Liseli gençler AB'den umutlu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2005 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Liseli gençler, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasının işsizlik, eğitim ve devlet hizmetlerindeki sorunları azaltacağı, ancak ahlaki yozlaşmayı artıracağı görüşünde.
Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından 20 Ekim 2004'te başlatılan ?Türk Gençliği Konuşuyor: Gençlerin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Katılım Süreci ve Üyeliği Üzerine Düşünceleri? adlı araştırma projesinin sonuçları açıklandı.
Araştırma kapsamında, yetişkinler dünyasında yerlerini almaya hazırlanan Türk gençlerine anket yapıldı.
Araştırmada gençlere, AB'ye üyelik süreci ve Türkiye'nin dış politikasına ilişkin görüşlerinin yanı sıra demografik ve sosyoekonomik profil, Türkiye'nin genel problemlerine yaklaşım, farklı gruplara karşı olumlu ve olumsuz önyargı, farklı kimliklere bakış ve Türkiye'nin batılılaşma politikalarına ilişkin sorular yöneltildi.

4 bin 542 öğrenci katıldı
AB'nin finanse ettiği araştırma, 12 ilde (İstanbul, Balıkesir, İzmir, Bursa, Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya, Gaziantep) toplam 60 lisede yapıldı.
Araştırma kapsamında her ilde, düz liseler, anadolu liseleri, özel liseler, meslek liseleri ve imam hatip liseleri olmak üzere 5 farklı lise tipinden 4542 son sınıf öğrencisi, hazırlanan anketi yanıtladı.
Çalışmanın çeşitli aşamalarında öğrencilerle derinlemesine görüşmeler ve odak grup toplantıları da yapıldı.
?AB'ye üyeliğin Türkiye için olumlu olup olmayacağı? sorusuna, öğrencilerin yüzde 66.9'u, ?olumlu olacaktır? yanıtını verdi. ?Olumsuz olacaktır? diyenlerin oranı ise yüzde 18.6'da kaldı.
Katılımcılara, AB üyeliğinin Türkiye'nin temel sorunları üzerine etkileri de soruldu.
Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin işsizlik, eğitim ve devlet hizmetlerindeki sorunları azaltacağına inanan lise son sınıf öğrencilerinin çoğu, ?ahlaki değerler? konusunda aynı iyimserliği taşımıyor.
Öğrencilerin yüzde 76.8'i Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda, işsizlik sorununun azalacağını düşünüyor.
Üyeliğin eğitimdeki sorunları azaltacağına inananların oranının yüzde 75.6 olduğunu gösteren araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 71.6'sı devlet hizmetlerindeki yetersizliğin de azalacağı kanaatinde.
Buna rağmen, ?ahlaki değerlerde yozlaşmanın? üyelikle birlikte azalacağına inanan öğrencilerin oranı yüzde 15'te kalıyor. Öğrencilerin yüzde 60.4'ü ise ahlaki değerlerde yozlaşmanın, yüzde 65.5'i de uyuşturucu bağımlılığının artacağı görüşünde.

Kıbrıs sorun olmaz
Anketi yanıtlayan 4542 lise öğrencisinden sadece 3'ü, yani yüzde 0.1'i Kıbrıs meselesinin Türkiye'nin AB'ye girmesini zorlaştıracak bir etmen olduğuna inanıyor.
Öğrencilerin yüzde 25.5'ü, bu konuda ülke ekonomisinin kötü durumda oluşunun sorun yaratabileceğini belirtiyor.
Çok sayıda Türk vatandaşının Avrupa'ya göç etme ihtimalinin AB üyeliğinde olumsuz bir etmen olacağına inananların oranı yüzde 19.7 iken, katılımcıların yüzde 7'si, aynı soruyu ?demokrasi ve insan hakları konusundaki eksiklikler? şeklinde yanıtladı.

Türkiye'nin yeri
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 36'sı, ?Türkiye hangi uluslararası örgütlenme içinde yer almalı?? sorusuna, ?Avrupa Birliği? yanıtını verdi.
?Türkiye'nin bağımsız kalması? gerektiğine inanan öğrencilerin oranı yüzde 19.4 iken, bu soruya ?İslam dünyası? yanıtını verenlerin oranı yüzde 18.6.
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine yaklaşımını, anlayışını ve farkındalığını değerlendirerek, ilgili kurum ve kuruluşlara bu konuda güncel bilgi sağlamak ve sosyal politika önerileri sunmayı amaçlayan çalışmanın sonuçlarını içeren bir kitap ve 2 poster, gelecek günlerde kamuoyuna sunulacak.
Sonuçlara, www.tsbd.org.tr adresinden de ulaşılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber