Anayasa paketi daralıyor

Haber Giriş : 13 Ağustos 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişiklik paketine CHP desteği için dokunulmazlıklar da alınıyor. Daha önce 52 madde olarak hazırlanan paket, en fazla 15 maddeden oluşacak...

HÜKÜMET, Anayasa değişikliği için düğmeye bastı. Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile kurulan komisyon çalışmalara başladı. Çalışmalar tamamlandıktan sonra değişiklik teklifi CHP'ye sunulacak. CHP, destek verirse TBMM açılır açılmaz teklif hemen gündeme alınacak. CHP, destek vermezse, referandum göze alındığı için kamuoyunun desteğini alabilecek farklı bir metin hazırlanacak.

PAKETİ KUZU HAZIRLADI

BAŞBAKAN Erdoğan'ın talimatı ile toplanan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve AK Parti Grup BaşkanvekiliSadullah Ergin, Kuzu'nun hazırladığı 52 maddelik Anayasa değişiklik paketini masaya yatırdı. Toplantıda, acil ve önemli olmayan maddeler ayıklandı. Komisyon 29 Ağustos'ta geniş kapsamlı ikinci bir toplantı yaparak ayıklama işlemine devam edecek. Son şekli verilecek olan metin, ilk önce CHP'ye sunulacak. CHP'nin tepkisine göre paket yeniden şekillendirilecek.

ÇOK ÖNEMLİ MADDELER VAR

AK Parti 10 ya da 15 maddelik bir değişiklik paketi hedefliyorlar. Değişiklik paketinde Sezer'in uygulamalarının yargı denetiminden açılmasından seçim sisteminin değiştirilmesine, YÖK Kanunu'nda değişiklikten dokunulmazlıkların sınırlandırılmasına kadar pek çok konu yer alacak. İşte önemli düzenlemeler:

SEZER'E TIRPAN: Cumhurbaşkanı'nın yargı, YÖK üyeleri ile üniversite rektörlerinin seçimiyle ilgili yetkileri kaldırılacak. Cumhurbaşkanı'nın işlemlerine yargı yolu açılacak.

REFERANDUMA BARİKAT: TBMM'nin en az üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine karşı Cumhurbaşkanı'nın halk oylamasına gitme yetkisi kaldırılacak.

DOKUNULMAZLIĞA SINIRLAMA: ?Yasama dokunulmazlığı'nı düzenleyen Anayasa'nın 83. maddesi, yeni baştan yazılacak. Ağır cezalık suçlarda milletvekilinin sorguya çekilmesi ve yargılanması için Meclis'in kararı aranmayacak, ancak Savcı yaptığı işlemlerden dolayı TBMM'yi bilgilendirecek. TBMM'nin kararı olmadan yargılama yapılabilecek ama milletvekilinin tutuklanması veya gözaltına alınması için TBMM'nin kararı olacak.

MEMURA GREV HAKKI: Kamu düzeni ve genel sağlığın korunması ile milli savunma sebepleri dışında memur sendikalarına da grev düzenleme hakkı tanınacak.

TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ: AB'nin seçim barajının düşürülmesine ilişkin baskısı, Türkiye Milletvekilliği uygulaması ile giderilmeye çalışılacak. 450 milletvekili mevcut sistemle seçilirken, 100 milletvekilli ise partilerin aldıkları oy oranlarına göre dağıtılacak. Böylece yüzde 1 ve üzerinde oy alan tüm partilerin TBMM'de temsil edilmesinin önü açılacak.

SEÇİLME YAŞI: Milletvekili seçilme yaşı 30'dan 25'e düşürülecek.

AİHM'E ÖNLEM: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruları azaltmak için Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik yapılacak. Bireysel başvuru hakkı getirilecek.

YÖK DEĞİŞECEK: AKP'nin uzun süredir gündemde tuttuğu YÖK Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin değişiklikte hazırlanacak pakete eklenmesi bekleniyor.

ASKER GÖNDERME: Asker gönderme tezkeresinde sorun yaşayan hükümet, Anayasa'nın 92. maddesinde yapacağı değişiklik ile yurt dışına asker gönderme veya yabancı askerlerin yurt içinde konuşlanması için ?Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde' ibaresinden sonra gelmek üzere, ?ulusal çıkarların zorunlu kıldığı hallerde' ibaresini ekleyecek. Böylece tezkerelerde tartışma konusu olan ?meşruiyet' problemi aşılmış olacak.

MİLLETVEKİLİ YEMİNİ: Yeminin içeriği değişmemek koşulu ile daha rahat telaffuz edilen ve rahat okunacak bir hale getirilecek.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber