Memur masaya hazır

Haber Giriş : 14 Ağustos 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları hükümet ile yarın toplu görüşme masasına oturmadan önce taleplerini netleştirdi. En düşük memur maaşı için Türkiye Kamu-Sen 880 YTL, KESK ve Memur-Sen 950 YTL talep ediyor.

Memur sendikaları, 15 Ağustos Pazartesi günü toplu görüşme masasına oturacak. Konfederasyonlar, işçi konfederasyonları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerine yaptıkları ziyaretlerle kamuoyu desteği sağlamaya çalışırken, taleplerini de netleştirdi. Türkiye Kamu-Sen, memur maaşlarının yoksulluk sınırı olarak açıkladığı 880 YTL'ye çekilmesini istiyor. KESK ise en düşük memur maaşının "temel ücret" olarak sunduğu 950 YTL'ye çıkarılmasını talep ediyor. Memur-Sen de en düşük memur maaşının 950 YTL olması görüşünde.

4688 Sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları Yasası uyarınca, 11 işkolunda yetkili memur sendikaları ve yetkili konfederasyon ile hükümet arasında yürütülecek görüşmelerin ilk turu, pazartesi günü saat 14.00'de Başbakanlık Merkez Bina'da yapılacak. Toplu görüşmelere kamu çalışanları adına Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen; KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen ve Kültür-Sen ile Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen katılacak.

Toplu görüşme masasında, en fazla yetkili sendikaya sahip olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen konfederasyonlarının temsilcileri de hazır bulunacak.

15 gün içinde sonuçlandırılacak

Yasaya göre, görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Görüşmelerde anlaşma sağlandığı takdirde, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Tarafların kurulun kararına katılmaması durumunda, anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü, Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Geçen 3 yılda maaş artışı konusunda taraflar uzlaşmaya varamamış, artış oranları Bakanlar Kurulu tarafından belirlemişti.


Maaşın yüzde 86'sı mutfak ve kiraya gidiyor


Türkiye Kamu-Sen, temmuz ayında yoksulluk sınırını tek kişi için 886, 4 kişilik bir aile için ise bin 801 YTL olarak açıkladı. Açıklamada, dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının bin 801YTL olduğuna dikkat çekilerek, bunun 650 YTL'sinin gıda ve barınma harcamalarını kapsadığı belirtildi.

Dört kişilik bir aile için gıda harcamalarının 390 YTL olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bunun toplam tüketim harcamalarının yüzde 21.68'ini oluşturduğu kaydedildi. Açıklamaya göre, ortalama 754 YTL maaş alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması maaşının yüzde 51'ine, konut gideri ise yüzde 34'üne denk düşüyor. Buna göre bir memur ortalama maaşının yüzde 86'sını yalnızca gıda ve barınma harcamaları için ayırmak zorunda kalıyor.

Memur tatili evde geçiriyor

Aldıkları yetersiz ücretlerle yaşamlarını sürdürmeye çalışan kamu emekçisi son 3 yıldır tatile gidemiyor. Kültürel etkinliklere gidemeyen ve dışarda yemek yiyemeyen kamu emekçisinin en büyük kısıntısı yüzde 43 ile tatil ve gezide gerçekleşti. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu emekçileri arasında farklı sektörlerde yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. Araştırmada, kamu emekçisinin tatile gitmekten vazgeçtiği sonucuna varıldı. Kamu emekçisinin kiraya mahkum olduğunun belirtildiği araştırmada, kamu emekçilerinin yüzde 52'sinin kirada otururken, yüzde 34'ünün kendisine ait bir konutu olduğu belirtildi.

Bu sonuca göre, kamu emekçisinin 200- 300 milyon kira yardımı talep ettiği de vurgulandı. Kamu emekçilerine göre 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için temel ücretin bin 500 ile 2 bin YTL arasında olması gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, kamu emekçisinin yüzde 93'ünün Türkiye ekonomisindeki gelişmenin ücretlere yansımayacağını düşündüğü kaydedildi.

Araştırmada, kamu emekçisinin yüzde 72'sinin, hükümetin 4688 sayılı Kamu Sendikaları Kanunu'nun kendisine tanıdığı yetkiyi keyfi kullandığını ve hükümetin sözünde durmadığını düşündüğü sonucuna ulaşıldığı bilgisi de verildi.


Başbakan'ın istediği 3 yıllık süre doldu

Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur Sen Başkanı Ahmet Aksu birlikte basın toplantısı düzenlediler. Akyıldız, herhangi bir tazminat ya da ek ödemesi olmayan kurumlarda çalışanların ücretlerinin yükseltilmesi amacıyla, masada "Denge Tazminatı" ödenmesini istedi. Akyıldız, "Ücreti düşük olan memurlara 285 YTL'den başlamak üzere kademeli bir tazminat talep ettiklerini" açıkladı. Akyıldız, kira, yakacak, aile yardımı gibi sosyal yardımların güncelleştirilmesini gerektiğini de belirtti. Ahmet Aksu da Başbakan Erdoğan'ın göreve başlarken 3 yılık süre istediğini ifade ederek, bu sürenin dolduğunu ve Başbakan'dan sözünün arkasında durmasını talep ettiklerini söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber