?Kredi Kartı vebası' çare bekliyor

Haber Giriş : 17 Ekim 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ödenmeyen krediler, biriken borçlar, dağ gibi faizler, sönen yuvalar derken ?kredi kartı krizi' bir defa daha Türkiye'nin gündemine oturdu. Halen Bakanlar Kurulu'nda imzada bekleyen BDDK'nin hazırladığı Banka ve Kredi Kartları Kanun Taslağı ile probleme biraz olsun çözüm bulunacağı ümit edilirken, Sanayi Bakanlığı'ndan söz konusu taslağa eleştiri geldi. ?İnsanlar kredi kartı borçlarını yine kredi kartı ile kapatıyor? diyen Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, ?Kredi kartı faizleri iç borçlanma faizinin iki katını geçemez, denilmeli. Bu problem ancak böyle çözülür? dedi.

Batık 1.2 katrilyon
Şu anda kredi kartı borçlarının yine kredi kartı ile ödenmeye devam edildiğini, bu yüzden sıkıntının arttığını ve kredi kartındaki batık tutarının 1 milyar 193 milyon YTL'ye (1.2 katrilyon lira) ulaştığını, kredi kartı sisteminde yeniden bir tıkanma yaşandığını bildirdi. Kredi kartları ile bu yılın başından itibaren 16 milyar 68 milyon YTL (16 katrilyon 68 trilyon lira) harcama yapıldığını ve bunun 1 milyar 193 milyon YTL'sinin batık durumda olduğunu anlatan Pektaş, en büyük problemin kredi kartı borcunun, başka bir kredi kartı ile ödenmeye devam edilmesi, bunun da borcu her geçen gün daha da büyüttüğünü söyledi.

Ocağımıza incir ağacı
Yıllık yüzde 132'lere varan bileşik faiz problemine bir düzenleme ile çözüm getirilebileceğini belirten Pektaş, ?Parlamento, kredi kartı faizlerini iç borçlanma faizinin 2 katını geçemeyeceğine ilişkin düzenlemeyle problemi kökünden ortadan kaldırabilir. Belli bir faiz oranının, bu konuda bir üst limitin belirlenmesi gerekiyor. Burada makul olan, kredi kartı faizlerinin iç borçlanma faizinin iki katını geçmemesi olacaktır. Bu da yüzde 30'lara tekabül eder. Bu yapılırsa ola ki kredi kartı borcunun ödenmemesi halinde tüketicinin ocağına incir ağacı dikilmesin. Tüketici yüzde 132 bileşik faiz ödemek zorunda kalmasın? diye konuştu.

Kantarın topu kaçtı
Kredi kartı faizlerinde kantarın topuzunun kaçtığını belirten Pektaş, çok sayıda kredi kartı sahipliğinin de tehlikesine dikkat çekti. Pektaş şunları söyledi: ?Halen her tüketicinin elinde çok fazla kredi kartı bulunuyor. Her kartın da ayrı bir limiti var. Böyle olunca kredi kartı borcu kredi kartı ile kapatılıyor. Yine taslakla sözgelimi aylık geliri 1000 YTL olan bir tüketicinin sahip olduğu her bir kredi kartının kullanım limitinin aylık gelirinin 2 katı ile sınırlanıyor. Bu durumda 10 kartı olanın limiti 20 bin YTL olacak. Kredi kartlarının toplam limiti, tüketicinin aylık gelirinin 2 katını aşmasın. Bu değişiklikler yapılırsa, tüketici istese de istemese de yorganı ayağına göre uzatmak zorunda kalacak, yorganın dışına çıkamayacak? dedi. Pektaş, bunu sağlamak için de şu tavsiyeyi getirdi: ?Tüketicinin TC kimlik numarası girilecek. Böylece bütün kredi kartlarından 1 ayda yapacağınız alışverişler ve nakit çekimlerin 1 aylık gelirinizin 2 katını geçmediği izlenebilecek. Geçtiği anda kredi kartınızı kullanamayacaksınız.?

> KART FAİZİNE SERT TEPKİ
Özcan Pektaş, bugün itibarıyle 21 bankanın eylül ayı sonu itibariyle aylık faiz oranının yüzde 5.4 olduğunu, bunun yıllık bileşik faizinin ise yüzde 91 olduğunu bildirdi. Pektaş, aşırı yüksek faizler hakkında da şunları söyledi: Eylül sonu itibariyle minimum aylık faiz yüzde 3.75, bunun bileşiği de yüzde 55'e tekabül ediyor. Aylık en yüksek faiz oranı ise yüzde 7.27, bunun bileşiği yüzde 132'ye geliyor. İç borçlanmaya bakıyorsunuz yüzde 15'lerin altında seyretmeye başladı. Ticari alışverişlere bakıyorsunuz ödememe durumunda azami alınacak tutar yüzde 30. Oysa bir tüketici alışveriş yaptığında, nakit çektiğinde, ardından darboğaza girmesi halinde bunun için ödediği yıllık bileşik faiz yüzde 132. Bunun adı serbest piyasa mı? Bir boşluk bir sıkıntı varsa bu konulacak olan kurallarla rehabilite edilir.?

> Aygün: Kart faizine sınır getirilmelidir
ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Kredi Kartı Yasa Tasarısı'nın TBMM'de görüşülmesi öncesi milletvekilleri birer ?son mektup' gönderdi. Kredi kartı olayının bir ?veba' haline geldiğini ve toplumu bütünüyle sardığını belirtti. ?2001'de 111 bin olan kartzedeler bu yıl 133 bine, borç miktarı da 1.2 katrilyon liraya çıktı. Öncelikle problemli kredi kartlarının faizi düşürülmeli, borçlar taksitlendirilmeli? diyen Aygün, Meclis'in bu kanayan yarayı kapatması gerektiğini söyledi. Aygün'e göre ikinci adım da faizlere sınır getirilmesi... Aygün mektubunda, milyonlarca kişinin mağduriyetine neden olan kredi kartları probleminin temel nedeninin faizlerin yüksekliği olduğunu şu sözlerle anlattı: ?ÜFE yıllık yüzde 4.38, TÜFE yüzde 7.99'a düştü. Tüketici kredilerinde aylık yüzde 1.35, yıllık 16.2 faiz uygulanıyor. Bankalar ise kredi kartlarına aylık ortalama yüzde 5.80 faiz uguluyor. Bu da yıllık yüzde 100 faiz anlamına geliyor? dedi. Aygün'ün tavsiyesi şöyle: Tüketici kredilerine uygulanan faiz oranları, eşit ya da yüzde birkaç puan fazlasıyla kredi kartlarına uygulansın. Bu olmassa devlet borçlanma faizleri baz alınsın ve misal olarak yüzde 30 fazlası uygulansın. Faizler bu oranı geçmesin.

> İşte yapılması gerekenler:
1 - Kredi kartı faizle iç borçlanma faizi ile sınırlandırılsın.
2 - Kredi kartı limiti aylık gelirin iki katını geçmesin.
3 - Problemli kredi kartı borçlarının faizleri düşürülsün.
4 - Problemli kredi kartları taksitlendirilerek ödensin.
5 - Kredi kartı faizleri tüketici kredi faizleri kadar olsun.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber