Tuğgeneral Musa Çitil'in davası 25 Aralık'a ertelendi

Mardin'in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili, dönemin Derik Jandarma Komutanı Musa Çitil hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya müştekiler katılırken, sanık Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil raporlu olduğu için gelmedi. Müştekiler sanık gelmediği için beyanda bulunmak istemeyince duruşma 25 Aralık 2012 tarihine ertelendi.

Mardin Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Kabasakal tarafından hazırlanan iddianamede, halen Ankara Jandarma Bölge Komutanlığı görevini yürüten dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mus Çitil hakkıında 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor. İddianamede, işlenen cinayetlerin detaylarına yer verilirken, Çitil'in öldürülen sivil vatandaşlarla ilgili 'terörist' diye tutanak tuttuğu belirtiliyor.

Duruşmada söz alan sanık Musa Çitil'in avukatı Yurdakan Yıldız, müvekkilinin Etimesgut Askeri Hastanesi'nden alınan 5 günlük istirahat raporunu sundu. Yıldız, "Suç tarihi olarak belirtilen zamanlarda müvekkilim Derik Jandarma Komutanı'dır. Biz yargılanabilmesi için izin alınması gerektiğini düşünmekteyiz." dedi. Mahkeme heyeti Yurdakul Yıldız'ın bu talebini reddetti.

Mahkemede Türkçe bilmeyen müştekilerden Cahide Çeviren, Züleyha İzci, Hediye Durmaz, Zülfinaz Avcıl için yeminli Kürtçe tercüman atandı. Tercüman aracılığı ile mahkeme başkanı ile görüşen kadınların mahkeme başkanına teşekkür etmesi dikkat çekti.

18 YILDIR BABASININ KATİLİNİ ARIYOR

Yakınlarını kaybeden ailelerden Yasin Avcıl, duruşma çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. 18 yıl önce babası Vecdin Avcıl'ın faili meçhul cinayete kurban gittiğini belirten Avcıl, ?Hepimizin bir umudu var. Artık Türkiye'de yasalar işleyecek. Kendini yasalar üzerinde görenlerin, eşkıya kanunlarını sürdüren insanların, hiçbir mahkemeye bakmaksızın kendini efsane gören insanların bugün burada yargılanacağını, tutuklanacağını sanıyorduk. Ama olmadı. Mahkemenin verdiği karardan memnun değiliz. Simit çalan bir insana 15 yıl hapis cezası verilirken, bu kadar insanı katletmiş, faili meçhul cinayetlere karışmış, köyleri yakmış bir birimin liderinin bugün getirilmemesi bizleri derinden üzdü.? dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Derik'e bağlı Dumanlı köyünde 1993 yılında Seydoş Çeviren, Ahmet Çeviren, Yusuf Çeviren, Abide Çeviren, Ramazan Çeviren ve Mehmet Necat Arıs'ın ahıra patlayıcı konularak öldürülmesiyle ilgili soruşturma geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Halen Ankara Jandarma Bölge Komutanlığı görevini yürüten dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mus Çitil hakkında 19 yıl aradan sonra dava açıldı. İddianamede, Derik Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan Musa Çitil imzalı 22.02.19993 ve 24.02.1993 tarihli yazılarda, sivil vatandaşların 'terörist' gibi gösterildiği, buna karşılık dönemin DGM savcılığı arşivinde bulunan bir yazıda, maktullerin 'sivil vatandaşlar' olarak nitelendirildiği, ölen şahısların terörist olmadığı, terörist unsurlara yardım ve yataklık yaptıklarına dair de herhangi bir delil elde edilemediği vurgulanıyor. Ayrıca 1994 tarihli Jandarma tutanağında Derik ilçesinde taksicilik yapan Mustafa Aydın'ın PKK'lılar tarafından yolunun kesildiği ve öldürüldüğü belirtilirken, Aydın'ın kimliği tespit edilemeyen 'Servet' kod adlı itirafçının ihbarı üzerine Musa Çitil tarafından defalarca tehdit edildiği tanıkların ifadesinde yer buldu. Aydın, Mazıdağı sınırlarında kendi arabasında kafasına bir el ateş edilerek öldürülmüştü. 1994 yılında Derik'te yaşanan diğer bir olayda Mehmet Erek ile jandarma kontrol noktasında kaybolan Ahmet ve Ramazan Erek'in cesetlerinin Derik-Mazıdağ yolu kenarında bulunduğuna dikkat çekilen iddianamede, olayda 2 farklı kalaşnikof kullanıldığı, silahlardan birinin 1 ay önce cesedi bulunan Mustafa Aydın'ın öldürülmesi olayında da kullanıldığının tespit edildiği ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber