Nesli tükenmek üzere olan karakulak, rehabilitasyon sonrası doğal yaşama salındı

Antalya'da geçen yıl yol kenarında bir vatandaşın bitkin halde bulduğu karakulak, bir senelik rehabilitasyonun ardından Güllük Dağı (Termesos) Milli Parkı'na bırakıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karakulak doğal yaşama bırakılırken uydu vericili tasma takıldı, bu şekilde türünün yaşamlarıyla ilgili bilgi toplanması amaçlanıyor. Dünyada nesli tükenmek üzere olan türlerden biri olan hayvanın sonraki tüm yaşam süreci Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri tarafından takip edilecek.

Konuyla ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'nden yapılan açıklamaya göre, bir yıl önce tedavi altına alınan karakulakın rehabilitasyon süreci tamamlandı. Karukulak, geçen yıl Antalya-Korkuteli kara yolu kenarında bitkin bir halde duyarlı bir vatandaş tarafından bulunarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürlüğü yetkililerince Antalya Hayvanat Bahçesi'ne getirilerek koruma altına alındı. Yaklaşık 4 aylık olan erkek karakulak, Antalya Hayvanat Bahçesi yetkili personeli tarafından tedavi edilerek, uygun şekilde bakım ve beslemesi yapıldı. Rehabilitasyon süreci boyunca uygun doğal ortam hazırlanarak ziyarete kapalı bir şekilde yaşayan karakulak, yetişkin ve kendi kendine avlanma yaşına kadar sağlıklı, dinç ve doğaya tekrar adaptasyon sağlayabilecek duruma getirtildi.

Dünyada nesli tehlike altında olan 120 çeşit memeliden biri olarak bilinen karakulak, yaklaşık 9 kilogram ağırlığa ve 75 -90 santimetrelik boya sahip. Karakulak, 5 ile 220 kilometrekarelik bir alanda genellikle geceleri kemirgen ve kuşları avlayarak besleniyor. Özellikle kulak uçlarındaki siyah kıllar karakteristik bir özellik taşıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürlüğü arasında yapılan protokol ve işbirliğiyle karakulakın yanı sıra tilki, dağ keçisi, yaban tavşanı ve memeli türler ve özellikle yırtıcı kuşlar başta olmak üzere onlarca yaban hayvanının rehabilitasyonu tamamlanarak, doğaya yeniden kazandırılması amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber