İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS sınav sorularının çalınmış olma ihtimali çok zayıf...

800 bine yakın aday bugün KPSS'ye girdi. Tüm adaylar, Türkçe testindeki soruların zorluğundan yakındı, morali bozuldu. Ancak, bu moral bozukluğu, internette sınavdan sonra yayımlanan sorulardan dolayı da "Sorular çalındı" denilmesini gerektirir mi?... Bu iddialar ne kadar doğru olabilir? Bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Temmuz 2012 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öncelikle şu hususu belirtmek uygun olacaktır: Sınav kılavuzunda her ne kadar adayların cep telefonu, fotoğraf gibi araçlarla sınav salonlarına alınmayacağı ve çok sıkı bir denetim uygulanacağı belirtiliyorsa da, bu hususlar sınav kılavuzunda yer aldığı gibi olmuyor. Sınav binlerce okulda yapıldı. Her okulda aynı güvenlik hassasiyeti uygulanmıyor. Ayrıca sınav salonlarında sadece öğrenciler değil gözetmenler ve yöneticiler de bulunuyor. Gözetmen veya yöneticilerin dahi sınav kitapçığı üzerinden fotoğraflama yapması mümkündür. Ayrıca bugün memurlar.net'e gelen bir mail şu şekildedir (Okul ismini bizde kalmak kaydıyla sansürlüyoruz):

"ben ..nda kpss ye girdim ... mahallesi sınava girerken üstümüz aranmadı içeri çok kolay telefon sokulabilirdi"

Yani kural kılavuzda yazabilir ama taşradaki uygulamada her zaman kılavuzda yazan geçerli olmuyor.

Bu nedenle hem DİHA'da hem de bir yayınevinin sitesinde yayımlanan soru-cevaplara bu açıdan yaklaşılması gerekiyor.

İki yerde yayımlanan sınav soru görüntülerine geldiğimizde...

Dicle Haber Ajansınnın yayımladığı sorular internete saat 15:55 itibariyle konulmuştur. Twitterda bu soru ve cevapları paylaşan ilk kişi de bunları Dicle haber ajansından aldığını belirtmektedir. Yani sınav sorularının sınav saatinden önce sızdırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Anlaşıldığı kadarıyla sorular sınav esnasında fotoğraflanmış ve bilgisayar üzerinde değişiklikler yapılarak bu ajansa verilmiştir. Ajansın sitesinde yer alan bir dersaneye sızdırıldı veya 21 bin liradan satıldı iddialarında ise bir haberde (5N 1K kuralı) bulunması gereken hiçbir etik kuralı yer almamaktadır. Açıklamayı yapan kişi dahi belli değildir.

Beyaz Kalem adlı yayınevinin yayımladığı 57 adetlik Genel Kültür soruları ise muhtemelen yukarıda belirtmiş olduğumuz şekilde elde edilmiştir. Yayınevi yetkilileri zaten memurlar.net'e yaptıkları açıklamada, soruları internet sitelerinde kullanmış oldukları hazır yazılıma yükledikleri için "Deneme Sınavı 2" ibaresi çıktığını belirtmektedir. Bu yayınevinin soruları yayınlama saati ise 17:00'dir. Yayınevinin, en hızlı biz yayınlayalım aceleciliğiyle bu hatayı yaptıklarını tahmin ediyoruz. (Beyaz Kalemin açıklaması için tıklayınız.)

Tüm bu iddiaların önüne geçilebilmesinin tek yolu bulunuyordu. ÖSYM biraz daha hızlı davranak soru-cevapları yayınlamalı. Pazartesiye kalmamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber