Çanakkale 2015'e hazırlanıyor

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü olan 2015'de yapılacak etkinlikler için hazırlıklara hız verildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Ticaret Odası ve Çanakkale Ticaret Borsası, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü olan 2015'de yapılacak etkinlikler için işbirliği yaptı. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Güngör Azim Tuna, yaklaşık bir yıldan beri Çanakkale'nin 2015 yılı çalışmaları için hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Çanakkale'yi kucaklayan bir anlayışla 2015 yılına hazırlandıklarını belirten Tuna, "Bugün de bu birlikteliğin, bu beraberliğin ilk adımlarını atıyoruz. 2015 çalışmalarımızı yürütecek olan yürütme kurulumuzda, çalışma gruplarımızda bu kurumların hepsi temsil edilecektir. Bizim 2015 çalışmalarında en önde gelen en önemli amacımız Çanakkale'ye bu vesileyle kalıcı, uzun vadeli eserler ve yatırımlar kazandırmaktır" dedi.

BOĞAZA KÖPRÜ GELİYOR

Boğaz Köprüsü'nün kendisinin değil ama projesinin 2015'e yetişeceğini ifade eden Vali Tuna, ?Köprü projesini 2015'e kadar bitirmeyi planlıyoruz. Yine çok geniş kapsamlı, çok amaçlı, estetiği olan, büyük kapasiteli ve çok özellikli toplantılarımızı düzenleyebileceğimiz Çanakkale'ye yakışan bir Kongre ve Kültür Sarayı planlıyoruz. Milli parklarımızda çok geniş bir yatırım programı planlıyoruz. Kültür varlıklarımızda, tarihi eserlerimizde restorasyonlar, düzenlemeler planlıyoruz. Hepinizin malumudur Hamidiye Tabyaları'nı yeniden ele aldık. Limanlarımızda, yollarımızda çok büyük çaplı adımlar, yatırımlar planlıyoruz. Bu konularda ilgili bakanlarımızla ve Başbakanlığımızla görüşmeler ve temaslar yürütüyoruz. Kısacası bizim ilk amacımız 2015 vesilesiyle Çanakkale'ye çok büyük yatırımlar kazandırmaktır. Ben bu çalışmalarda Çanakkale'nin ikinci önemli kazancının tanıtım olacağını düşünüyorum. Çanakkale'nin belki de uzun vadede tanıtımdan, turizmden daha büyük kazanım sağlayacağını düşünüyorum. Aslında bizim yatırımlarımızı ve çalışmalarımızı sürdürülebilir hale getiren, etkilerinin uzun vadeli olmasını sağlayan, kazancımızı artıran da bu tanıtım olacaktır. Bunun için de yurt içinde ve yurt dışında büyük fuarlara katılacağız. Fuarlarda stantlarımızı aldık. Avustralya, Yeni Zelanda gibi savaşta taraf olan ülkelere ziyaretler yapıp, davetler yapacağız. Bu yıl kasım ayı başında Londra Turizm Fuarı'na giderek, orada 2015 yılı davetlerimizi yapacağız. Çalışmalarımızı anlatacağız. Dünyanın büyük medya kuruluşlarını, ana akım medya kuruluşlarını, turizmcileri, duayenleri çağırarak tanıtımlar, organizasyonlar, açılımlar yapmak istiyoruz? diye konuştu.

"ÇANAKKALE 2015 SANAL ORTAMDA"

Çalışma grupları da oluşturulduğunu söyleyen Vali Tuna, bütün bu çalışmaların ön hazırlıklarını başlattıklarını kaydetti. Tuna, "Bu grupta Çanakkale Valiliği olarak biz de varız. Bu grup halen çalışmasını sürdürüyor. Eylül ayı içinde tekrar bir toplantı daha yapacağız. Bizim için 2015 sadece anmalar ve törenler yılı olmayacak. Tüm yıla yayılan, uzun vadeli, ilimize daha büyük katkısı olacak olan çalışmalar, organizasyonlar, yatırımlar ve etkinlikler planlıyoruz. İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki dilde canakkale2015.gov.tr isimli web sayfamıza deneme yayını başlattık. Bu web sayfası aracılığıyla sizlerden, Türkiye kamuoyundan, dış dünyadan proje önerileri alacağız. Tüm dünya ile bağlantımızı yürüteceğiz, çalışmalarımızı duyuracağız. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı Çanakkale'ye davet edeceğiz. Yurt dışında yaşayan seçilmiş milletvekili, belediye meclis üyesi, belediye başkanı gibi vatandaşlarımızı davet etmeyi planlıyoruz. Tüm dünyada faaliyet gösteren işadamlarımızı Çanakkale'de toplamak istiyoruz. Yine tüm dünyada ülkemizi temsil eden Türk büyükelçilerini Çanakkale'de toplamayı düşünüyoruz. Savaşa katılan eski Osmanlı coğrafyası ülkelerinin üniversite gençliğini Çanakkale'ye getirmek istiyoruz? açıklamalarında bulundu.

Etkinlik planlamalarında teknolojiden de faydalanılacağını söyleyen Vali Tuna, ?İlimizi tanıtan barkod tasarımı yaptırmak istiyoruz. Bu barkodumuzu da her yerde, özellikle de fuarlarda, promosyon malzemelerimizde kullanmak istiyoruz. Yine etkinliklerimizi, salonlarımızı, kültürel varlıklarımızı, organizasyonlarımızı tanıtan haritalı bir cep rehberi hazırlamak, tasarlamak istiyoruz. 2015 için Çanakkale'ye bakan, Çanakkale'ye gelen herkes bu rehber vasıtasıyla hem yer bulacak, hem etkinliklerimize katılabilecek hem de kısa bilgi sahibi olacak. Etkinliklerimizi, faaliyetlerimizi bir cep telefonu uygulaması haline getireceğiz. Bu uygulamayı isteyen herkes çanakkale2015.gov.tr web sayfamızdan cep telefonlarına, bilgisayarlarına indirecek. Bu sayede hem görsel hem de yazılı bilgiye ulaşma imkanı kolayca olacak. Dünyanın her yerindeki herkes bu uygulamaya sahip olarak 2015 hakkında, Çanakkale hakkında bilgi sahibi olacak? diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, 2015'e yönelik çalışmalara başladıklarını söyledi. Yerel yönetim olarak ilk etapta alt ve üst yapı çalışmalarını tamamladıklarını belirten Gökhan, ?Biz, savaş alanlarının karşı kıyısındayız. Bu nedenle burada barışı vurgulamak istiyoruz. Bütün projelerimiz de barış üzerine olacak. Barış parkı, barış anıtı gibi proje çalışmalarımız var? dedi.

2015'de sözde Ermeni soykırımının da 100. yılı olacağını hatırlatan Başkan Gökhan, ?Bu aynı yıla denk geliyor. Dolayısıyla dünyada Ermeniler tarafından da bir etkinlikler dizisi olacaktır. Biz buna karşı da ne yapabiliriz? Bunu nasıl barışa dönüştürebiliriz. Belki buna dönük projeler olabilir. Bu tür sıkıntılı konuları barışa yönelik çözümlerle dile getirilmesi ve bununla ilgili bir takım etkinlikler yapılması gerekir? şeklinde konuştu.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr Sedat Laçiner ise, üniversite olarak etkinlik planlamalarını yaptıklarını söyledi. Laçiner, ?2015 yılı, Ermeni diasporasının çalışmalarının dengelenmesi, hatta Ermeni meselesinin daha doğru anlaşılması için de önemli. Doğuda Ermenilere yönelik bir soykırım uygulandığının söylendiği dönemde, burada Ermeni Tabyaları, Osmanlı topraklarını, Türk topraklarını, kendi vatanlarını koruyabilmek için askerdi. Hatta önemli gemilerden birisi, Ermeni Tabyaları'ndan atılan bir topla batırılmıştı. O nedenle biz üniversite olarak 2015 yılının öneminin farkındayız. İlk olarak Avustralya'nın çeşitli üniversiteleriyle işbirliği çalışmalarımız var. Genel çalışmalarımızın yanı sıra her fakültemiz de kendi içerisinde 100. yıla dönük bazı çalışmalar yapıyor. Hatta 2014'de başlayıp, 2016'yı da kapsayan bir takım çalışmalarımız olacak. 100. yıl, sadece bir kere yaşanıyor. Başka 100. yıl olmayacak. Bunu iyi değerlendirmeliyiz? mesajını verdi.

Toplantıda ÇTSO Başkanı Bülend Engin ve Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen de 2015 planlamalarından bahsederek, her türlü çalışmaya destek vereceklerini söylediler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber