Mahalli İdarelerin Görevde Yükselme Yönetmeliği De Değişiyor

"İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik" gibi uzunca bir isme sahip olan bu yönetmelik Danıştay Beşinci Dairesinin 2002/3117 sayılı kararı ve Başbakanlığın 2002/25 sayılı Genelgesi gereğince değiştirilmektedir. Danıştay Beşinci Dairesinin belirtilen kararı gereğince, iki katından fazla adayı belirleme yetkisinin verildiği kurul, kaldırılmaktadır. Diğer taraftan Başbakanlığın 2002/25 sayılı kararı gereğince de bazı değişiklikler yapılmaktadır. Henüz taslak aşamında olan bu değişiklikleri görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 24 Eylül 2003 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahalli İdarelerin Görevde Yükselme Yönetmeliği Değişiyor

"İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik" gibi uzunca bir isme sahip olan bu yönetmelik Danıştay Beşinci Dairesinin 2002/3117 sayılı kararı ve Başbakanlığın 2002/25 sayılı Genelgesi gereğince değiştirilmektedir. Danıştay Beşinci Dairesinin belirtilen kararı gereğince, iki katından fazla adayı belirleme yetkisinin verildiği kurul, kaldırılmaktadır. Diğer taraftan Başbakanlığın 2002/25 sayılı kararı gereğince de bazı değişiklikler yapılmaktadır. Henüz taslak aşamında olan bu değişiklikleri görmek için tıklayın.

Aşağıda yer verilen değişiklikler henüz taslak aşamında olup, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girmiş olacaktır.

1- Yapılan değişiklik ile boş kadro sayısının iki katından fazla kişinin başvurması halinde yönetmelik eki listedeki puanlamanın esas alınması düzenlemesi getirilmektedir. Ayrıca, görevde yükselme eğitimine katılıp başarısız olanlar ile başarılı olup müteakip sınava kadar ataması yapılmayanların aynı veya benzer unvanlar için düzenlenerek müteakip eğitime katılmaları şart olduğu belirtilmektedir.

2- Eğitimde verilecek konularda bölümlenmeye gidilmekte ve ortak ders konuları için en az 30 saat, kurumsal konular için ise en 45 saat eğitim verilmesi hükmü getirilmektedir.

3- Üçüncü madde de ortak konularda devlet Personel Başkanlığının, kurumsal konularda ise İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak olan ders notlarının esas alınacağı belirtilmektedir.

4- Danıştay'ın belirtilen kararı gereğince, "Kurumların oluşturduğu sınav kurulunca belirlenen adayların durumlarının, mevzuata uygun olup olmadığını değerlendirmek üzere Valinin görevlendireceği bir Vali Yardımcısının başkanlığında İl Mahalli İdareler Müdürü, İl Hukuk İşleri Müdürü ve kurumu temsilen personelden sorumlu yetkili tarafından oluşturulacak komisyon kurulur. Bu komisyon eğitim ve sınava katılacak adayları tespit eder." hükmü yönetmelikten çıkarılmıştır.

5- Görevde Yükselme Sınavında başarılı olanların Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesi istenmektedir.

6- Yapı kontrol, çevre koruma, emlak ve istimlak gecekondu ve sosyal konutlar, park ve bahçeler ve su işleri müdürlükleri atanacakların mühendislik ve mimarlık fakültelerinden birini bitirmiş olması şartı getirilmekte ve Sağlık işleri müdürlüğü için veterinerlik, eczacılık ve tıp fakülteleri yanında diş hekimliği fakültesinden de mezun olanların da atanmasına imkan sağlanmaktadır.

7- "Denetim Hizmet Grubunda yer alan kadrolara atanabilmek için ise en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak, şarttır." ibaresi "Denetim Hizmetleri Grubunda yer alan kadrolara atanabilmek için ise fakültelerin işletme, iktisat, maliye, hukuk ve kamu yönetimi bölümü mezunu olmak." şeklinde değiştirilmiştir.

8- "3) Zabıta müdür yardımcılığı kadrosu için, zabıta merkez memurluğu veya zabıta amirliğinde; itfaiye müdür yardımcılığı kadrosu için, grup amirliğinde en az iki yıl çalışmış olmak," ibaresi "Zabıta müdür yardımcılığı kadrosu için, zabıta amirliğinde; itfaiye müdür yardımcılığı kadrosu için itfaiye amirliğinde en az iki yıl çalışmış olmak." şeklinde değiştirilerek zabıta merkez memurlarının zabıta müdür yardımcılığı kadrosuna başvuru hakkı kaldırılmaktadır. Ayrıca itfaye müdür yardımcılığına grup amirlerinin değil itfaye amirlerinin başvurulabilmesi sağlanmaktadır.

9- Yönetmeliğin 21'nci maddesinde yer alan "Bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere 18/10/1999 tarihinden önce atanmış olanların kazanılmış hakları saklıdır." hükmü "Bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere 18/10/1999 tarihinden önce atanmış olanlar ile bu tarihten önce ilgili mevzuatları uyarınca bu Yönetmelik kapsamında bulunan unvanları kazanmış olanların hakları saklıdır." şeklinde değiştirilmektedir.

10- Yönetmeliğe "Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in yürürlüğe girdiği 18/4/1999 tarihi itibariyle görevde bulunan ve iki yıllık yüksek öğrenim görmüş olanlar ile belirtilen tarih itibariyle görevde bulunanlardan bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on yıl içinde iki yıllık yüksek okulu bitirenler diğer şartlara sahip oldukları takdirde dört yıllık yükseköğrenim görmüş olmak şartı aranmaksızın görevde yükselme eğitim ve sınavına katılır." şeklindeki geçici birinci madde eklenmiştir.

Bu değişiklik ile önemli bir istisna getirilmekte ve 18.4.1999 tarihi itibariyle görevde bulunanlardan 18.4.2009 tarihine kadar iki yıllık yüksek okulu bitirenler diğer şartlara sahip oldukları takdirde dört yıllık yükseköğrenim görmüş olmak şartı aranmaksızın görevde yükselme eğitim ve sınavına katılma hakkı getirilmektedir.

11- Başkatip-yazı işleri müdürü, muhasebeci-hesap işleri müdürü kadroları için boş kadro şartı aranmaksızın görevde yükselme eğitimi verilmesine imkan sağlanmaktadır.

12- "Ek Madde 4- Bir göreve vekaleten atanan personel gerekli nitelikleri taşımış olsa da vekalet edilen kadro unvanı kazanılmış hak olarak görülemeyeceğinden bunlar görevde yükselme eğitim ve sınavına tabi tutulmadan vekalet edilen kadroya atanamazlar."


İçişleri Bakanlığından:

İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

Madde 1- 2/2/2000 tarihli ve 23952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner sermayeli Kuruluşlardaki memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6 ıncı maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan " ...14 üncü..." ibaresinden sonra gelmek üzere " 15 inci maddeleri" ibaresi.

Aynı maddenin 3 üncü fıkrasına " ... eğitime alınacakların sayısı..." ibaresinden sonra gelmek üzere "Yönetmelik eki Değerlendirme Formunda gösterilen puanlamaya uymak suretiyle..." ibaresi.

Aynı maddeye son fıkra olarak "görevde yükselme eğitimine katılıp başarısız olanlar ile başarılı olup müteakip sınava kadar ataması yapılmayanların aynı veya benzer unvanlar için düzenlenerek müteakip eğitime katılmaları şarttır." İbaresi.

eklenmiştir.

Madde 2- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan "...atama yapılacak görevler için en az 75 saat olmak üzere görevde yükselme eğitim programını hazırlar uygular." İbaresi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"... atama yapılacak görevlerden ortak ders konularından günde en fazla 7 saat olmak üzere en az 30 saat kurumsal konularda en az 45 saat olmak üzere toplam 75 saat görevde yükselme eğitim programı hazırlar uygular."

Madde 3- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinde "...yer alan konularda ortak konular Devlet Personel Başkanlığınca, kurumsal konular ise Bakanlıkça hazırlanan ders notları..." ibaresi eklenmiştir.

Madde 4- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin 3 ncü fıkrasına "sınav kurulu adayların belirlenmesi..." ibaresi eklenmiştir.

Aynı maddenin son fıkrasında yer alan "Kurumların oluşturduğu sınav kurulunca belirlenen adayların durumlarının, mevzuata uygun olup olmadığını değerlendirmek üzere Valinin görevlendireceği bir Vali Yardımcısının başkanlığında İl Mahalli İdareler Müdürü, İl Hukuk İşleri Müdürü ve kurumu temsilen personelden sorumlu yetkili tarafından oluşturulacak komisyon kurulur. Bu komisyon eğitim ve sınava katılacak adayları tespit eder." hükmü iptal edilmiştir.

Madde 5- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesine aşağıdaki 2 inci fıkra eklenmiştir.

"Kurumlar sınavda başarılı olup, atananları EK-2 deki Görevde Yükselme Formunu doldurarak her Mayıs ve Kasım aylarında Devlet Personel Başkanlığına bildirmek üzere Bakanlığa gönderir."

Madde 6- Aynı Yönetmeliğin 14 ncü maddesinin (e) bendine yapı kontrol, çevre koruma, emlak ve istimlak gecekondu ve sosyal konutlar, park ve bahçeler ve su işleri müdürlükleri (f) bendine diş hekimliği eklenmiş.(l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Denetim Hizmetleri Grubunda yer alan kadrolara atanabilmek için ise fakültelerin işletme, iktisat, maliye, hukuk ve kamu yönetimi bölümü mezunu olmak."

Madde 7- aynı Yönetmeliğin 15 nci maddesinin (b) bendinin 3 numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Zabıta müdür yardımcılığı kadrosu için, zabıta amirliğinde; itfaiye müdür yardımcılığı kadrosu için itfaiye amirliğinde en az iki yıl çalışmış olmak."

Madde 8- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"İtfaiye ve zabıta personeli için ilgili yönetmeliklerinde belirlenen hiyerarşik kadro sıralamasına uygun ve bu kadrolarda belirtilen süreler kadar görev yapmaları ve diğer niteliklerin yanında bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselmeye ilişkin usul ve esaslar uygulanır."

Madde 9- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere 18/10/1999 tarihinden önce atanmış olanlar ile bu tarihten önce ilgili mevzuatları uyarınca bu Yönetmelik kapsamında bulunan unvanları kazanmış olanların hakları saklıdır."

Madde 10- Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in yürürlüğe girdiği 18/4/1999 tarihi itibariyle görevde bulunan ve iki yıllık yüksek öğrenim görmüş olanlar ile belirtilen tarih itibariyle görevde bulunanlardan bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on yıl içinde iki yıllık yüksek okulu bitirenler diğer şartlara sahip oldukları takdirde dört yıllık yükseköğrenim görmüş olmak şartı aranmaksızın görevde yükselme eğitim ve sınavına katılır."

Madde 11- Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Boş kadro olmaması nedeniyle görevde yükselme eğitimi ve sınavı açılamaması durumunda; nüfusa bağlı olarak değiştirilmesi gereken ve birbirinin alternatifi olan başkatip-yazı işleri müdürü, muhasebeci-hesap işleri müdürü kadroları için boş kadro şartı aranmaksızın görevde yükselme eğitimi ve sınavda yapılabilecektir. Görevde yükselme sınavında başarılı olanların başarılı olduklarına dair belgeler kadro ihdası amacıyla Bakanlığın koordinatörlüğünde kadro cetvellerine eklenecektir."

Madde 12- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek maddeler ilave edilmiştir.

"Ek Madde 4- Bir göreve vekaleten atanan personel gerekli nitelikleri taşımış olsa da vekalet edilen kadro unvanı kazanılmış hak olarak görülemeyeceğinden bunlar görevde yükselme eğitim ve sınavına tabi tutulmadan vekalet edilen kadroya atanamazlar."

"Ek Madde 5- Kurumlar düzenlemeyi planladıkları görevde yükselme eğitim programlarını Bakanlık koordinesinde Devlet Personel Başkanlığına bildireceklerdir."

Madde 13- Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 14- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber