devletin ekonomi sahasına müdahalesini asgariye indirmek, ekonomide rekabet ortamını tesis etmek, vatandaşın daha ucuz ve kaliteli hizmet almasını sağlamak için yapıldığını söyleyen Vural, AKP iktidarındaki özelleştirme politikalarının bu amaca ulaşmadığını öne sürdü. Vural, Erdemir, Tüpraş, Petkim, Tekel ve Türk Telekom'un, özelleştirilme adı altında yabancılaştırılma sürecine girildiğini kaydetti. Türkiye için önemli olan kuruluşların yabancılara satılmasıyla, telekomünikasyon şebekesinde milli sermayeli bir şirket kalmayacağım kaydetti.

"AKP, özelleştirmede, 'Babalar gibi satarım' anlayışı içerisindedir" diyen Vural, AKP'nin, Türkiye'nin rekabet gücünü azalttığını, üretim gücünün başkalarının eline geçmesini sağladığını öne sürdü.

Erdoğan: TT işçisi artık yan gelip yatamayacak
Türk Telekom'un yüzde 55'i için ortaya çıkan 6 milyar 550 milyon dolarlık rakamı yorumlayan Başbakan Erdoğan sonucun büyük başarı olduğunu söyledi. Erdoğan, "Türk Telekom'un hisse devirleri için daha önce de birçok ihaleler açılmıştı, ama kimse teklif bile vermeye yanaşmazken bugün Türk ekonomisine güven Telekom'u bu hale getirmiştir. Mayası sağlam istikrar zemini bu sonucu getirdi" dedi. Satışa yönelik tepkileri de ideolojik bulan Erdoğan "Meydanları dolduranlar ne istediklerini bilmiyor. Türk Telekom çalışanları sokağa atılmayacak. Ancak bundan sonra da yan gelip yatamayacaklar. Olayv bu kadar basit" diye konuştu.

Özelleştirince ilk icraat işten çıkartma oluyor
* Deutsce Telecom
1995 yılında özelleştirildi. İlk üç yılda işgücünün yüzde 35'i, yani yaklaşık 40 bin kişi işten çıkarıldı. 2000 yılında bu sayı toplam 60 bini geçti.

Şirket geçtiğimiz günlerde 2007 yılına kadar 20 bin kişiyi daha çıkartacağını açıkladı.

Deutsche Telecom'un bugün 244 bin 645 çalışanı var.

Çalışanların çoğu erken emeklilik anlaşmaları ve tazminatlarla işten çıkarıldı. Cirosu 2004 yılında 78.4 milyar dolar, kârı ise 6.2 milyar dolar oldu.

* British Telecom
1984 yılında özelleştirildi. Özelleştirmeden önce 250 bin çalışanı vardı. 1994 yılında bu sayı 150 bine düştü. Bugün 102 bin 100 çalışanı var. Çalışanların çoğu erken emeklilik anlaşmaları ve tazminatlarla işten çıkarıldı. Cirosu 2004 yılında 35.1 milyar dolar, kârı ise 3.4 milyar dolar oldu.

* France Telecom
Özelleştirmesine 1997 yılında başlandı. Devlet hisseleri ilk kez 2004 yılında yüzde 50'nin altına düştü. France Telecom 2003 yılında 70 milyar euro borcun altından kalkamayınca 2 yıl içinde 25 bin kişi işten çıkarıldı. Bu yıl 8 bin kişinin daha işine son verileceği açıklandı. France Telecom'un bugün 206 bin 524 çalışanı bulunuyor. Çalışanların çoğu erken emeklilik anlaşmaları ve tazminatlarla işten çıkarıldı.

Cirosu 2004 yılında 63.8 milyar dolar, kârı ise 3.7 milyar dolar oldu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber