Maliye Bakanlığının Personel Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 23 Ekim 2003 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

23.10.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır

Maliye Bakanlığından:

Maliye Bakanlığı Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

MADDE 1 ? 29/5/2002 tarihli ve 24769 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Maliye Bakanlığı Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (j), (l) ve (n) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (m) bendindeki "...ile bu eğitimi tamamlamış sayılanlar.. " ibaresi ile (p) bendinde yer alan "...ve/veya sözlü..." ibaresi çıkarılmış, (o) bendi yürürlükten kaldırılmış ve diğer bentler teselsül ettirilmiştir.

"j) Hizmet süresi: 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süresi (işçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen süreler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi uyarınca verilen izinler ve her türlü aylıksız izin süreleri hariç) ile muvazzaf askerlikte geçen süreleri,"

"l) Ön eleme sınavı: Görevde yükselme eğitimine alınacakların belirlenmesi için yapılacak yazılı sınavı,"

"n) Sözlü sınav: Genel Yönetmelik esaslarına tabi olmayan personel için, adayların bilgilerini, davranışlarını, becerilerini, kavrama, anlatım ve temsil yetenekleri ile yöneticilik özelliklerini ölçmek amacıyla sınav kurulu veya komisyonu tarafından yapılan sınavı,"

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (3) üncü bendi yürürlükten kaldırılmış ve diğer bentler teselsül ettirilmiştir.

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) ve (4) üncü bentleri yürürlükten kaldırılmış ve diğer bentler teselsül ettirilmiştir.

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasındaki "...Mart ve Eylül aylarında..." ibaresi çıkarılmıştır.

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 18 ? Görevde yükselme eğitimine katılacak personelin;

a) Atanılacak görevin bu Yönetmelikte belirtilen niteliklerini taşıması,

b) Sicil raporu düzenlenen son 3 yılın sicil notlarının olumlu ve ortalamasının iyi dereceden aşağı olmaması,

gerekir.

Görevde yükselme eğitimine, aday memurlar, görevden uzaklaştırılanlar, aylıksız izinli olanlar, Bakanlık kadrolarında bulunmakla birlikte, başka kurumlarda geçici görevli bulunanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memur statüsünde olmayanlar ve Bakanlık teşkilatında çalışmakla birlikte Bakanlık kadrosunda bulunmayanlar başvuramazlar ve katılamazlar.

Diğer kurum veya kuruluşların personeli, Bakanlıkça düzenlenecek görevde yükselme eğitimine alınmazlar ve Bakanlıkça açılan görevde yükselme sınavına giremezler. Bakanlık personeli, diğer kurum veya kuruluşlarca düzenlenecek görevde yükselme eğitimine katılamazlar. Kadrosu Bakanlığa ait olmamakla birlikte atamaları Bakanlıkça yapılan Saymanların görevde yükselme eğitimi ve sınavları hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz.

Bir eğitim duyurusuna ilişkin en fazla üç unvanın görevde yükselme eğitimine başvurulabilir. Bunlardan; ön eleme sınavında başarılı olanlar, en fazla bir unvanın görevde yükselme eğitimine katılabilirler."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, son fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

"Görevde yükselme eğitimi, Genel Yönetmeliğin 10 uncu maddesindeki ortak ders konularından en az (30), görev alanına giren mevzuat ve/veya atanılacak görev ile ilgili diğer konulardan en az (90) saat olmak üzere, toplam en az (120) saat olarak düzenlenir. Günlük ders süresi (7) saati aşamaz. Bu eğitime katılmaya hak kazananların eğitim programının tamamına katılmaları şarttır."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 20 ? Yapılan değerlendirme sonucunda; eğitime katılma başvurusunda bulunanların sayısı ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını aşması halinde adaylar, birimlerce belirlenecek ve önceden ilan edilecek görev alanlarına ilişkin konularda ön eleme sınavına alınırlar. Ön eleme sınavında (100) tam puan üzerinden en az (60) puan alanlardan en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının en fazla iki katına kadar aday başarılı sayılır ve eğitime alınır. Ancak, son sıradaki adayla aynı puanı alan adayların bulunması halinde bunlardan eğitime alınacak personel, EK-1'deki Değerlendirme Formuna göre toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere tespit edilir. Bu durumda dahi puanların eşit olması halinde, son sicil notu yüksek olan, eşitliğin yine devamı halinde ise hizmet süresi fazla olanlara öncelik tanınır.

Eğitime katılma başvurusunda bulunanların sayısı ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını aşmaması halinde durumu uygun olan adaylar, doğrudan görevde yükselme eğitimine alınırlar.

Herhangi bir nedenle eğitime katılmayanların yerine başka adaylar eğitime alınmaz.

Ön eleme sınav kurulu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde belirtilen ilgili sınav kurullarıdır."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin son fıkrasındaki "...% 80..." oranı "...% 75..." olarak değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(g) bendinde belirtilen konulara ilişkin ders notları eğitimde görevlendirilen eğiticiler tarafından hazırlanır ve eğitime katılanlara verilir. Hazırlanan ders notlarının birer nüshası ilgili birimlerce Personel Genel Müdürlüğüne gönderilir. Personel Genel Müdürlüğünce de sınav sorularının hazırlanması amacıyla sınavı yapan kuruma (ÖSYM veya MEBÖDEM) gönderilir."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Sınav kurulları, başarı listesinin oluşturulması, sınav sonuçlarının ilan edilerek itirazların sonuçlandırılması ve sınavla ilgili diğer işlemlerden sorumludurlar."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bir unvanın görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, sadece eğitimi düzenleyen birime ait aynı unvana dair açılacak görevde yükselme sınavına katılabilirler. Bir unvanın görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanan ancak bu sınava katılmayan veya katılıp başarısız olanlar veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar, yeniden ön eleme sınavını kazanarak görevde yükselme eğitimini tamamlamadıkça müteakip görevde yükselme sınavına katılamazlar."

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 26 ? Sınavı başarmış sayılabilmek için gerçekleştirilen yazılı sınavdan (100) tam puan üzerinden en az (70) puan almak şarttır. Ancak, en yüksek puan alandan başlamak ve ilan edilen boş kadro sayısını aşmamak kaydıyla görevde yükselme sınavı tarihi itibariyle en fazla atama yapılabilecek boş kadro sayısı kadar aday başarılı ilan edilir. Son sıradaki adayla aynı puanı alan adayların bulunması halinde, bunlardan ataması yapılacak personel, EK-1'deki Değerlendirme Formuna göre toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere tespit edilir. Bu durumda dahi puanların eşit olması halinde, son sicil notu yüksek olan, eşitliğin yine devamı halinde ise hizmet süresi fazla olanlara öncelik tanınır."

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasındaki "Görevde yükselme eğitimine katılma sınavı..." ibaresi "Ön eleme sınavı..." şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki "...yükselme sınavına..." ibaresi "...yükselme eğitimine..." şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"22/9/2000 tarihli ve 24178 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maliye Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine tabi olmayan personelden, görevde yükselme sınavı sonucu ataması yapılanlar, atandıkları birimin bulunduğu il sınırları içerisinde fiilen iki yıl görev yapmak zorundadır. Bu süreyi doldurmayanların kurum içi nakilleri, daha önce bulundukları unvana atanmayı kabul etmeleri ve ilgili birimlerin uygun görmesi halinde mümkündür. Ancak, bu şekilde ataması yapılan personelin; feragat ettiği unvana tekrar atanabilmesi, atama yapılacak yerin ilk atamanın yapıldığı il olması kaydıyla mümkündür. Bu şekilde atananlar da atandıkları il sınırları içerisinde fiilen iki yıl görev yapmak zorundadırlar."

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Araştırmacı (Özelleştirme), Uzman (Özelleştirme), Ayniyat Saymanı (Taşra), Raportör ve Şef unvanları (E) hizmet grubunda yer alır."

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin son fıkrasındaki "...ve yapılacak sözlü sınavda başarılı olmaları..." ibaresi çıkarılmıştır.

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin son fıkrasındaki "...uygulamalı sınava tabi tutularak..." ibaresi çıkarılmıştır.

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) nci bendindeki "...birinci fıkrasının..." ibaresi, "...ikinci fıkrasının..." şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin son fıkrasında yer alan "...sözlü..." ibareleri, "...yazılı...", üçüncü fıkrasında yer alan "...ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığındaki..." ibaresi, "...Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı ve Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığındaki..." şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki "...ve/veya sözlü..." ibaresi çıkarılmıştır.

MADDE 22 ? Aynı Yönetmeliğin "DÖRDÜNCÜ KISIM İKİNCİ BÖLÜM"ünün alt başlığı "Diğer Kurumlardan Naklen Atamalar ve Tekrar Görev Talepleri" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 23 ? Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Diğer Kurumlardan Naklen Atamalar ve Tekrar Görev Taleplerine İlişkin Usul ve Esaslar

Madde 42 ? Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında Uzman Tabip, Tabip, Daire Tabibi, Tıbbi Teknolog, Laboratuvar Teknisyeni, Röntgen Teknisyeni, Hemşire, Mühendis, Mimar, İstatistikçi, Şehir Plancısı, Tekniker, Harita Teknisyeni, Kadastro Teknisyeni, Bilgi İşlem Merkezi Müdürü, Çözümleyici, Programcı, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Eğitim Uzmanı, Memur veya Koruma ve Güvenlik Görevlisi unvanlarında görev yapanlardan, aynı unvanla Bakanlık teşkilatına naklen atanacakların, askerlik hariç Devlet memuriyetinde en az 2, azami 12 yıl hizmetinin bulunması,

Uzman Tabip, Tabip ve Daire Tabiplerinin 40 yaşını, Koruma ve Güvenlik Görevlilerinin 30 yaşını, diğerlerinin 35 yaşını geçmemesi, son 3 yıllık sicil raporlarının ortalamasının en az iyi derecede ve son sicilinin olumlu olması, herhangi bir nedenle adli veya idari bir ceza almamış olması,

gerekir.

Ayrıca;

a) Eğitim Uzmanı olarak atanabilmek için;

1) Eğitim Fakültesinden mezun olmak,

2) En az 3 yıl Eğitim Uzmanı olarak görev yapmış olmak,

b) Bilgisayar İşletmeni ve Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak atanabilmek için; bu unvanı ÖSYM veya MEBÖDEM tarafından yapılmış sınavda başarılı olması sonucu ihraz etmiş olmak,

c) Memur olarak atanabilmek için; meslekle ilgili en az 4 yıllık yüksek öğrenimi bitirmiş olmak,

d) Koruma ve Güvenlik Görevlisi olarak atanabilmek için;

1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,

2) Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapmış veya askerlik görevini komando olarak yapmış olmak,

3) 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanunda belirtilen şartları taşıyor olmak,

gerekir.

Birinci fıkrada unvanları sayılanların dışında, Bakanlığa kurumlararası naklen atama yapılamaz. Ancak, Bakanlığın bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında çalışan personelden, bu Yönetmeliğin (F), (G), (H), (İ) ve (J) hizmet grubunda sayılan unvanlarda bulunanlar ile Yardımcı Hizmetler Sınıfında bulunanlar, son 3 yıllık sicil raporlarının ortalamasının en az iyi derecede ve son sicilinin olumlu olması, herhangi bir nedenle adli veya idari bir ceza almamış olmaları halinde aynı unvanla Bakanlığa naklen atanabilirler.

İstifaen veya emeklilik nedeniyle görevinden ayrılan personelden yeniden atanma talebinde bulunanların, meslekle ilgili en az iki yıllık yüksek okul mezunu olmaları, istifa veya emekli tarihinden itibaren geçen sürenin en az 1, en fazla 5 yıl olması durumunda kadro ve ihtiyaç durumuna göre yeniden atanmaları mümkündür. Kariyer unvanlara ilişkin özel yönetmeliklerdeki hükümler saklıdır."

MADDE 24 ? Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Aynı Hizmet Grubunda Bulunanların Farklı Unvanların Sınavına Girmemesi

Madde 46 ? Bu Yönetmelikte sayılan unvanlara geçiş sınavına tabi tutulmak suretiyle atanabilecek olanlar, o unvanın görevde yükselme sınavına katılamazlar."

MADDE 25 ? Aynı Yönetmeliğe ekteki EK-1 "Değerlendirme Formu" eklenmiştir.

MADDE 26 ? Aynı Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Maliye Kursu veya Mesleki Eğitim Kursu mezunları, bu Yönetmelikte yer alan diğer şartları (öğrenim şartı hariç) taşımaları kaydıyla, bir defaya mahsus olmak üzere, Yönetmelik kapsamında yapılacak olan ön eleme sınavına ve görevde yükselme eğitimine tabi tutulmaksızın (D) ve (E) hizmet gruplarında yer alan unvanlara ilişkin görevde yükselme sınavına katılabilirler. Ancak, bunların (C) hizmet grubu için yapacakları başvurularında bu hüküm uygulanmaz."

MADDE 27 ? Aynı Yönetmeliğin Geçici 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Geçici Madde 4 ? Kadroları diğer kurumlara ait olup, atamaları Bakanlıkça yapılan ve çeşitli kanunların verdiği yetkiye istinaden kadroları Bakanlığa devredilen veya devredilecek olan saymanların (Döner Sermaye) bu unvanda geçen hizmet süreleri (D) Hizmet Grubunda geçmiş sayılır."

MADDE 28 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki Geçici 6 ncı madde eklenmiş ve diğer geçici madde teselsül ettirilmiştir.

"Geçici Madde 6 ? Bu Yönetmeliğin yayımından önce yapılan görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, bu Yönetmelikte yer alan şartları taşımaları kaydıyla, bir defaya mahsus olmak üzere, Yönetmelik kapsamında yapılacak olan ön eleme sınavına ve görevde yükselme eğitimine tabi tutulmaksızın görevde yükselme sınavına katılabilirler."

MADDE 29 ? Aynı Yönetmeliğin Geçici 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Geçici Madde 7 ? Bu Yönetmeliğin geçici 2, 3, 5 ve 6 ncı madde hükümleri 31/12/2004 tarihine kadar uygulanır."

Yürürlük

MADDE 30 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 31 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Ek-1 Değerlendirme Formu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber