Kredi faizleri dipledi bankalar rekabet için prim savaşına başladı

Haber Giriş : 19 Eylül 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi faizlerinde indirim yarışında son noktaya gelen bankalar, otomobil satış görevlilerine kendi şubelerine yönlendirdikleri her kişi için 50-70 YTL prim veriyor. kredi başına 50-70 YTL prim veriyor. Görevlinin aylık prim kazancı 2 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

Ekonomideki iyileşme ve enflasyondaki düşüşle birlikte kredi faizlerinde indirim yarışına girişen bankalar faizlerin fonlama maliyetine yakın bir seviyeye gerilemesiyle yeni bir silaha sarıldı: Prim.

Bankalar otomobil kredisi kullanımında tüketicileri kendilerine yönlendirmek için bayilerdeki satış görevlileriyle işbirliği yapıyor. Kredi başına satış görevlilerine 70 YTL'ye kadar prim ödeyen banka var. Birden fazla bankayla anlaşan otomobil satış görevlilerinin, bu yöntemle ayda 2 bin YTL'ye yakın prim kazandığı öğrenildi. Benzer uygulamanın konut kredisi için de yaygınlaştığı, konut kredisi kullanımında emlakçılara ödenen primde ise kredi miktarının baz alındığı belirtildi.

Daha önce devlete yüksek faizle borç vererek para kazanan bankalar şimdi ellerindeki parayı hızla kredi olarak kullandırmak istiyor. Şubelerine ?verebildiğiniz kadar tüketici kredisi verin? talimatı veren büyük bankalar bunun için prim kullandırmanın da önünü açmış durumda. En fazla krediyi kullandırarak bunun karşılığında kendileri de prim kazanmak isteyen şube görevlileri ise kendi bölgelerindeki otomobil bayilerindeki satış görevlileri ile işbirliğine gidiyor. Satış görevlileriyle şube çalışanları arasındaki anlaşmadan iş yeri sahibi ve yöneticilerinin ise genelde haberi olmuyor. Çünkü otomobil satışında pazarlığı bizzat yapan satış görevlileri tüketicileri de istedikleri bankaya yönlendiriyor. Prim anlaşması, işyeri sahibi ve yöneticileri tarafından bozulabilir gerekçesiyle anlaşmalar çok gizli tutuluyor.

Tüketici 'tavlanıyor'
Otomobil almak isteyen bir tüketici beğendiği markanın satış bayisine gidiyor. Burada bir satış görevlisi tüketiciyi karşılıyor. Model ve özellikte anlaşan iki taraf satış aşamasına geçiyor. Satış görevlisi eğer kredi kullanımı gündemdeyse tüketiciye bir bankanın şubesini öneriyor. Eğer satış görevlisi faiz oranı en düşük bankalardan biriyle anlaşmışsa sorun yok. Satış görevlisi hemen tüketici ile bu banka arasında irtibat sağlayabileceğini söylüyor ve devreye giriyor. Prim anlaşması faiz oranı daha yüksek bir banka ile yapılmış ise bu kez satış görevlisi farklı bir cezbetme yöntemi uyguluyor. Tüketiciye söz konusu bankanın faizinin biraz yüksek olmasına rağmen, hemen kredi verdiği, fazla evrak istemediği, aylık ödemelerde bu faiz farkının fazla hissedilmeyeceği söyleniyor. Yani tüketici "tavlanıyor".

Otomobilini bir an önce almak isteyen tüketici satış görevlisinin yönlendirdiği bankanın yolunu tutuyor. Banka ile tüketici arasında kredi sözleşmesi imzalanıyor. Kredi kullandırıldığı anda banka şubesinden satış görevlisinin kredi kartı hesabına para yatıyor. Son dönemde bu işin tarifesi ise kredi başına 50-70 YTL.
Büyük bir şehirde, tutulan bir markayı satan bir görevlinin elinden ayda yaklaşık 30-50 araç geçiyor. Böyle bir görevli bankalardan yaklaşık 2 bin YTL'ye yakın prim alıyor. Maaşları yaklaşık bin YTL olan çalışanlar sattıkları araç başına kendi işyerlerinden de prim alıyor. Böylece iyi bir otomobil satış görevlisinin eline ayda yaklaşık 4 bin YTL para geçiyor.

Eskiden bankaların tüketici kredisi faizleri arasında ciddi derecede fark bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, son dönemde bu farkın giderek kapandığına dikkat çekiyor. Adını vermek istemeyen bir bankanın şube görevlisi, ?Faiz indirim yarışında oranlar neredeyse fonlama maliyetine geriledi. Artık faiz indiriminin gideceği bir nokta kalmayınca bankalar farklı yöntemler denemeye başladı. Özellikle kredi savaşına girişen büyük bankalar için de bu yöntem son zamanlarda kullanılıyor. Satış görevlilerine ödenen prim çoğunlukla bankanın cebinden çıkıyor. Ancak size bazı bankaların yasal masraflardan çok daha fazlasını tahsil ederek bunu bazı tüketicilerden çıkardığını da söyleyebilirim. Tüketiciler kredi alırken, faiz oranları kadar, ne kadar masraf ödediklerine de dikkat etmeli? dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber