Damar tıkanıklığına dikkat uyarısı

Opr.Dr. Şahin Kapan, atardamarların şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, ilerlemiş yaş ve ailesel yatkınlık gibi nedenlerden dolayı daralma riski ile karşı karşıya olabileceğini belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2013 19:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Damar tıkanıklığına dikkat uyarısı

Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Opr.Dr. Şahin Kapan, atardamarların kalpten çıkan kanı, iç organlarına, beyne, kol ve bacaklara getiren damarlar olduğunu söyledi. Opr. Dr. Şahin Kapan, toplardamarların ise bu kanı tekrar kalbe geri taşıdığını kaydetti.

DAMAR TIKANIKLIĞININ BELİRTİLERİ

Atardamarların daralma riski ile karşı karşıya olduğunu bildiren Opr.Dr. Kapan, şöyle konuştu: "Atardamar tıkandığı zaman kanın ulaşamadığı bölge ile ilgili şikayetler başlar. Örneğin şah damarı tıkanırsa baş dönmesi felç, kalp damarı tıkanırsa göğüs ağrısı, kalp krizi, bacağa giden damar tıkanırsa, bacak ağrısı olur."

En çok bacak atardamarları ile ilgili problem yaşandığını ifade eden Opr. Dr. Şahin Kapan, ani damar tıkanmalarında bacakta, şiddetli ağrı, morarma, soğukluk ve his kaybı olduğunu, uzun süreli damar tıkanıklıklarında yol yürümekle artan, dinlenince geçen bacak ağrısı görüldüğünü söyledi.

Opr.Dr. Şahin Kapan, ani damar tıkanıklığı teşhisi konulan hastaların acilen damar içerisinden pıhtı çıkarılması ameliyatı yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları anlattı: "Klodikasyo tarifleyen hastalarda muayene sonrasi arteryal dopler ultrason, MR anjiografi, klasik anjiografi gibi tanı yöntemleri ile teşhise gidilir. Damar tıkanıklığı tanısı konulduktan sonra hastalar ilaç tedavisi, stent uygulaması veya ameliyatla tedavi edilir. İlaç olarak kan sulandırıcı ve dolaşımı artırıcı ve risk faktörleri ile ilgili ilaç verilir. Ameliyatla tedavide bacaktan alınan veya fabrika üretimi yapay damarlar kullanılarak kan dolaşımı sağlanmaya çalışılır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber