Tıp eğitimi yeterince kaliteli değil

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2005 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Terzi, Türkiye'de tıp eğitiminin istenilen kalitede olmadığını söyledi. Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve Tıp Fakültesi Dekanlığı işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye'de Sağlık Sistemi-Sağlık hizmeti ve sağlık eğitimi sorunlar, çözüm önerileri" konulu sempozyumunda konuşan Doç. Dr. Terzi, tıp fakültelerinde sınıfların çok kalabalık olduğuna değinerek, özellikle yeni açılan altyapı ve öğretim elemanından yoksun olan fakültelerin eğitim kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Türkiye'deki 50 tıp fakültesine her yıl 5 bin öğrencinin alındığını kaydeden Doç. Dr. Terzi, "Yeni açılan tıp fakülteler büyük sorun teşkil ediyor. Hükümet 15 tıp fakültesi daha açmak istiyor. Oysa ülkemizde hekim açığı yok. Hekimlerin ülke genelinde dağılımında sorun var. Hekimlerimizin büyük çoğunluğu 3 büyük şehirde toplanmış durumda. Sosyo-ekonomik düzeyi daha düşük olan bölgelerde hekimler çalışmak istemiyor" dedi.

Tıp eğitiminde dünyada 1950'li yıllardan bu yana öğrenci merkezli, aktif eğitime geçildiğini açıklayan Doç. Dr. Terzi, "Son 10 yıldır ülkemizde de probleme dayalı, öğrenci merkezli eğitim gündeme geldi. Bu alanda umut verici gelişmeler var. Birçok tıp fakültesinde tıp eğitimi anabilim dalları kuruldu. Ancak bu yeterli değil. Gelişmiş batı ülkelerinde olduğu gibi bizde de topluma dayalı tıp eğitiminin gündeme getirilmesi gerekiyor. Esas ihtiyaç olan budur. Tıp fakülteleri bulundukları bölgenin halk sağlığı sorunlarıyla yakından ilgilenerek, projeler üretme yoluna gitmelidir. Bu projelerde öğrenciler toplum içinde hizmet üreterek, öğrenimlerini sürdürmelidirler. ABD başta olmak üzere İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinde bu yöntem uygulanmaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber